2005. augusztus 30. kedd 06:26

 

Középhatalom: nem túlzás, nem ámítás
 

 

A magyar alkotmány szerint a köztársasági elnök támadhatatlan. Mégsem alkotmánysértés az origo-nak az elnök úr Szent István napi beszédével, pontosabban annak egy kitételével foglalkozó cikke. Az internetes újságírás egyik magyarországi éllovasa a következő mondatot akarta értelmezni:  "Legyünk tudatában annak, hogy európai mércével mérve középhatalom vagyunk. Van beleszólásunk abba, mi történik az Unióban, hogy mi történhet az Unióban." Az origo több olyan szakértőt kérdezett, akik gazdasági szempontból nézték a kérdést. Az ő számukra a középhatalom az Egyesült Államokat követő zóna, s ezt akarják a középhatalom kategóriának tekinteni. Mintha a szuperhatalom fogalom mellett nem férne el a korábbi nagyhatalom kifejezés. Ha az ENSZ Biztonsági Tanácsában visel tagság, vagy az arra való jogosnak tűnő igény (Németország, India) szintje alatt képzelünk el egy zónát, abba bizony hazánk már belekerülhet. De nem kell hosszú fejtegetésekbe kezdeni, maga az elnöki beszéd fenti idézett része megadja a magyarázatot:  európai mércével mérve középhatalom vagyunk, hiszen van beleszólásunk abba, mi történik az Unióban. A mellékelt térkép azt is megmutatja, hogy Románia és Ukrajna kivételével minden szomszédunknál nagyobb ország vagyunk.

A megkérdezett szakértők nem láttak át a saját szakterületükön túli vidékekre, pedig érdemes lett volna el is olvasniuk az elnök beszédét, ha már vették a bátorságot, hogy - nem alkotmánysértőn, de ízléstelenül - kritizálják azt. (Érdemes tudatosítani, hogy az origo a Sólyom beszédről hiteles, kommentár nélküli beszámolót is közreadott.)

Érdekes még, hogy a megkérdezett két európai képviselő Szent-Iványi és jó magam, egymásról nem tudva is lényegében azonos módon nyúltak a kérdéshez. Mivel az origo megpróbálja felszínen tartani a kérdést, használjuk fel ezt arra, hogy igenis legyen beszédtéma, európai középhatalom vagyunk. Ez a mi felfogásunk és tapasztalatunk szerint is nem túlzás, hanem tény. Ahogy ezt egyébként először emlékeim szerint Orbán Viktor mondta.

Az origo szabadságom alatt telefonon keresett meg. A viszonylag hosszú telefoninterjúnak csak leglényege jelent meg. Álljon itt tehát gondolatmenetemnek egy az origo oldalaira fel nem került része: Magyarországon az Európai Néppárt megnyerte az európai választásokat és 13 fős nemzeti delegációt alkot az EPP-ED frakcióban. A magyar szocialisták kikaptak ugyan, de vereségük kisebb volt, mint az új tagállamok többi szocialista pártjáé. Ezért a magyarok, mint a két nagy parlamenti csoportban komoly súllyal vannak jelen, s ez a nemzeti érdekérvényesítésre jó esélyt ad. Már csak egy jó kormányra van szükségünk. Olvasóink fantáziájára bízom, hogy mi lehetett annak oka, hogy ez a kitétel nem kapott helyet...

Surján László

 

 .

Vissza a kezdőlapra