2005. augusztus 30. kedd 05:39

 

Vigyázó szemetek Párizsra vessétek

A magyar kormány figyelmébe

A francia kormány néhány héten belül listát hoz nyilvánosságra azokról az iparágakról, amelyeket meg akar védeni a külföldi felvásárlóktól, idézte az ipari miniszter, Francois Loos nyilatkozatát a Les Échos című gazdasági lap. Az EU illetékese azzal kommentálta a hírt, hogy Brüsszelben bizonyosra veszik: Franciaország nem fogja megsérteni az európai szabályokat.


A francia miniszter egyelőre nem részletezte, milyen iparágakat akarnak megvédeni a külföldi tőke behatolásától. Példálózva megjegyezte, hogy az Eramet nikkelbánya és -feldolgozó társaság "még fontosabb stratégiailag", mint a Danone élelmiszeripari csoport. Korábbi piaci híresztelések szerint mindkét céget célba vették külföldi versenytársak, bár a piaci pletykát az érintettek cáfolták.

A francia ipari miniszter azt mondta, elvileg nem ellenzik minden francia vállalat külföldi felvásárlását, de általában erősíteni akarják a francia cégek versenyképességét és függetlenségét, és egyenlő játékszabályokat akarnak.

Ennek érdekében néhány héten belül átfogó EU-beli szabályozást kezdeményeznek, amely szerint a célba vett vállalatok ugyanolyan módszereket alkalmazhatnak a felvásárlás kivédésére, mint amilyenek a felvásárló hazájában engedélyezettek. Ezen kívül elkészítik a stratégiai ágazatok listáját, amelyek nem kerülhetnek külföldi ellenőrzés alá.

- Ez áttekinthetővé teszi majd a helyzetet a külföldi részvényesek számára - mondta a miniszter, és sürgette a francia nyugdíj- és más pénzalapokat, hogy vegyenek minél több részvényt a hazai stratégiai ágazatokban.

 

Surján László

 .

Vissza a kezdőlapra