2005. szeptember 27. kedd 20:38

 

Bort iszik és vizet prédikál

 

Emlékezzünk: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a nyáron bejelentette, 25-ről 20 százalékra csökkentik az ÁFA felső kulcsát.

Arra az ellenvetésre, hogy a kereskedők ezt nem fogják az árban érvényesíteni, azt a biztatást kaptuk, hogy majd megkérjük őket és majd az árkommandó ellenőrzi a dolgot. Az érintettek és a szakma világosan rámutatott, hogy a piacgazdaság jogrendszerében a kormánynak nincs hatalma a tulajdonosok szabad döntése felett. Ha akarják, az áfa csökkentés miatt csökkentik az árat, ha akarják, pontosabban, ha a piaci viszonyok megengedik, marad az eddigi ár.

Orbán Viktor hiába érvelt, szavai lepattantak az eltökélt miniszterelnökről. Azóta viszont mintha megértette volna a kormány, hogy miről van szó, s maga is alkalmazza azt, amit másoknál az ár kommandóval akart megakadályozni. Hírügynökségi jelentés szeptember 27-én:

Az autópálya-matricák bruttó ára valószínűleg nem változik jövőre, a nettó ár viszont emelkedik-mondta az ÁAK Rt. szóvivője. A szóvivő jelezte, hogy az ÁAK Gazdasági és Közlekedési Minisztérium számára több javaslatot is kidolgozott. A legvalószínűbb verzió szerint a sztrádamatricák nettó ára a jövő évi áfa-kulcs csökkenésének mértékével emelkedne, a bruttó ár nem változna.

Mi jogon várja el ezek után a kormány, hogy a kereskedők ne tegyék meg ugyanezt? Avagy az ÁAK Rt is a nyakába kapja majd az ár kommandót? Netán a gazda szerepét betöltő Kókát is megfenyegetik néhány rendkívüli APEH ellenőrzéssel? Aligha, de az esetleges panaszokra is megtalálták már a feleletet: Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kis ökörnek.

A fenti hírt az MTI ezzel a címmel adta ki: „ÁAK: a sztrádamatrica bruttó ára valószínűleg nem nő jövőre”. Pontosabb címet ajánlunk: Az állami tulajdonú ÁAK „lenyeli” az áfa csökkenését. Az elgondolást a Magyar-Hon-Lap Sikoly díjjal jutalmazta. 

.

 .

Vissza a kezdőlapra