2005. július 26. kedd 21:27

 

Egy ponton botlott a száz lépés programja

A Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének közleménye

 

A miniszterelnök úr a XIII. kerületben egy lakossági fórumon jelentette be, hogy lesz egy Panel Plusz program, melyen a szociálisan rászorultak hosszú távú kamatmentes hitelhez juthatnak. Az összeg is meg lett határozva 20 milliárd forintban. Ehhez képest futótűzként terjed az a hír, hogy szó sincs kamatmentességről, hanem egy nem drága 5,75 százalékos kamattal lehet igénybe venni a majdani Panel Plusz hitelt.

Szövetségünk alapvetően már annak is örül, hogy lesz forrás a panelok felújítására, sőt azt is elismerjük, hogy nem magas a kamat. Azt viszont sajnáljuk, hogy nem került bele a programba, hogy a régi építésű volt bérházak tulajdonközösségei is részt vehetnek ebben a programban. Szövetségünk ugyanakkor továbbra is azt szorgalmazza, hogy legyen kamatmentes ez a hosszú távú hitel. Ezt a következőkkel kívánjuk indokolni:

Eleve minden a társasházakon végzett beruházásnak a vége egy áfá-s számla, melyet a társasházak nem tudnak visszaigényelni, tehát az megjelenik, mint költségvetési bevétel. Akik végzik a munkát, azok csak és kizárólag számlaadási kötelezettséggel tehetik ezt, tehát megjelenik a munkát végző cég nyereségadója, mint állami bevétel. A cégek, akik a felújítást végzik, megvásárolják a felújításhoz szükséges anyagokat, amin a kereskedőnek szintén nyeresége keletkezik, ez szintén belekerül az állami bevételek közé. Úgy a kereskedőnek, mint a kivitelezőnek, ha alkalmazottjai vannak, azok személyi jövedelemadójuk szintén az állami bevétel része. A pályázatokat azok a társasházkezelők, illetve társasházkezelő cégek bonyolítják, akik szintén tevékenységüket 25 százalékos áfá-val végzik, ez szintén bevétel az államnak. Tovább lehetne sorolni azon állami bevételi forrásokat, mely egy esetleges kamatmentes hitelnél is többszöröse a valóban kedvezményes kamatnak.

Óriási szerepe lehetne ezeknek a hosszú távú kamatmentes kölcsönöknek, mivel a lakáspiac jelenlegi helyzetében, ami nem rózsás, le tudná kötni az építőipari kapacitást. A száz lépés egyik lépése az volt, hogy fehérítsük ki a gazdaságot, és főleg az építőipart. Egy hosszú távú panel és hagyományos építésű épületekről szóló felújítási program garantálná az építőipar, a miniszterelnök úr által is szorgalmazott kifehérítését .

A szövetségünk által szervezés alatt álló Nemzeti Lakhatási kerekasztal talán legfontosabb eleme a társasházak felújítási lehetőségeinek finanszírozása.

Budapest, 2005. július 25.

Langer Iván
elnök

.OS

Vissza a kezdőlapra