2005. augusztus 24. szerda 22:09

 

Ön egyetért ezekkel…?

 

Bár a negatív kampány szorgalmas hangulatkeltői ezúttal is belendültek, én azt vallom: nem volt haszontalan elgondolás a kormány kánikulát frissítő – és olykor esőcsináló – SMS-kampánya. A mélyen életszerű, mindennapjainkba vágó, énképünkkel szembenézésre késztető kérdések olyannyira elevenen hatottak rám, hogy azt szeretném: vaj ha nem torpanna meg a történet e néhány felvetés után. Hanem legyen módunk akár naponta újabb és újabb problémákban véleményt nyilvánítanunk. Hamar át is gondoltam: milyen kérdésekkel kellene, a továbbiakban, megcélozni a SMS-bajnokság résztvevőit? Így például, elsőként, adódik a víz hordereje.

Áradnak a folyók a heves esőzések miatt. Ne is számítsunk enyhülésre, mondják a meteorológusok. Tudjuk, hogy egyre több nyári csapadék hullik, egyre több kényelmetlenséget okozva életvitelünkben. Ön egyetért ezzel?

Megoldást jelenthetne, ha a hazánk területére érkező folyókat és patakokat a határ mentén nagy, nyolc-tízezer négyzetméteres víztározókba terelnénk, s azokból a vizet csak szükség esetén, megfelelő zsiliprendszeren keresztül engednénk vissza természetes medrükbe. Amelyekbe sodrásálló, áramvonalas szállodákat építhetnénk, ezek életében külön látványosság lenne az olykor üvegtetejükön átfolyó folyam hömpölygése. Ön egyetért-e azzal, hogy a hazánkba lépő vizek természetes medrét azok első szakaszain víztározókká szélesítsük?

Ismert mondás, hogy könnyű a vízen járnia annak, aki tudja: hová vannak leverve a cölöpök. A cölöpök ismerete ugyanakkor egy könyv megírásában is nagy segítséget jelenthet, lásd Horn Gyula e címmel (Cölöpök) közreadott munkáját. Ezen írói babérokra Gyurcsány Ferenc is szert próbál tenni. Következzen a tényekből összeadódó kérdésünk. Egyetért-e azzal, hogy Gyurcsány Ferenc azért képes a vízen járni, mert tudja, hová verte le Horn Gyula a cölöpöket?

A miniszterelnök írói babérokra való törekvését örvendetesnek ítélem. Bízzunk annak sikeres fogadtatásában; remélem, a Magyar Írószövetség már a hír hallatára postázta kortárs irodalmunk legújabb tehetségének írószövetségi tagkönyvét? Egyetért-e azzal, hogy Gyurcsány Ferenc könyvbemutatóját a Magyar Írószövetség székházában tartsák, épp aznap, amikor ott – tartozások rendezetlensége miatt – kikapcsolják az áramszolgáltatást?

Az állam csak azoknak kíván támogatást, közmegrendelést, azaz előnyt nyújtani, akik jogkövetők, akik az előírásoknak eleget téve csak munkaszerződéssel alkalmaznak dolgozókat, és megfizetik a közterheket, olvashattuk a száz lábra állás legújabb epizódjában. A megfogalmazás kapcsán izgalmas kérdésnek érzem a következőt. Egyetért-e azzal, hogy a közbeszerzéseken elnyerhető közmegrendelések valójában a nyertes cégek támogatási formájaként valósuljanak meg?

A magyar gazdaság számára ma már a legnagyobb kockázatot a legnagyobb ellenzéki párt felelőtlen politikája jelenti, jelentette ki Kovács Tibor. A szocialista politikus kifejtette: az inflációs várakozások, a jegybanki alapkamat csökkentése és számos más gazdasági adat azt mutatja, hogy a kormány intézkedéseivel jó irányba vitte a gazdasági folyamatokat. Az MSZP nevében felszólította a Fideszt, hogy hagyjon fel a válságpolitizálással, és vegyen részt a közös gazdaságpolitikai programok kidolgozásában. Egyetért-e a szocialisták ezen javaslatával, amely – annak értelmezése során egyértelműen – arra utal, hogy a szocialisták egy Fidesszel közös kormánykoalíciót szeretnének?

Lehet, hogy megszűnik, lehet, hogy nem, a hagyományos magyar védjegyként is megjelenő Győri Keksz. A gyár végleges megszűnéséről fel-felröppenő hírek olykor felerősödnek, olykor cáfolják azokat. Én csak annyit kérdezek. Egyetért-e ön azzal, hogy a Balaton-szelet csomagolásán ezt olvashatja: gyártja Opavia – LU, a. s., Palác Flóra, Vinohadrská 2828/151, 130 00 Praha 3, Cseh Köztársaság?

Szintén napi hír: Szili Katalin az Országgyűlés őszi ülésszaka előtt egyeztetni kíván a parlamenti pártokkal egy bizottság létrehozásáról, amely a határon túli magyarok ügyeivel foglalkozna. Erről erdélyi magánlátogatásán beszélt a házelnök, elmondva: a testület állandó bizottságként működne a magyar parlamentben. Egyetért-e azzal, hogy a bizottság megalakulása után némileg feladat-szegénnyé váló Határon Túli Magyarok Hivatala a jövőben Mata Hari Központ (MHK) néven élessze újjá és szélesítse kelet-közép-európaivá a munkára, harcra kész mozgalmat? 

Érdeklődéssel várjuk emeltdíjas SMS-eiket. Ne lepődjenek meg, ha üzenetük után személyes hangú visszahívást kapnának, amelynek során vagy egy ünnepélyes hangú, pátosztól remegő hang egy készülő politikai bestseller tartalmával osztaná meg önöket; vagy egy nem kevésbé, csak másképp, túlfűtött hangú hölgy azt kérdezné önöktől: fel vannak-e még öltözve, vagy már fehérneműben vannak? Ez utóbbi lehet, hogy csak az adóhivatal rafinált munkatársa; az előbbi pedig talán csak egy roxforti hívás, a virtuális mágustanodából…. Egyetért-e Ön azzal, hogy Harry Potter neve nem fog szerepelni a következő parlamenti választások során a szocialista párt országos listáján?

Egyéniben viszont, úgy hallottam, az egész bűvészsuli ismét indulni készül…

Tamási Orosz János  

 .

Vissza a kezdőlapra