2005. szeptember 22. csütörtök 22:52

 

Invitáló

Új Színház

 

„A szerző blődliként címezi a formailag újszerű, merész hangütésű, érdekes darabját. Bezerédy Zoltán rendezővel közösen megpróbáltunk leásni a történet mélyére. Szerepem szerint én afféle nagyon mai, kicsit felületes, sodródó fiatal lány vagyok, akinek ugyan vannak álmai, de valahogy nem tudja beváltani a hétköznapokban. Az egész darab – legalábbis számomra – a sodródásról, a felületességről, a nemtörődömségről, a közönyről szól. Ilyen értelemben tehát nagyon is aktuális. De nem akarnék butaságot mondani. Csak annyit tudok, hogy ilyenkor premier előtt teli vagyok izgalommal, kétséggel, szorongással. Az ember úgy érzi minden összekavarodott benne és körülötte. Semmi sincs a helyén. Jobb pillanataiban azzal vigasztalja magát: még van egy nap a premierig. Addig még javíthat” – kommentálta új szerepét az Új Színház nagyszerű művésze, Botos Éva (képünkön).

A pénteki premier - amelyre a Stúdiószínpadon kerül sor, este héttől - alcímében egy „tragico-techno-comico”. Péterfy Gergely darabjában – A vadászgörény – játszik, többek között, Galkó Balázs, Növényi Norbert, Szabó Győző, Vass György. Rendező: Bezerédi Zoltán.

A sztori? A dráma olyan, mintha egy nagy klipp lenne, vibráló képeivel, ide-odacikázó helyszínekkel és gondolatváltásokkal. A cselekmény költőien el-elemelkedik a hétköznapok világától, majd folytonosan visszazuhan, megspékelve mindezt ellenállhatatlanul mulatságos humorral… Géza “lejött” Pestről Katival, a csajával, s a kocsmában mulatják az időt Sanyival, aki épp egy vadászgörényre tett szert, őt ajnározza. Az a hír járja, hogy hazaengedték Dolfit, a gyilkost. A kocsmában elromlik a tévé, aztán Kati meglóg a Tévészerelővel, de nem jön nekik össze. Van még Dolfi meg Sanyi Mamája, meg egy váratlanul tragikus vég… A kezdet azonban: pénteken, este, hét óra. Új Színház.

 

Operettszínház

 

Hatalmas zsebóra csüng alá az óriás poharak, pezsgős flaskák, kártyahalmok, füstölgő szivarkák, csinos, félmeztelen balettpatkányok, álruhás urak és hölgyek közé Orlowsky herceg bálján, a Dr. Bőregér színpadán. Ilyesfajta, súlyos ezüstkeretbe foglalt szerkentyűn figyelhették az idő múlását ó-papáink, a boldog békeidőben, valamikor a millennium tájékán. Csak kicsit kisebben. Az óra mutatója az éjfél perceinél stoppol. Nem mozdul se előre, se hátra. Ám a mozdulatlan mutató nem csak a bál órájára, Johann Strauss híres szilveszteri mulatságára utalhat, hanem arra is: hogy „megállt az idő” az operett-mesék világában. Talán a hajdan volt császárváros és Budapest között, valamelyik indóházban…

A beharangozó után a főpróba sem volt rossz – így nyugodtan merjük ajánlani az Operettszínház előrehozott szilveszteri mulatságát. Az őszi évadot pénteken a Dr. Bőregérrel kezdik – s Oszvald Marika (képünkön) nagyon elemében van. Nézzék meg – érdemes.

 

 

 .

Vissza a kezdőlapra