2005. szeptember 28. szerda 23:09

 

Invitáló

Ferenc-Napi Búcsú

 

Néphagyományt őrző ünnepet rendeznek a Bakáts téren: a Ráday Kultucca® szabadtéri fesztiváljait egy igazi vásári mulatság, a Ferenc-Napi Búcsú zárja. A szeptember 30-a és október 2-a között a főváros szívében, a Ferencvárosban, a Bakáts téren és a Ráday utcában megrendezett néphagyományt őrző ünnepen minden korosztály megtalálja az őt leginkább érdeklő műfajt. Vidámpark, légvár, pónilovaglás, vásárosok és kézművesek gondoskodnak majd a hamisítatlan búcsúi hangulatról. A nyitó nap estéjén Teréz Anya életéről szóló musicalopera oratórikus világpremiernek lehetünk részesei. Hallhatunk és láthatunk térzenét és majorett felvonulást, fény és hangjátékot, zenés komédiát és gyerekelőadást. A szabadtéri színpadon bemutatkoznak a bolgár, görög, horvát, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb és ukrán néptáncosok. Idén is lesz ízek utcája, ahol Zsigmond és Mátyás király udvartartásának csemegéit kóstolhatjuk meg.

A néphagyományt őrző Ferenc-Napi Búcsú hagyományosan a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc Templom védőszentjének névnapjához kapcsolódik. A szabadtéren felépített színpadon térzene, népdal, népzene, néptánc, modern tánc, operett, musical, tánczene, rap, zenés komédia, könnyűzenei ki-mi-tud váltja egymást. A téren és a Ráday utcában felállított sátrakban gyermekjátékok, könyvek, népművészeti tárgyak, hagyományos vásári portékák, iparművészeti áruk, gasztronómiai különlegességek várják a látogatókat. Vasárnap, a templomban - hagyományosan - az ünnepi nagymiséhez csatlakozva, operaházi szólistákkal, kórussal és élőzenekarral kísért komolyzenei koncertet hallhatunk. A rendezvényhez felvilágosító programok (pl.: allergia megelőzés, szűrővizsgálatok), rajzverseny és játszóház kapcsolódik. A gyerekeket interaktív kézműves sátrak várják, ahol gipszet festhetnek, tésztát fűzhetnek, szárazvirág-csokrot készíthetnek, megtanulhatják a tea-origami fogásait. A három napos vásári forgatagot vasárnap este Laser-show zárja.

 

Magyar Színház

 

Nick Dear darabjának – Hatalom - magyarországi bemutatóját tartja szeptember 30.-án a társulat. A kortárs angol drámaíró művét 2003-ban, a Londoni Royal National Theatre mutatta be, ahol több mint 200 előadást ért meg… A történet: 1661-ben, a királyi család protektorának halála után, amikor a kincstár üres és Versailles még csak porfészek, Lajos, a trón ifjú várományosa új és nehéz kihívással néz szembe: vagy továbbmegy az anyakirályné által kijelölt úton, vagy újraértelmezi a monarchia fogalmát. Lajos reformokat akar - azonban pénz és szövetségesek nélkül vállalkozása szinte reménytelennek tűnik. Fouqet, Franciaország leggazdagabb és legbefolyásosabb embere, a kincstár feje és az első miniszteri poszt várományosa támogatásáról biztosítja az ifjú királyt, hisz a cél közös: Franciaország felvirágoztatása. Bevezeti Lajost a pénzügyi és politikai manőverek, a flörtök, titkos viszonyok és a grandiózus stílus világába, ő pedig szorgalmas és jó tanítványnak bizonyul...

De vajon meddig tart a közös út? Lehet, hogy a reformok a családi kötelezettségek, barátság, hála és elkötelezettség fogalmát is újraértékelik? S vajon mi történik akkor, ha valaki rákap a hatalom ízére, s az egykor súlyos kihívásból édes teher lesz?

Ausztriaki Anna, anyakirálynő szerepében Béres Ilonát láthatjuk; Lajos, a „Napkirály” Őze Áron, Fouquet, Nicolas Fouquet, udvarnok Szakácsi Sándor. A további szerepekben Végh Péter, Jegercsik Csaba, Szauter Dominika, Ruttkay Laura. Rendező: Pinczés István. Képeink a főpróbán készültek.

 .

Vissza a kezdőlapra