2005. július 16. szombat 19:56

 

Csaposok és táncosok…

 

Az Óbudai Nyár következő színházi bemutatója a Delila című három felvonásos Molnár Ferenc-vígjáték. A rendező Balázs Péter, a főszereplők rajta kívül Bánsági Ildikó, Szabó Margaréta, Széles Tamás, Hajdú István, Lázár Balázs, Szirtes Balász és Ónodi Gábor.

Az ősbemutatón, 1937. szeptemberében Somlay Artúr, Darvas Lili, Muráti Lili és Básti Lajos játszotta ugyanezeket a karaktereket, a csapos szerepében pedig Mály Gergőt láthatta a Pesti Színház zajosan ünneplő közönsége – tőle származott a szállóige: „Bocsánat, hogy a csapos közbeszól…” Az Óbudai Társaskör kertjében szerdától szombatig, és a jövő héten csütörtöktől szombatig este 20 órától kezdődnek az előadások.

A Magyar Állami Népi Együttes az Esztergomi Ünnepi Játékokon szerepel július 23-án Pannon Freskó című új műsorával, melyet eddig a budapesti közönség is csupán csak néhány előadás alkalmával láthatott a Művészetek Palotájában. Műsoruk emberi érzelmeket mesél el, a szerelem és halál fenséges harcait, a Tavasz (születés), a Nyár (beteljesülés), az Ősz (elmúlás) és a Tél (haláltánc) karakteres színeiben. Mint egy ásatás freskótöredékeit, úgy illeszti össze az évezredek örökölt formáit, kincseit mai tudásunk, tánc- és zeneismeretünk, valamint klasszikus költők énekelt szövegei segítségével. A műsorban megszólaló dalok ezredéveket ívelnek át, szerzőik: Horatius, Balassi Bálint, Berzsenyi Dániel, Weöres Sándor, Nagy László. Az eredmény: mai életünk freskója, melynek színeit, hangjait, nagyszabású, látványos képeit a legkorszerűbb technikai eszközei segítenek életre kelteni. 

 

 

 .

Vissza a kezdőlapra