2005. július 16. szombat 20:00

 

Szegedi invitálók

 

A Csárdáskirálynő bemutatójára, a fesztivál szuperprodukcióján, medencévé alakul a zenekari árok… A Csárdáskirálynő alkotói a művet kifejezetten a szabadtéri színpad adottságaihoz igazították – a Dóm tér 800 négyzetméteres színpada megtelik élettel a három előadás során. A Csárdáskirálynő a Szegedi Szabadtéri Játékok legdrágább szuperprodukciója, közel 60 millió forint összköltségvetéssel készül. A szereplők és a zenekar a harmadik felvonás helyszínén, a badeni fürdőhelyen „vizes” jelenetek részesévé válnak: a játszótéren belül elhelyezkedő zenekari árok úszómedencévé alakul, körülbelül 50 köbméter vízzel. A nagyszabású produkcióról néhány érzékletes adat: a darab jelmezeihez 2000 méter textíliát, 1500 méter flitteres szegőzőt, több száz pávatollat használtak, emellett 150 méter futófény kerül a 300 kosztümre. A színpadon 80 pár lakkcipő lesz látható, a színészek mellett tizenkét kiváló, válogatott táncos segítségével elevenedik meg az operett korszaka. A lenyűgöző, közel 1000 méter bársonnyal borított díszletet élőnövények, tuják, több mint 20 gömbfa egészíti ki. Alföldi Róbert rendező és a népszerű színészek: Hernádi Judit, Bodrogi Gyula, Gálffi László, Gregor József, Stohl András, Rálik Szilvia, Nyári Zoltán és Bartsch Kata július 15-étől Szegeden próbálnak. A szervezők szándéka szerint a nagy érdeklődésre számot tartó Csárdáskirálynőt a következő fesztiválok alkalmával is műsorra tűzik majd. Az előadások időpontjai: július 29., 30., 31.

 

***

Nagy az érdeklődés a János Vitéz iránt is – az Újszegedi Szabadtéri Színpad előadásán Tündérország bizarr világa tárul elénk… A július 22-én, 23-án és 24-én látható János Vitézre is egyre többen váltanak jegyet. A különleges produkció próbái már az Újszegedi Szabadtéri Színpadon folynak, Hegyi Árpád Jutocsa rendező és a színészek a jól ismert történet újszerű, izgalmas előadásán munkálkodnak. Az eredetileg három felvonásos művet két részbe sűrítik, így teszik még élvezetesebbé az előadást minden korosztály számára. Megérkezett a próbákra Szellő csacsi is, akinek hátán Kukorica Jancsi ül a darab kezdetén. Az előadáson Tündérország bizarr világa tárul elénk, a rendező elmondása szerint ez a helyszín egy furcsa, hideg, túl tökéletes világot jelenít meg, ahol a két főszereplő, a melegszívű János Vitéz és pajtása, a honvággyal küszködő Bagó nem találják a helyüket. A két vándorló hős a darab során rengeteg izgalmas kalandot él át együtt, történetük további meglepetéseket tartogat a nézők számára.

 

***

Vasárnap kezdődik (és 25.-ig tart) Szegeden a Szabad Színházak XV. Nemzetközi Találkozója. A fesztiválon évente találkoznak a színművészetet életformaként művelő, de a hagyományos színházi struktúrán kívül álló alkotók. 2003. óta a rendezvényhez kapcsolódik a Szegedi Alternatív Színházi Szemle, így az esemény egyben szakmai megmérettetés is lesz a társulatok számára. A hét napon át tartó, több helyszínen megrendezett fesztiválon a színházi előadásokon kívül kulturális vitán, fotókiállításokon, filmbemutatókon, tudományos szemináriumokon is részt vehetnek az érdeklődők

 .

Vissza a kezdőlapra