2005. július 20. szerda 22:38

 

Magyarország Csodaszép

 

Hazánk legszebb tájait és látnivalóit kötötte egy impozáns csokorba a Reader’s Digest ismeretterjesztő kiadványát, a Csodaszép Magyarország című album, amelyet Jakupcsek Gabriella mutatott be a sajtónak. „Élvezetes perceket, órákat, napokat szerzett nekem a Reader’s Digest meseszép albuma.” – mesélte. - „Nem vagyok az a tipikus láblógatós fajta, vakációzás közben is szeretek természeti és kulturális élményekkel gazdagodni. Vérbeli természetjáró sem vagyok, de akár autóval, akár gyalogosan járom a vidéket, próbálok minél több földrajzi, történelmi vagy műemléki szempontból érdekes helyet felkeresni. Tettem, teszem ezt azért is, hogy fiaimnak is minél többet megmutassak. A Balatonnál nyaralva kezdtem bele a könyv olvasásába, és bár eddig is nyitott szemmel jártam az országban, számtalan olyan érdekességre hívta fel ez az album a figyelmemet, amelyet még nem láttam. Így esett, hogy egyik reggel családommal meglátogattuk Tapolca tavasbarlangját, amelyről előző este olvastam a Csodaszép Magyarországban. A város házai között egy kapu fölé szegezett tábla hirdeti csupán, hogy a világon egyedülálló tavasbarlang húzódik a föld alatt. Itt lenyűgöző látvány fogadott bennünket. Bádogcsónakban ülve saját magunk evezhettünk a néhány száz méter hosszú vízi labirintusban. Mesebeli termek között, apró türkizkék tavakon, okkersárga sziklák mentén halad a különleges vízi út. Felejthetetlen élményben volt részünk. Egy csodára hívta fel a figyelmemet a könyv, és ez csak egy a sok közül. Azt gondolom, hogy nagy segítséget nyújt a Csodaszép Magyarország című kiadvány mindazoknak, akik nem szeretnének elmenni hazánk csodái mellet”…

Utazzanak tehát…  Mert rendhagyó utazásra hívja minden kedves Olvasóját a Reader’s Digest. Rendhagyó, mert új kiadványa egy kényelmes fotelben ülve is maradandó élményt nyújt mind tartalmában, mind az elénk táruló látványban. A Csodaszép Magyarország című könyv célja, hogy bemutassa gyönyörű országunkat, s bebizonyítsa, milyen sok érdekesség és látnivaló vár ránk határainkon belül is. 480 oldalon sajnos nem vállalkozhattak a szerkesztők a teljességre, arra azonban igen, hogy az egyes régiókon belül legjobb tudásuk szerint összegyűjtsenek minden olyan információt, amely a közönség széles körének érdeklődésére tarthat számot. A Csodaszép Magyarország küldetése a már-már feledésbe merülő értékek őrzése mellett az, hogy tájékoztasson, gyönyörködtessen, új ismereteket adjon, és arra ösztönözzön, hogy az olvasók – ha tehetik, és kedvük tartja – személyesen is felkeressék a számukra vonzó helyszíneket. Nehéz lenne a könyv műfaját pontosan meghatározni, hiszen annyi mindenről szól – természeti értékekről, építészeti emlékekről éppúgy, mint jellegzetes népszokásokról, történelmi vonatkozásokról, helytörténeti, vagy akár geológiai érdekességekről, sőt még szakemberek által javasolt túraútvonalakat is ajánl.

A Reader’s Digest új könyve régiók szerint nyújt betekintést jellegzetes tájegységeink földrajzi és építészeti nevezetességeibe, természeti kincseibe. Az album arra buzdítja az olvasót, hogy ismerje meg hazánk gazdag történelmi múlttal rendelkező városait, falvait, ezeréves kultúránk ma is látható tárgyi emlékeit. A Reader’s Digest legfrissebb ismeretterjesztő kiadványa segítségével megcsodálhatjuk közelebbről a világörökség részévé nyilvánított Pannonhalmát, a Tokaj-hegyaljai borvidéket, a cseppkőbarlangjairól híres Aggteleki-karsztot, a Hortobágyi Nemzeti Parkot... A kiadványt lapozva körbe utazhatjuk Közép-Európa legnagyobb tavát, a Balatont. Az ismert üdülőhelyek mellett országszerte kis falvak sora vár arra, hogy felfedezzék az autóval, kerékpárral vagy akár gyalogosan érkező kirándulók. A Csodaszép Magyarország ötlettárként szolgál akár a néhány napos, akár a többhetes országjáró programjának megtervezéséhez. Borvidékek, gyógyfürdők, egyháztörténeti emlékhelyek, tájvédelmi körzetek, várak és kastélyok – megannyi izgalmas úti cél, melyekről a Reader’s Digest kiadványa részletes leírást kínál. Számtalan lenyűgöző fotó, köztük káprázatos légi felvételek mutatják be mindazon értékeinket, amelyekre méltán lehetünk büszkék.

(tamási)

 .

Vissza a kezdőlapra