2005. július 23. szombat 19:16

 

Invitáló – ismét a Szegedi Szabadtéri Játékokra

 

A szegedi Dóm téren egy estére a dixielandé lesz a főszerep: augusztus 6-án rendezik meg a Dómdixie Gálát. Az előadáson a hazai dixie színe-java lesz látható, emellett a műsor vendégei között jeles külföldi művészek szerepelnek. A két házigazda az 1997-ben alakult szegedi Storyville Jazz Band és a több, mint 40 éves múltra visszatekintő Molnár Dixieland Band. Fellép Magyarország egyik legsikeresebb professzionális zenekara, a jazz-korszak jeles képviselője, a Hot Jazz Band is, valamint a szájharmonika-művész, énekes, hegedűs, gitáros Ferenczy György és csapata, a Racka Jam. A Dómdixie Gálán ad koncertet a lengyel Jazz Band Ball Orchestra, amely csodálatos swing zenéjével a világ számos fesztiválján aratott óriási sikereket. Ezen az estén a Dóm téren játszik Allan Vaché amerikai klarinétvirtuóz is, aki fölényes technikai tudásával, invenciózus stílusával, könnyed játékosságával varázsolja el újra meg újra közönségét. Az est háziasszonya, Szulák Andrea a szegedi Storyville Jazz Band és a Molnár Dixieland Band koncertjén énekel, a gála fináléjában pedig többek között Szeged híres szülöttét, Gregor Józsefet is láthatjuk.

 

***

 2005. augusztusában Szeged a Kajak-Kenu Világbajnokság helyszíne lesz: a jeles sportesemény nyitó rendezvényének az Újszegedi Szabadtéri Színpad ad otthont augusztus 4-én. A gálaesten a nemzetek zászlós felvonulását, valamint az ünnepi beszédeket táncbemutatók és a Megasztár népszerű előadóinak koncertje követi. A táncbemutatókon különféle műfajokból kaphatunk ízelítőt: lesz néptánc a Szeged Táncegyüttes előadásában, történelmi tánc és majorett-bemutató a Pavanne Táncegyüttes jóvoltából, az Acropolis csapata musical-részleteket ad elő, valamint modern tánccal ismerkedhet a közönség a Szegedi Kortárs Táncművészeti Műhely jóvoltából. A gálaműsorban a három tehetséges ifjú hegedűművész, Varga Donát, Máthé László és Farkas Béla alkotta "Princek" formáció is fellép, valamint a tavalyi Megasztár-győztes Tóth Vera koncertjét élvezheti a közönség.

 

***

 Az Újszegedi Szabadtéri Színpad műsorán augusztusban az operett- és opera műfaj rajongói is találhatnak kedvükre való programot: augusztus 5-én az Opera Gála, 6-án pedig az Operett Gála kerül megrendezésre a Játékok új helyszínén. Az Opera Gálán Verdi, Puccini, Rossini, Bizet, Gounod, Mascagni, Offenbach műveinek népszerű áriái csendülnek fel a Vaszy Viktor vezette Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséretében, az opera-részletek a Magyar Állami Operaház, a Budapesti Operettszínház, valamint a Szegedi Nemzeti Színház művészei előadásában hallhatók. A harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Operett Gála a bécsi és magyar operett rajongóinak nyújt felejthetetlen nyári estét. Az est első felében Johann Strauss, Zeller, Leo Fall, Fred Raymond, Offenbach műveiből hangzanak el részletek, ezután pedig Huszka Jenő, Jacoby Viktor és Lehár Ferenc népszerű operettjeinek egy-egy melódiája csendül fel a Budapesti Operettszínház, a Magyar Állami Operaház és a Szegedi Nemzeti Színház művészeinek előadásában.

 .

Vissza a kezdőlapra