2005. július 25. hétfő 23:08

 

Invitáló – napról napra

 

Egy örökzöld házimozi a kínálatban: Ötvös Csöpi mindig győz, Kardos doktor bénázik… Avagy hamis a baba, de hamisítatlan a siker. Az üzletekbe került Bujtor István egyik legnépszerűbb filmje, a Hamis a baba. A film egykori sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy az 1991-es bemutató első napjaiban (1991. december 27-31. között) több mint 97 ezer ember látta a mozikban. Ez minden addigi magyar film nézőcsúcsát megdöntötte és az 1991-es év legnézettebb filmjévé tette. Mert Ötvös Csöpi ismét nagyot alakított. Segítségére indult a szétszórt és ügyefogyott Kardos doktornak (Kern András), amikor az tanácstalanul vakargatta a fejét, látva a magyar kriminalisztika legnagyobb kábítószeres ügyét. Jön Csöpi, kis barátjával, Ricsivel – no és Purci úrral - és lerántják, sőt letépik a leplet a drogcsempész banda tevékenységéről… A film DVD változatát a Dotkom Média forgalmazza. Az extrák között egy egyedi, 90 perces werkfilm található, huszonhárom önálló jelenettel; de megnézhetjük a forgatás alatt készült fotókat is, a Fotógalériában.

Egy kis figyelmesség: a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szervezésében, színpadi programokkal kiegészülve, Jászberénybe látogat az ingyenes szűrést végző mozgó fogászati busz. Időpont: 2005. július 30. (szombat), 10-18.30 óra. Az autóbuszból kialakított mozgó fogászati rendelővel a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat célja az, hogy olyan gyermekközösségek számára biztosítson komplex fogászati szűrést és/vagy ellátást térítésmentesen, amelyek fogászati kezelése valamely okból nehéz, egyáltalán nem, vagy csak részlegesen megoldott. S hogy ne legyen annyira „félelmetes” a kezelés, a gyerekeket a nap folyamán az Anikó Dance Csoport, a Trambulin Színház, a Széltolók együttes, Másfél Fecó bohócműsora, a Mimos Társulat, Mikola Péter zenés műsora, az Ex-Méz, az Arasinda és az Irish Rovers várja.

Egy vérbeli folytatás: a Bécsi Kávéház teraszán július 28-án 18 órától a Szakcsi Jr. Bop-bee Triót hallgathatjuk. A zenekar tagjai: ifj. Szakcsi Lakatos Béla (képünkön), Orbán György, Lakatos Peczek András. Vendég: Lakatos Erika. A zenekar vezetője, Ifj. Szakcsi Lakatos Béla édesapja példáját követve szintén a zongorát választotta. Tíz éven át, 16 esztendős koráig klasszikus zenét tanult, majd a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatórium jazz tanszaka következett. Közben fesztiválokon kitűnő magyar zenészekkel játszott együtt, például Kőszegi Imrével, Pecek Lakatos Gézával. Több hazai együttesben is muzsikált, például Babos Gyula 1994-ben létrehozott formációjában. 2001-ben alakult meg a Szakcsi Jr. Bob-bee Trió, amelyben a július 28-i koncerten fellépő zenészek játszanak. Számos hazai és külföldi fesztiválon szerepeltek és arattak sikert.

Egy főhajtás: Johann Sebastian Bach 255 éve, július 28-án este 9 órakor halt meg Lipcsében. E napon – Bach előtt tisztelegve - Varnus Xaver ad orgonahangversenyt a Kerepesi temető Nemzeti Panteonjának kripta-árkádsorában, este kilenc órától. „A hangverseny közben az Elton John-koncerten is már használt hatalmas kivetítőn az operatőr-zseni Bagi Ákos, és Buzássy István közös filmjét láthatják majd a hallgatók” – invitál a művész - „amely az egyik legcsodálatosabb művész-film a Kerepesi temetőről. Szépséges részletek, soha nem látott perspektívák, az ellesett pillanat, amikor az ember ismét visszaadja testét a természetnek. Ahogy az öreg kripták réseiből kiburjánzanak a folyondárok, ahogy a nap lebukik a Kossuth-mauzóleum mögött… Hagyománnyá vált, hogy mivel a temetőben nem tapsolunk, a jegyek hátoldalára rá van nyomva a Máté Passió vezérkoráljának dallama és szövege: „Ó, Krisztusfő, te zúzott, te véres, szenvedő”. Példaértékű, ahogy a gátlásosnak, félszegnek és öltönyébe szorítottan konzervatívnak hazudott magyar közönség oly hangosan és átéléssel énekli el a bachi korált, hogy kilométerekre elhallatszik.”

 .

Vissza a kezdőlapra