2005. augusztus 30. kedd 05:34

 

Brekeke

Eszembe jutott egy régi vicc, szerencsére nincs benne politika: A szélesszájú kisbéka útelágazáshoz ér, előtte egy táblán felirat: "Balra az okosak, jobbra a szépek". Sokáig gondolkozik, azután felsóhajt: "Akkor én most merre menjek?"…

***

Sírok és nevetek felváltva, mert a kurta szoknya nagyobb sajtót kap, mint amit megérdemel. Szerintem ugyanis nem érdemel semekkorát. Az ötletet kiagyaló úrtól már elhatárolódott a saját frakciója, ő nyilván nem fog lemondani se képviselői mandátumáról, se polgármesteri székéről. Nálunk ez nem szokás, nem is kéri rá senki. Ezzel vége is lehetne az "ügynek". Viszont uborkaszezon van, tehát már van folytatás is: zöld béka és piros béka képében érkezik az újabb hatalmas szenzáció. Izgalmas, nem mondom. Bárha a munkanélküliségi mutatók javításával próbálnák megragadni a választók figyelmét! A politikai ellenfelek természetesen véresen komolyan veszik az öltözködési javaslatot, pedig inkább félre kéne söpörni. Oda, ahová való. A békás "szavazatirányítás" meg szerintük már egyenesen alkotmánysértő is lehet! De, hogy komolytalan, az biztos! Igazuk van, tényleg vicc az egész.

Pedig milyen jó is lenne, ha elfogadták volna a ruharendeletet! Ma a képviselők, holnap az egész város! Először csak a képviselők öltözködnének a megálmodott szabályok szerint, példát mutatnának a nép egyszerű gyermekeinek. Utánuk jöhetnének a közalkalmazottak: legyen egységes a hivatali dolgozók megjelenése is! Ha ezzel megvagyunk, akkor már előírhatnánk mindenki másnak is, aki kiteszi a lábát az utcára. Budapest a kukkolók fellegvára lehetne, hiszen itt csak a jó lábú nők járhatnának miniben és csak karcsú derekak villanhatnának ki a rövid blúzok alól. Meg be is kamerázhatnánk az utcákat, tereket, szabálysértőket keresve. A bűnösöket szigorú fogyókúrára fognánk valamelyik vidéki mezőgazdaságban.

De itt ne is álljunk meg! Az nem elég, hogy mindenki csak testi adottságainak megfelelő ruhában mutogathatja, vagy éppen nem mutogathatja majd magát. Figyeljünk oda a hajviseletre is! Már látom is a szívünknek oly kedves jövőképet: a hivatalok bejáratánál önkéntes illemvédők centivel mérik a betérők hajának hosszát. Férfiaké 2 centi, a nőké 10, de ha szőkék, akkor lehet több is. Azután ezt az ellenőrzést kiterjesztjük az egyetemekre, szórakozóhelyekre, egyéb műintézményekbe járó fiatalokra is. Úgyis túl szabadon élnek, nagyon beleélik magukat a szabadságba, meg a demokráciába.

A gyerekek meg járjanak szépen sötétkék nadrágban, szoknyában, fiúk fehér ingben, lányok fehér blúzban. Üsse kavics, a vörös nyakkendőhöz nem ragaszkodnánk, még a végén a rendszerváltás előtti időkre emlékeztetné az embereket. Amikor még voltak kemény próbálkozások megszabni az efféle dolgokat. Ma már persze ilyesmi nem történik.

Brekeke.
 


Kiss János
 

 .

Vissza a kezdőlapra