2005. augusztus 30. kedd 05:32

 

János, legyen, fenn – de mikor?

 

Eredetileg kocsival akartunk felmenni a János-hegyre: a kilátóból szerettük volna megnézni a várost. De kiderült, hogy már több, mint tíz éve természetvédelmi terület; nem lehet behajtani. Nagyon helyes, támogatom a környezetvédelmet. Ezután a Libegőre gondoltunk. Régebben mind ültünk már rajta, voltak halvány emlékeink, hol találjuk az alsó állomást. Volt, aki emlékezett, hogy az útirány ki is van táblázva, tehát tutira oda fogunk találni. Hát táblát nem láttunk egyet sem, viszont emlékeink is megkoptak. Kérdezősködnünk kellett, hogy merre van az arra. Szerencsére hamar találtunk magyarul beszélő, helyben ismerős járókelőt, aki útbaigazított minket. Francia útitársunk nem biztos, hogy sikerrel járt volna.

Nem értem, miért nincs kitáblázva a Libegő. Ide már nem jutott a városszerte látható turistajelzésekből? Vagy ellopták fémhulladéknak, és nem pótolják? A Libegő nem tartozik a turistalátványosságok közé? Na mindegy, odataláltunk. Parkolni persze a közelben nem igazán lehet, hacsak nem vagyunk diplomáciai testület tagjai. Mi nem vagyunk, úgyhogy picit sétáltunk az állomásig. A felnőtt jegy oda-vissza 900 forint per koponya, cserébe negyed órát libeghetünk ég és föld között. A lenti büfé zárva, utasok amúgyis csak mutatóban, a magyarok péntek délután lévén még dolgoznak, a turisták meg nem találnak ide. Fellibegünk. Az élmény a régi. Van, akinek tetszik. Van, aki jobb szeret két lábbal a földön állni. Lássuk be, nem természetes dolog tíz-tizenöt méterrel a föld fölött egy vékony kábelen lógni. Odafent nyitva a büfé, kínálata szerencsére nem követi az iskolaiak választékára kiadott minisztériumi ajánlást. Ha majd beindulnak az iskolai kirándulások, lesz mivel jóllakatni a gyerekeket.

Feltankolunk inni- és ennivalóból, kilépünk a János-hegy friss levegőjére. Félreállunk a távozó két Kamaz útjából, nem valószínű, hogy a kedvünkért fékeznének. A második már távolodik, amikor elhagyja a platóján maradt maradék kőtörmeléket. Szerencsére senkinek nem jutott eszébe a teherautó elhaladása után azonnal átmenni az úttesten, - például a játszótérre. Nahát, itt mindenféle felújítást végeznek! Van is egy cetli(!) az egyik fára szögezve, az állomás-büféből kilépve azonnal megláthatja mindenki, aki benéz az első fa lehajló ágai mögé. A cetlin közlik, hogy a kilátó zárva van. De jó, hogy ezt lent nem írták ki sehova! Akkor ugyanis nem jövünk fel, főleg nem ennyi pénzért. Látunk még két személyautót is, két családdal, - nyilván volt behajtási engedélyük. Eső után sárban dagonyázni nincs kedvünk, jöhet a visszaút lefelé, legalább nem kell forgolódni, hogy lássunk valamit a városból. Nem mintha olyan lebilincselő látvány lenne. De mit lehet mutatni egy turistának Budapesten, aki már járt a Várban és a Hősök terén is? Nem valószínű, hogy a világháborús filmekhez díszletnek használt belvárosi utcák sokáig lekötnék az érdeklődését. A mi franciánk ült már persze a Libegőn is, de ez másodszorra még nem olyan unalmas, mint a szuvenírárusok sorfala a többi turistacélpont környékén.

A rövidre sikeredett kirándulás után szétnéztem az interneten, mit találna egy turista, ha a János-hegyről keresne információkat. Ahhoz képest, hogy nem vártam semmit, meglepődtem, mennyire (nem) használjuk ki a világháló nyújtotta lehetőségeket idegenforgalmi vevőcsalogatásra. A Libegőnek van saját honlapja minden lényeges tudnivalóval, persze szigorúan csak magyarul. Talán az árakat is a kispénzű magyarok pénztárcáihoz kellene igazítani. A Gyermekvasút már hét nyelven "beszél", - igaz, csak rövid áttekintést és menetrendet kapnak a magyarul nem értők, a jegyárakat nyomozzák ki. Az Erzsébet-kilátóról, megint csak magyarul, hosszabb-rövidebb leírások olvashatóak, és kint van a nyitvatartás is: "egész évben nyitva". Arról, hogy felújítás miatt zárva van, csak konkrét keresés után találtam januári híradásokat. Akkor kezdődött el az építkezés, és azóta senki nem vette a fáradtságot, hogy frissítsék a kilátót ajánló honlapokat. Most már kár is lenne, elvileg szeptembertől újra nyitva lesz. Persze mikor máskor lenne zárva, mint a turistaszezonban? Látszik, hogy fontos a turizmusból származó bevétel, meg is tesznek az illetékesek minden tőlük telhetőt, hogy kedvet csináljanak Magyarországhoz. Ennyi telik.
 


Kiss János
 

 .

Vissza a kezdőlapra