2005. december 01. csütörtök 21:50

 

Komoly veszteség érheti az új tagállamokat

Szájer József és Surján László mai (2005. nov. 30.) sajtótájékoztatóján élesen elítélte, hogy a brit elnökség középtávú költségvetési tervei megnyirbálják, azaz 30 milliárd euróval csökkentik még a luxemburgi kompromisszumot is, és - megtagadva a köteles szolidaritást - az új tagállamok számára létfontosságú kohéziós fejezettől veszik el a pénzt. 

 

A magyar néppárti delegáció képviselői szerint ez a javaslat Magyarország számára elfogadhatatlan. Felhívják a magyar kormányt, álljon ki az ország érdekeiért, hiszen a Tanácsban erre komoly lehetőségük nyílik: akár meg is vétózhatják a döntést. 

A kormány esélyeit sajnos rontja az ország ellen folyó deficit-eljárás során kapott háromszoros uniós figyelmeztetés, de az is, hogy júniusban a gyors megegyezés érdekében már lemondtak a támogatás egy részéről. Visszaüt a három éves átmeneti megállapodás komolytalan ötlete is. Baj, hogy a 2004-re és 2005-re jutó támogatásoknak csak egy részét használtuk fel, s ezzel az angol elnökségnek érvet kínáltunk a keretek csökkentésére. A kormány ebben a nehéz helyzetben számíthat az európai parlamenti magyar képviselők segítségére. Az Európai Parlament az Európai Tanáccsal egyenlő súllyal vesz részt vesz a döntéshozatalban- emelte ki Szájer József. 

 

Surján László a magyar érdeknek a 2007 utáni időszakra vonatkozó döntések mihamarabbi megszületését, valamint a pénzügyi keret minél nagyobb összegű jóváhagyását nevezte. Elítélte, hogy a miniszterelnök november 25-én kompromisszumról beszélt, tehát folytatta a júniusi támogatás-csökkentést elfogadó politikát, november 29-én viszont az osztrák elnökség végére is kitolhatónak látta a megegyezést, így négy nap alatt mindkét érdekünkkel ellentétesen nyilatkozott. "Az Európai Parlament számára az a fontos, hogy az európai polgárok érdekében a Bizottsággal együtt elhatározott célkitűzései megvalósuljanak." A foglalkoztatás bővülése a kis és középvállalatok támogatása, a felzárkóztatási támogatás, a kutatásfejlesztés, a tudásalapú társadalom megteremtése mind befektetést igényel. Az Európai Parlament - választói iránti felelőssége miatt - nem fogad el olyan megszorításokat, amelyek veszélyeztetik e célok megvalósulását - mondta Surján László. Ezt a határozottságot várja a kormánytól is.

"Amennyiben nem jön létre az intézmények közötti megegyezés az Európai Parlament dönt a költségvetésről. Ebben az esetben a támogatások nagyobbak lesznek, mint a nyári luxemburgi vagy az azt még csökkentő brit javaslat" hangsúlyozta- Surján László.

Gyurcsány Ferenc állításával szemben tehát ("ha az uniós pénzügyi perspektívákat az Európai Parlamentnek kell megállapítania, az minden bizonnyal sokkal nehezebb és rosszabb szituációt fog jelenteni.") az Európai Parlament hazánknak jobb lehetőséget kínál, mint a befizető országok önzése miatt kialakított brit javaslat. A kormánynak azon kell igyekeznie, hogy a Tanács véleménye a Parlament megkerülhetetlen állásfoglalásához közelítsen.

 .

Vissza a kezdőlapra