2005. december 07. szerda 20:26

 

 

Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) és az Európai Demokraták képviselőcsoportja az Európai Parlamentben

Fraktion der Europäischen Volkspartei (Christdemokraten) und europäischer Demokraten im Europäischen Parlament

Group of the European People's Party (Christian Democrats) and European Democrats in the European Parliament

Groupe du Parti Populaire Européen (Démocrates-Chrétiens) et Démocrates Européens au Parlement européen

                                

Sajtóosztály  - Pressedienst - Press Office - Service de Presse

 

 

 

Közösen tiltakoznak az új tagállamok néppárti képviselői

 

A brit elnökség ajánlata megalázó és elfogadhatatlan

 

 

A 2004-ben csatlakozott tagországok néppárti delegációjának képviselői ma közös sajtótájékoztatón fejezték ki felháborodásukat a brit elnökség 2007-2013-as költségvetési javaslatával kapcsolatban. 

 

A sajtótájékoztatót kezdeményező Szájer József, az Európai Néppárt Képviselőcsoportjának alelnöke bevezetőjében kiemelte: nemcsak a tíz újonnan csatlakozott tagállam - kivétel nélkül - de az Európai Néppárt teljes parlamenti képviselőcsoportja elfogadhatatlannak tartja az ajánlatot.   Az új tagországok ilyetén hátrányos megkülönböztetése - melynek eredményeképp a kijáró pénzösszegeknek mindössze az 1/3-át kapnák meg az országok - megosztaná Európát.  "A brit elnökség javaslatában nyoma sincs a szolidaritásnak, mely az Európai Unió egyik fő alapeszméje.

 

Janusz Lewandowski a parlament Költségvetési Bizottságának lengyel néppárti elnöke kifejtette: a brit elnökség ajánlata erősen elfogult és teljességgel csak a brit érdekeket képviseli.  A képviselő ezenkívül hangsúlyozta, hogy a Luxembourgi Javaslat ennél még sokkal jobb lenne. 

 

Valdis Dombrovskis, a 2006-os költségvetés parlamenti jelentéstevője abszurdnak nevezte az ajánlatot.  Minél szegényebb egy ország annál kevesebb támogatást kap.

 

Surján László a Költségvetési Bizottság magyar néppárti tagja az ajánlatot a brit elnökség kudarcának nevezte.  "Ha nem jön létre az intézmények közötti megállapodás, akkor évenkénti lebontásban születhetne meg a költségvetés, amivel még jobban is járunk: így mindenképp több pénz jutna".

 

Vytautas Landsbergis volt litván államfő és Tunne Kelam észt delegációvezető diszkriminációnak értékelték a brit javaslatban foglaltakat és hangsúlyozták: ha szükség van megszorításokra, akkor abból vegyék ki részüket a régi tagállamok is, ne csak az újakat terheljék.

 

Jan Hudacky és Bauer Edit szlovákiai képviselők egyetértőleg nyilatkoztak az Európai Néppárti Képviselőcsoport a brit előterjesztést elítélő javaslatáról.   Jan Hudacky hangsúlyozta, hogy a javaslat tovább növelné az európai régiók közötti különbséget  

 

"Tisztességes megállapodást és nem megalázó diktátumot várunk a brit elnökségtől" - foglalta össze Szájer József a tíz új tagállam néppárti képviselőinek - de egyúttal az Európai Néppártnak minden képviselőjének  - követelését. 

 

 .

Vissza a kezdőlapra