2005. november 27. vasárnap 15:03

Olvasói levél

Éljünk tudatos életet

 

Pénteken (november 25-én) tartották a ne vásárolj napot világszerte. A tudatos vásárlók csapata igyekezett felhívni a figyelmet arra, hogy bizony a fogyasztói társadalom sokszor olyanokba is berángat, amit nem is igazán akarunk, olyanokat is megveszünk, amire semmi szükségünk.

Szeretnék ennél tovább menni. A tudatos életre szeretném felhívni a figyelmet. A mai világban hangsúlyozni kell, tudatosan kell figyelnünk ara, hogy az értelmünk irányítsa tetteinket, életünket.

Javasolnám, hogy ne csak egy nap legyen az évben, amikor tudatosan nem vásárlunk, hanem mindjárt ott az 52 vasárnap. bő 30 éve, amikor még szabad szombat sem volt, és vasárnap gyakorlatilag csak a vendéglátó helyek voltak nyitva, mindenki meg tudta oldani, hogy a vasárnapra szükséges dolgokat megvásárolta. Ma, amikor szabad szombat van, ez sokkal könnyebben megvalósítható lenne.

Mit jelent a tudatos élet? Hogy megtervezem a napomat, a hetemet. Ellene lehet vetni, hogy a mai rohanó világban alig lehet előre tervezni, de mégis megtehetem, hogy ha nem is óra beosztással, de feladattervvel rendelkezem. És ebbe a feladattervbe be kell venni a családi együttlétet, a találkozást másokkal. Ha tudatosan, megtervezetten élem az életemet, akkor sokkal több idő jut mindenre. Ráadásul kevesebb lesz a frusztráció, hogy mi mindent nem sikerült elvégeznem.

Ha tudatosan élek, akkor el tudom dönteni, hogy mire van szükségem, merre szeretnék haladni, és ez a döntés segít abban, hogy utána ne érezzem rosszul magam, hogy miért nem mégis arra indultam.

Ha tudatosan élek, akkor tudom érzelmeimet is kezelni, helyre tenni. Tudom vállalni önmagam, és tudom vállalni házastársamat, rokonaimat, barátaimat. Ezáltal pedig a szeretet erősödik. Az erősödő szeretet pedig biztonságot ad.

Advent kezdetén különösen is fontos nagyon figyelni a tudatosságra. Valaki ezt az időszakot Odüsszeus útjához hasonlította, amikor a szirének között hajózik. Odakötteti magát az árbochoz, hogy el ne csábuljon. Vajon életemben mi az, amihez odaköthetem magam, hogy el ne csábítson a reklámok hada, hogy biztonságban és örömben érkezzek el a karácsony ünnepéhez.

Kívánok minden olvasónak tudatos készületet az advent idejére, örömteli Karácsonyt, és tudatos, szeretettel teli szép mindennapokat!

====================
Fülöp Ákos

 .

Vissza a kezdőlapra