2005. december 10. szombat 21:48

 

Szentmisével nyílt meg a Prohászka-emlékév

 

Ünnepi, koncelebrált szentmise keretében nyitotta meg szombaton a székesfehérvári székesegyházban Erdő Péter bíboros prímás, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Püspöki Konferencia elnöke a Prohászka Ottokár emlékévet.

A programsorozatot abból az alkalomból hirdette meg Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, hogy száz esztendeje erősítette meg Szent X. Pius pápa okiratával a császári kinevezést és állította a székesfehérvári egyházmegye élére Prohászka Ottokár (1858-1927) professzort.

Az egyházmegye tizenötödik püspöke kinevezésének centenáriumán a Magyar Püspöki Konferencia tagjaival, Csíkszereda püspökével és a székesfehérvári egyházmegye papjaival koncelebrált ünnepi szentmisén jelen voltak Juliusz Janusz apostoli nuncius és Paskai László nyugalmazott bíboros, valamint az egyházmegye polgármesterei, városvezetői és kispapsága.

A szentmisén Erdő Péter mondott homíliát. Méltatta Prohászka Ottokár életművét, szólt szellemi örökségéről, tanításáról.
Emlékeztetett rá, hogy Prohászka Ottokár 47 éves volt, amikor Ferenc József császár 1905. október 17-én a székesfehérvári egyházmegye püspökévé nevezte ki. A döntést a pápa december 11-én erősítette meg, és karácsonykor Rómában maga szentelte püspökké. A székesfehérvári egyházmegye 15. püspöke egyetemi éveit Rómában töltötte, ott szentelték pappá, majd Esztergomban dolgozott teológiatanárként spiritualistaként.

Lelkiismereti okokból vett részt a közéletben - 1920-ban nemzetgyűlési képviselőséget is vállalt - és alapítója lett a keresztény szociális mozgalomnak. Vitáktól sem visszariadva hirdette a katolikusok társadalmi felelősségét, és tudta, hogy az egyház igazságait a kor nyelvén kell hirdetni.

A sajtó segítségével a katolikus megújulás programadójává vált, maga is publikált és megszervezte a Katolikus Sajtóegyesületet.
Felismerte, ha nem születik megoldás a keresztény hit segítségével a szociális feszültségek leküzdésére, "teret nyer az ateista, erőszakos megoldási törekvés, amely elsöpörheti a társadalom legfőbb értékeit is" - mondta Prohászka Ottokár életművét méltatva Erdő Péter.

Szólt arról is, hogy a püspök szociális állásfoglalását később kényelmetlennek találta a hatalom, bizonyos teológiai megnyilvánulásait, két könyvét és egy cikkét indexre tették.
1927-ben halt meg Budapesten. Hamvait 1938-ban az emlékére emelt székesfehérvári templomba helyezték át.
Az ünnepi szentmisét követően tudományos ülésen méltatták Prohászka Ottokár életművének, egyházkormányzásának egyes kérdéseit.

Az emlékév alkalmából számos rendezvényen tiszteleg majd az egyházmegye 15. püspökének emléke, munkássága előtt.

forrás: MK .

Vissza a kezdőlapra