2005. december 14. szerda 21:52

 

Mi változott az új brit javaslatban?

 

Hét évre számítva 2,5 milliárd euróval növelte meg az új angol javaslat a 2007-2013 közötti költségvetés kiadási oldalának tervezetét. Ezen összeg csekélységét mutatja, hogy a GNI tíz ezrelékében kifejezett értéken (103 tíz ezrelék GNI) nem kell változtatni.

Az új előterjesztés arra tesz kísérletet, hogy azon tagállamoknak is adjon valamilyen speciális előnyt, amelyek eddig ilyenben nem részesültek. Szlovákia és Litvánia az atomerőművek bezárásához kapna extra támogatást. A szegényebb régiók belépése miatt statisztikai okból az átlag felé került régiók időszakos támogatását három évvel meghosszabbítanák pár száz millió euróval. Lengyelország számára az eddigieknél 4 százalékkal előnyösebben kalkulálja a tervezet a zlotyit, aminek az elnyerhető támogatás maximális értékének kiszámításánál lesz szerepe. A sorból Magyarország sem marad ki: a Közép-Magyarországi Régió számára 2013-ig biztosítanák a 115 euró egy főre jutó támogatást. Prága számára 200 millió euró többlet adódik. Az észteknek és a letteknek 35 euró/fő támogatásért kellene igennel szavazniuk. Az Észak-ír feszültségek oldására szolgáló PEACE program is folytatódhat. Két spanyol régió is számolhat 50 millió euró plusz támogatásra. A szegény országok számára némi előnyt jelent, hogy a vissza nem téríthető ÁFA továbbra is beszámítható lenne a projektek költségeibe. (A korábbi brit javaslat ezt csak az egyesületi pályázóknak tette volna lehetővé.) A svéd befizetés évi 150 millióval csökken, a hollandok is megspórolhatnak 210 milliót.

A franciák és angolok pedig azért lélegezhetnek fel, mert a mezőgazdasági politika ill. az angol visszatérítés semmire sem kötelező felülvizsgálata nem érett elhatározássá. Érdekességképp megjegyzem, hogy az egy gazdaságra jutó uniós támogatás az Egyesült Királyságban a legnagyobb.

Az Európai Parlament szerdai vitájának hangulata alapján ez a javaslat továbbra sem tekinthető értelmes tárgyalási alapnak. Nagy kérdés azonban, hogy a miniszterelnököket elcsábítják-e a gyarmatosítás korát idéző "üveggyöngy" ajándékok. Ha igen, nem lesz erkölcsi alap a balkáni korrupciót kárhoztatni.

Dr. Surján László

 .

Vissza a kezdőlapra