2005. december 06. kedd 22:07

 

Leminősített hitel, minősíthetetlen miniszterelnök

Dráma négy tételben

 

I. A Fitch Ratings hitelminősítő kedden "BBB plusz"-ra rontotta a hosszú lejáratú szuverén magyar devizakötelezettségek osztályzatát az eddigi "A mínusz"-ról.

Noha az új besorolás kilátása stabil, az látnunk kell, hogy a közép- és kelet-európai szuverén adósok körében Csehország, Szlovákia, Észtország és Szlovénia is jobb nálunk, Lengyelországgal, Horvátországgal, Bulgáriával vagyunk egy szinten.

 

II. A hírre Gyurcsány Ferenc üres szólamokkal reagált. Szerinte a Fitch leminősítéssel Magyarország ösztökélést és bátorítást kapott a kormány által megkezdett változtatások átfogóbb és mélyebb bevezetéséhez. Gyurcsány Ferenc egy sajtótájékoztatón annak kapcsán beszélt erről, hogy a Fitch Ratings visszaminősítette az elsőrendű "A" adóskockázati kategóriából a már csak közepes befektetői - spekulatív elemeket is tartalmazó - "BBB" sávba a magyar szuverén küladósságot. A leminősítés oka: a tartósan magas államháztartási hiány, amely valószínűtlenné teszi a 2010-es euró övezethez való csatlakozást. Gyurcsány Ferenc a szükséges változtatások területeit egy átfogó államreformban, az egészségügyi reform kiteljesítésében, illetve a közoktatás igazságosabbá és korszerűbbé tételében jelölte meg. Vajon mit rejtenek ezek a sejtelmes szavak? Ezeken a területeken kell dolgozni, ezeken a területeken vár ránk nagyon sok feladat - fogalmazott a miniszterelnök. (Magam nagyon remélem, hogy Gyurcsányra ezeken a területeken nem vár semmiféle feladat.) Szavai szerint a kormány teszi a dolgát és - a Száz lépés program eddigi gyakorlatához híven - folytatja új és egyre átfogóbb programok bejelentését. Talán ha nem bejelentene, hanem folynának ezek a programok, valamivel jobb lenne a helyzet.

 

III. A miniszterelnök lehet hivatalból optimista, de nem helyes, ha elszakad a realitásoktól. Talán a fenti kicsit szájhősködő, kicsit kampánykodó kijelentés is hozzájárult ahhoz, hogy a forint jócskán gyengülni kezdett a bankközi devizapiacon. Az eurót december 6-án fél négy tájban 253,30/40 forinton jegyezték a hétfői 251,60/70 forint után. A forint 61 bázisponttal 10,27 százalékra gyengült a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán. A forint már reggel sem tudta követni a régió erősödő valutáit, később pedig teljesen elszakadt tőlük. A kereskedők véleménye szerint "szabad az út a 254,50 forintos euró árfolyamig". Megfigyelők úgy vélik, hogy csak idő kérdése, és a többi hitelminősítő intézet is hasonlóan dönt az államháztartás tetemes hiánya miatt.

 

IV. A magyar kormány hurráoptimizmusa a részvénypiacot sem befolyásolta. A részvénypiac forgalma 25.275,95 milliárd forintot tett ki. A vezető részvények árfolyama süllyedt a nap végére. A BÉT kereskedelmét is a Fitch hitelminősítő intézet Magyarországot elmarasztaló döntése határozta meg - mondta Szikra Viktor, az Equitas Bróker Rt. üzletkötője. A 11 órakor bejelentett leminősítés után hirtelen zuhanni kezdtek az árfolyamok a tőzsdén. A legnagyobb vesztes az OTP Bank volt csaknem 4 százalékos eséssel, a Richter vesztesége is meghaladta a két és fél százalékot. A kereskedő szerdán sem lát esélyt pozitív korrekcióra.

Surján László

 .

Vissza a kezdőlapra