2005. november 25. péntek 20:04

 

Az uniónak van lehetősége szankciókat alkalmazni Magyarország ellen

Surján László szerint az Európai Uniónak van lehetősége szankciókat alkalmazni Magyarország ellen a deficiteljárás miatt, bár úgy tűnik, hogy az erről szóló szabályt egyelőre nem érvényesítik.

 

A politikus azzal kapcsolatban fejtette ki véleményét, hogy Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese Brüsszelben azt mondta: Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője egyértelművé tette, hogy a Magyarországgal kapcsolatos túlzott deficiteljárás nem jelent forrásmegvonást.

Surján László szerint azonban a kohéziós alapról szóló szabályozásban világosan szerepel, hogy nem lehet új kohéziós programot befogadni olyan országból, amelyről a túlzott deficit eljárás során megállapítják, hogy a programot nem tartja.

Magyarországról ezt ebben az évben már másodszor állapítja meg az Ecofin - tette hozzá a képviselő. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a befogadott kifizetéseket ugyan nem állítanák le, de új programokat nem fogadnának be, vagy, ha több szakaszos programról van szó, akkor az újabb szakaszt nem lehetne megkezdeni.

Surján László hangsúlyozta: azt állítani, hogy nincs lehetőség Magyarországot büntetni a deficiteljárás miatt, nem felel meg a valóságnak, azonban - folytatta - "úgy tűnik, szerencsére, hogy a magyar politikai élet mindkét oldalának a lobbitevékenysége miatt, egyelőre ezt a szabályt nem fogják érvényesíteni".

"A költségvetési hiánnyal kapcsolatos problémákat nem lehet megoldani ilyen nyilatkozatokkal, a hiánnyal kapcsolatos problémákat csak a hiány csökkentésével lehet megoldani" - utalt Szekeres Imre szavaira. Megjegyezte: "Ha Schulz úr nem egy magyar szocialistával, hanem egy spanyol szocialistával találkozik, akit Joaquin Almuniának hívnak (az Európai Bizottság pénzügyi biztosa), akkor egészen más következtetést vont volna le a magyar hiány mértékéről".

Véleménye szerint az Európai Uniónak nem annyira a magyar költségvetési hiány mértékével van baja, hanem inkább azzal, hogy a kormánynak nem sikerült tartania saját konvergencia tervét, még két módosítás után sem.

Hangsúlyozta: Veres János pénzügyminiszter ígérete szerint a hiányt jövőre a GDP 1,4 százalékával csökkenti a kormány, azonban a 2005-re tervezett hiány ezer milliárd forint, a jövőre tervezett pedig 1500 milliárd forint.

 

 MTI.

Vissza a kezdőlapra