2005. december 18. vasárnap 22:28

 

Hatékonyan működik a jobboldali összefogás az ötödik kerületben

A testületi többség a szocialista kerületi vezetés nélkül döntött több szociális támogatásról, amelyeket a kisebbségbe szorult kormánypártiak előkészítetlen és populista lépéseknek tartanak. A képviselők határoztak arról is, hogy a Jobbik irodát kap a Ferenciek terén.

 

Rapid gyorsasággal szavazott meg többek között szociális intézkedéseket az V. kerületi képviselőtestület jobboldali többsége. Amióta a Fidesz-KDNP-MIÉP-Jobbik összefogás átvette a hatalmat Belváros-Lipótvárosban, most először tudott a polgármester személyét tekintve szocialista vezetésű kerületben a vezetés nézeteivel teljesen szembenálló döntéseket hozni.

Gáztámogatás

A jobboldali többség megszavazta a kerületi nyugdíjasok gázár-támogatását, amelynek különlegessége, hogy nem háztartásonként, hanem személyenként lehet igényelni a támogatást. Az indítványra az MSZP és az SZDSZ képviselői nemmel szavaztak.

- Megdöbbenéssel vettük tudomásul, hogy az MSZP és SZDSZ képviselői szavazatukkal nem támogatták a kerületi nyugdíjasokat – áll Puskás András fideszes frakcióvezető  közleményében.

Ónody Tamás belvárosi szabaddemokrata képviselő a Hírszerzőnek elmondta: a kerületi nyugdíjasok támogatásával alapvetően egyetértenek, de nem ilyen formában.

- Mivel nem lakásonként, hanem személyenként kapják a nyugdíjasok a támogatást, egy 10 ezer forintos gázszámlával rendelkező lakásban például, amelyben három nyugdíjas él, akár nettó jövedelemre is szert tehetnek a személyenkénti négyezer forintos támogatás révén – mondta a Hírszerzőnek Ónody.

A kerületben kisebbségbe szorult kormánypárti képviselők emellett azt is kifogásolják, hogy a támogatás alanyi jogon jár, és nem rászorultság szerint. Jóllehet az országos lakáspiacon Budapest ötödik kerületének ingatlanjai a legdrágábbak közé tartoznak, ez nem jelenti azt, hogy a kerületben mindenki gazdag; több tízmilliós lakásokban is laknak kisnyugdíjasok.

- Aki azonban az utóbbi években vett magának ingatlant a kerületben, az nem tekinthető rászorulónak – tette hozzá a szabaddemokrata képviselő.

Ingyen diákbérlet

A Fidesz javaslatára a jobboldali többség elfogadta azt is, hogy a kerületi diákok ingyen bérletet kapnak a BKV járataira, a kormánypártiak ezt szintén nem szavazták meg, a Fidesz pedig megint megdöbbent. Értelmezésük szerint ugyanis a szocialisták és a szabaddemokraták nem akarják támogatni a kerületi fiatalokat. Ónody Tamás azonban úgy fogalmazott: az ország egyik legdrágább oktatási rendszerének fenntartása révén a diákok sokkal többet kapnak, mint a az ingyenbérlethez hasonló „populista intézkedésekkel”.

Steiner Pál polgármester elmondta: összesen 802 gyerek van az V. kerületben, aki a viszonylag kis városrészben tanul, többségük nem is jár tömegközlekedéssel. A polgármester szerint a Fidesz-frakció csak azért, hogy egy kommunikációs szempontot érvényesítsen, "milliós károkat okoz". Úgy fogalmazott: ha havibérletet vettek volna, azt 22 millió forintból lehetett volna finanszírozni, de mivel éves bérletet vesznek, ez 80 millió forintjába kerül az önkormányzatnak. És egyáltalán nem biztos, hogy egy tanuló minden hónapban akarja használni ezt a bérletet, például nyáron.

A szabaddemokraták szerint a Fidesz a költségvetés állapotát figyelmen kívül hagyva, a hiány ellenére, "populista módon" dönt kiadásokról. Mindeközben országos szinten támadja a bevételeket növelő adóemelést és privatizációt. A kerületi jobboldali összefogás a szociális kiadásokat a Gresham Palotában lévő ötszázalékos önkormányzati tulajdon eladásából fedezné. Az SZDSZ-t ez azért lepte meg, mert országos szinten a Fidesz mindent megtesz a privatizáció leállításáért, ugyanakkor az ötödik kerületben mindent végrehajt, ami ellen országosan tiltakozik.

Iroda a Jobbik-nak

Az V. kerületi jobboldali többség döntött arról is, hogy a Jobbik irodát kap a Ferenciek terén. Az már a legkevésbé sem meglepő, hogy az MSZP és az SZDSZ képviselői erre is nemmel szavaztak. A szabaddemokraták szerint a Fidesz ezzel fizette ki a Jobbikot az együttműködésért.

A közelgő kampány szempontjából nem lényegtelen, hogy a képviselőtestület úgy döntött: a kerületi hirdetőoszlopokhoz kapcsolódó közterület-használati jogot a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahír-Cityposzternek adja újabb 10 évre.

 .forrás: hirszerzo.hu

Vissza a kezdőlapra