2005. november 20. vasárnap 16:27

 

"Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) közleménye

 

Családok Szövetsége

Tizenhat évvel ezelőtt, 1989. november 20-án jött létre a Gyermekek jogairól szóló New Yorki Egyezmény. Az Egyezmény szövege is megfogalmazza, „hogy a családnak a társadalom alapvető egységeként és valamennyi tagja fejlődésének és jólétének természetes környezeteként meg kell kapnia azt a védelmet és támogatást, amelyre szüksége van ahhoz, hogy a közösségben szerepét maradéktalanul betölthesse”. Szintén a család alapvető fontosságát hangsúlyozza az Egyezmény, amikor elismeri, „hogy a gyermek személyiségének harmonikus kibontakozásához szükséges, hogy családi környezetben, boldog, szeretetteljes és megértő légkörben nőjön fel.”

Az Egyezmény szövege és szelleme egyaránt védi a családot, mint a társadalom alapvető értékét. A kereszténydemokraták állami szinten támogatandó közösségként tekintenek a családokra. A gyermekek számára a nevelés, a kultúra, az egészségvédelem, a tudás, a rendszeretet és megértés, a testi fejlődés és a lelki egyensúly meghatározó forrására a család. Alapállásunk szerint a kormányzati intézkedések meghozatalakor figyelembe kell venni a családok szempontjait is. A családi közösségek védelme a társadalom egyik fő feladata.

Napjaink értékválságában a család, a házasság és a gyermekvállalás egyre kevésbé fontos értékekként jelennek meg. A fogyó népességet Nyugat-Európa államai az utóbbi évtizedekben bevándorlók befogadásával próbálták ellensúlyozni. Ennek az útnak a kudarcát jelezik az utóbbi hetekben főleg Franciaországban zajló zavargások. Ezek az események megdöntötték a multikulturális európai ország eszményképét.

Jól látható tehát, hogy az a nemzet jár jó úton, mely az ország jövőjét Családok Szövetségeként képzeli el. A jövő útja nem az egyensúlyozgató bevándorláspolitika, hanem a tudatos családpolitika.

Budapest, 2005. november 20.

dr. Rétvári Bence
IKSZ elnök

 .

Vissza a kezdőlapra