2005. december 20. kedd 21:22

 

Ingyenes tárlatvezetés és karácsonyi koncert a budapesti múzeumokban

Ingyenes tárlatvezetést és karácsonyi dalestet is szerveznek néhány budapesti múzeumban az ünnepek alatt; a Magyar Nemzeti Galéria, a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum és az Iparművészeti Múzeum kínálatából szemezgetett a Magyar Rádió

 

Ünnepi ajándéknak szánja a Magyar Nemzeti Galéria ingyenes karácsonyi tárlatvezetését december 22-én, 23-án és 24-én, amikor is a kereszténység legnagyobb ünnepével kapcsolatos műalkotásokat mutatják be az érdeklődőknek - olvasható az intézmény internetes honlapján. A 10 órakor és 14 órakor induló múzeumkörúton a középkori szárnyasoltárokat bemutató állandó kiállításokkal gótikus táblaképek és faszobrok mellett megcsodálhatóak a késő reneszánsz és barokk művészet ünneppel kapcsolatos remekei is.

A jövőre 100. évfordulóját ünneplő Szépművészeti Múzeum páratlan gyűjteményéből válogatott utazó tárlatokat a jubileumra. Mielőtt az intézmény Egyiptomi-, Antik -, Grafikai- és Modern Gyűjteménye 2006-ban összesen több mint 2.600 kilométert utazva jut el a vidéki kiállítóhelyekre, még igazi különlegességekkel szolgál a fővárosi látogatóknak is a mostani ünnepek között. December 22-én 19 órától „Nől a dér, álom jár" címmel Sebestyén Márta és Tolcsvay László ad karácsonyi koncertet. A múzeum+ programcímmel futó rendezvénysorozat továbbra is folytatódik: csütörtökön késő esti nyitva tartással, Jazz szalonnal, tárlatvezetésekkel és különleges programokkal várják az érdeklődőket.

A Magyar Nemzeti Múzeum két érdekes időszaki kiállítással kínálja magát a műkedvelőknek: néhány napja nyílt a Szellemi családfa című tárlat, amely így az adventi vizsgaidőszak közepette különös aktualitást sejtet: a mindössze január 29-ig tartó kiállítás a tanár-diák szellemi rokonság szerepére kívánja felhívni a figyelmet. E kiállítás górcső alá veszi, hogy miképpen fejlődött az a képzeletbeli családfa, amely néhány XIX. századi nagy tanáregyéniségtől a XX. század Nobel-díjas tudósaihoz és korszakalkotó feltalálóihoz vezetett - áll az ismertetőben. A másik időszakos látványosság a Rohanjunk a rohanó időkkel címet viseli, és a reklámplakátok aranykorát, az 1885-1920 közötti időszakot mutatja be a magyar kampány-fóliákon keresztül.

December hátralévő napjaiban lehet még gyönyörködni az Iparművészeti Múzeum pompázatos falai között a díszteremben megrendezett kárpitkiállításon - Pápai Lívia: Az élő szövet című tárlata december 30-ig kérdőjelezi meg a műformák létét. A szuggesztív tárlat a művésznő negyedszázados munkásságából szemezget: hogyan fejezhető ki a transzcendens létező a kézzelfogható valóságon keresztül - olvasható a múzeum honlapján az ismertető kiindulópontjaként.

MR

 .

Vissza a kezdőlapra