2005. december 10. szombat 21:35

 

Változást akar az ország

 „Magyarország kiszolgáltatott a nagy nemzetközi tőkének, mert nincsenek saját sikeres kis- és középvállalkozói. De mi igenis be fogjuk bizonyítani, hogy létezik egy munka- és családalapú, emberhez méltóbb életet megteremteni képes magyar gazdasági rendszer" jelentette ki Orbán Viktor a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) és a Kisgazda Polgári Egyesület (KPE) közös nagygyűlésén. Rendezvényen beszédet mondott még Elmar Brock a nagy német kancellár unokája, Konrad Adenauer, valamint Adam Lipinsky a lengyel kormánypárt a Jog és Igazságosság alelnöke. A felszólalók egyértelműen hitet tettek a Szövetség 2006-os győzelme mellett.

A rendezvényen elsőként Elmar Brock az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke, európai néppárti politikus mondott beszédet. Szerinte Magyarország és Németország gazdasági helyzete hasonló válságokon ment keresztül, és olyan vezetők tudnak kiutat mutatni, mint Angela Merkel vagy Orbán Viktor. Utalt arra is, hogy mint EP parlamenti képviselő mindent meg fog tenni azért, hogy az újonnan csatlakozott országok tisztességes elbánásban részesüljenek, - mert mint hazánk is - ezen országok többsége sokat szenvedett a kommunizmus évei alatt. Brock hozzátette: Bízom abban, hogy a KDNP és a Fidesz megnyeri a 2006-os választásokat.

Őt követte Harrach Péter az MKDSZ elnöke, aki arról beszélt, hogy a politika világa milyen nagy változáson ment keresztül, mert nem az elvek, hanem a mozgósítás lett a lényeg. Van olyan párt, amelyik elvesztette elveit - pl. a nagyobbik kormánypárt - és van olyan, amelyik az ultraliberális dogmák hirdetőjévé vált. Harrach véleménye szerint szét kell törni ezeket az ultraliberális dogmákat és helyükre a kereszténydemokrata - keresztény szociális értékrendet kell állítani, melynek lényege a társadalom felé fordulás.

A nagygyűlés következő felszólaló vendége a lengyel kormánypárt a Jog és Igazságosság alelnöke és egyben az újonnan megválasztott lengyel kancellária-miniszter Adam Lipinsky volt, aki a közép-európai nemzetek kereszténydemokrata pártjainak sorsközösségéről beszélt. Felidézte, hogy hazájában a keresztény politikai erők a kommunisták ellen küzdő Szolidaritás mozgalomból nőttek ki. A lengyel kormánypárt alelnöke hangsúlyozta, hogy az új Európában teret kell adni az innovációnak és a szolidaritásnak. Megemlítette, hogy  a hazájában a kereszténydemokrácia kormányzati szinten van képviselve és reményét fejezte ki afelől, hogy ez hamarosan Magyarországon is így lesz.

Konrad Adenaur - az egykori német kancellár unokája - Semjén Zsolt felé fordulva kijelentette: „meg vagyok győződve, hogy az önök pártja újra kormányra fog kerülni.”

Turi-Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Egyesület elnöke kijelentette: Magyarországon változás szükséges, és ehhez megvan, mind a szándék mind pedig az akarat. Véleménye szerint a Szövetségnek három lábon kell állnia, még pedig egy erős Fidesz, egy erős KDNP és egy erős kisgazda tábor. Mint mondta, „világossá kell tenni, hogy mi nem segéderőnek jelentkeztünk, hanem egyenrangú félnek a Szövetségbe. Legtöbbször nem elég, ha csak a vőlegény közeledik a menyasszonyhoz, hanem néha a menyasszonynak is közelednie kell a vőlegényhez”- tette hozzá a KPE elnöke. Figyelmeztetett arra is, hogy nehéz idők előtt áll az ország, és csak a nemzeti erők összefogásával lehet megnyerni a választásokat.

Nemzetet építeni csak tiszta erkölccsel lehet! - jelentette ki Semjén Zsolt a KDNP elnöke. Rámutatott, hogy a Szövetséggel való összefogás lehetővé teszi, hogy maximalizálják a jobboldali szavazatokat, és átvegyék az ország irányítását, a magát baloldalinak mondó, de a legrosszabb multinacionális tőkét kiszolgáló MSZP-től és a szabadosságáról elhíresült, liberális SZDSZ-től. A KDNP elnöke elmondta: arra törekszenek, hogy az erkölcsi rend a társadalomban helyreálljon és tanúságot tett arról, hogy pártja vállalja a keresztény egyházak tanításainak politikai képviseletét. XIII. Leó pápát idézte, aki szerint a munka nincs meg tőke nélkül, a tőke nincs meg munka nélkül, de a munka az elsődlegesebb a tőkével szemben, mert jobban hozzátartozik az ember személyiségéhez. Ebből is látható - fejtette ki - hogy a kereszténydemokrata politikusok feladata a munka jogának védelme a tőke diktatúrájával szemben.

Orbán Viktor: Az emberi munka legyen a legfőbb érték

Szövetségünknek a Kereszténydemokrata Néppárt nem csupán tagja, hanem kikerülhetetlen eleme is - mondta beszéde elején a Fidesz elnöke. A kereszténydemokraták kiállták a próbát, és most erősebbek, mint 1990 óta bármikor. Hozzátette, hogy a kisgazdák is nagyon jól haladnak. Az előttünk álló időszakban olyan gazdasági érvekre van szükség, amelyek nem sokaságuknál, hanem súlyukkal és mélységükkel hatnak az emberekre. Orbán Viktor kiemelte: Magyarország változást akar. Mi az emberhez méltó életet akarjuk megteremteni, ahol az egészség nem üzlet, az otthon nem vágyálom, az oktatás nem kiváltság, a munka nem alamizsna, és ahol nem dönthetnek rólunk a mi megkérdezésünk nélkül - tette hozzá.

Tisztességes munkát és versenyt!

A nagygyűlésen felszólaló Orbán Viktor lelkesítő beszéd helyett ("Mert azt már megtették helyettem”) arról szólt, hogy a polgári erőknek meg kell tudni különböztetni a munka- és a spekuláció alapú gazdaságot. A Fidesz elnöke szerint a kiszolgáltatott magyar gazdaság helyett a védett magyar gazdaságot kell létrehozni, ahol a verseny mellett a tisztességes munkát is megbecsülik. "Világosan meg kell különböztetni a munkát és a spekulációt. A spekuláció az, amikor úgy keresünk pénzt, hogy ezt szükségszerűen valakinek a rovására tesszük” – húzta alá. A segély és a munka kapcsolatáról elmondta, előbbi csak fájdalomcsillapító, de nem szünteti meg az okokat, az igazi gyógyszer ugyanis a munka. A mai adórendszert úgy értékelte, hogy az munka-, család- és magyarellenes, ezért meg kell változtatni. Példaként a magyar vállalkozásokat hozta fel. Manapság szinte minden leírható az adóból, kivéve a legfontosabbat, a gyermeknevelés költségeit. „Az ellenfeleink azt mondják, lehetetlen a munka alapú gazdaság. Tévednek” – húzta alá a Fidesz elnöke, majd hozzátette, elég erősek vagyunk, hogy ezt bebizonyítsuk. Orbán Viktor leszögezte: nagyon fontos a hazai termőföld védelme, a tisztességes verseny, valamint a gazdaságban az emberi munkát kell a legfőbb értékké tenni.

A változás magától nem fog betoppanni, de a jó hír, hogy csak rajtunk múlik - utalt a közeledő választásokra az elnök. Elmondta, világossá kell tenni az emberek előtt, hogy a csodavárás helyett cselekednünk kell a változásért. A választás előtt minden munkát el kell végezni, és bármilyen fáradtak is vagyunk, ne feledjük el, nekünk csak lelkierőnk van. „Higgyék el, ez elég a győzelemhez.” – mondta Orbán Viktor.

 Mint mondta: Magyarország kiszolgáltatott a nagy nemzetközi tőkének, mert nincsenek saját sikeres kis- és középvállalkozói. „De mi igenis be fogjuk bizonyítani, hogy létezik egy munka- és családalapú, emberhez méltóbb életet megteremteni képes magyar gazdasági rendszer" - tette hozzá a pártelnök.

A volt miniszterelnök szerint a kereszténydemokratáknak tudniuk kell olvasni a jelekből. Ilyen jelnek számít, hogy az elmúlt 3,5 fél év alatt annyi új hitelt vett fel az ország, mint a Kádár-rendszer 40 éve alatt. Az ország hiteleinek visszaminősítését gazdasági, és egyben erkölcsi ítéletnek is tartja Magyarországról: az ország leminősítése szégyen, ami arról szól, hogy „nem vagyunk jó partnerek” - fogalmazott a nagyobbik ellenzéki párt első embere.

Orbán szerint ambíciónak a választási győzelemhez a visszavágás kevés, a kérdésekre a helyes választ akkor lehet megtalálni, ha a mai gazdaság helyett egy újat építenek fel, s álláspontja szerint ebben azokra nem lehet számítani, akik most kormányozzák az országot. "Nem várhatjuk el attól a diáktól a javulást, aki az elégtelen osztályzatot biztatásnak, az igazgatói intőt pedig dicsérőnek fogja föl" - mondta a Fidesz elnöke.

Surján László, Elmar Brok és Nagy Andor

 .

Vissza a kezdőlapra