2005. december 16. péntek 22:42

 

A káoszban felsíró gyermek Jézus

 

Néhány napja, egy multinacionális cég bevásárlóközpontjában felfigyeltem egy kifestő sorozatra, amit miután átlapoztam még inkább megértettem, hogy nem lehet a nevelést elég korán elkezdeni, hiszen a versenyszellem itt is igen csak jelen van. Hirtelen azt hittem, hogy a hetvenes években vagyok, aztán rájöttem: nem, csak egy pogány, bálványimádó légkörben. A kifestő könyvben szent Miklós alakját a pufók bácsika, apóka testesíti meg, kerti törpékkel körbe véve, egy másikban Jézus Krisztus születését, Karácsony napját a szeretet ünnepének hívják következetesen.

Más. Egy csodaszép csillogó-villogó vastag, reklám újság címlapján „Madonna” felirattal - egy, mint később kiderült, a világ nagy részének teljesen egyértelmű hölgye (?!) szerepelt a címlapon. Nézem. Ez nem lehet Jézus Édesanyja. Ő egészen más. Fellapozom. Valahanyadik dupla oldalon mindenfajta könyvajánlók: horoszkóp, Herry Potter, „erő-áramlás-dinamika”, asztrológia, Madonna „új” arca (mint tudjuk a hitelest „felváltotta” az evilági, enyhén szólva unalmas glazúr-pikkelyes,) s láss csodát: az ez évben elhuny II. János Pál pápa már nem is tudom milyen nevű, de rendkívül szuggesztíven ábrázolt leges-leges-leghitelesebb bemutatása. Nem oly rég olvastam, hogy a jelen kor hasonlít a Fórum Románumhoz, ahol mindenkinek kedvére való istenecskéje volt kicsi szoborból. Látszólag demokratikusan működik a rendszer, miközben a Káosz-Forrás, a szellemi- lelki porondon újabb és újabb trükkökkel csavarja el az emberek fejét.

Egy régi bölcs mondás szerint olyan lesz az új esztendőd, amilyen az advented, vagyis ahogy készülsz Jézus szívedben történő megszületésére, olyan lesz a folytatás is. Ezt a bölcsességet én részben tartom helyén valónak. Én hiszem, hogy az ember képes megtalálni a helyes utat, képes kitalálni abból a teli „akciózott”, szívélyes eladót oly sokszor nélkülöző, árú-folyosó-rendszerből, aminek a végén a kódleolvasó, pittyegő szerkentyű villog. Van egy másik, örök „Akciózó”, vi. az Isten cselekvése az ember felé. Ő szeretetével, irgalmával, öröktől fogva akarta és akarja, hogy az ember eldurvult, közönyös szívét újjáteremtse. Ő, aki soha nem adja fel, hogy megszólítson minket. Ő a jó Pásztor, aki nem azt nézi, hogy mennyi a pénzed, milyen haszonnal ját neki, ha szerethet minket, aki nem azt keresi, hogy milyen bűnöket követtünk el, nem a fölöslegéből ad nekünk nem azt keresi, hogy mit tud ránk sózni: Ő egyszerűen: a szívünk vágyát szeretné betölteni azzal a szeretettel, ami Ő saját maga.

Ezért jött el ő saját maga, s maradt köztünk a hit és a szeretet által új remény árasztva szívünkben. Igen. Ő róla tett tanúságot Szent Miklós, aki a prostitúciótól mentett meg három lányt, aki számtalan jót tett, mint püspök a legszegényebbek közt. Igen. Ő nem mesebeli apóka. Ő egy élő, követendő személy. Karácsonykor nem a kitalált, a demokratikus játékszabályok szerint meghatározott szeretet eszméjét ünnepeljük, hanem azt a Valakit, aki értünk, a mi üdvözítésünkért emberré lett: az Istenfiát, aki a Megváltónk, a Szabadítónk. Igen erről a szívünkből boldogan felgügyögő Jézusról tett tanúságot II. János Pál pápa, hitt a megalkuvás nélküli párbeszéd erejében, a szeretet- kommunikációban, mert hitt abban a Valakiben, aki az Élet teljessége: Jézus Krisztusban.

Hiszem, hogy képes az Úr felülkerekedni oly sok elbutított, kiégett, nem egyszer rosszindulatú emberek lelki sötétségén. Hiszem, hogy ha a szeretet Ragyogását, a betlehemi Kisdedet befogadjuk egy jobb, igazabb, boldogabb évet élhetünk, amelyben nem a hazudozás, nemzetünk lejáratása, az emberek megtévesztése, az Egyház elleni lázítás, amelyben a munkaadó és munkavállaló egymást segítik és nem egyik a másik kiszipolyozója, amely esztendőben a családok felemelkedhetnek, a fiatalok nem munka nélkül keresik helyüket, az idősek, akik a jelen kor elnyomóinak életet és lehetőséget adtak nem dideregve számlálgatják pénzüket: elég lesz-e nyugdíjuk a fűtésre; egy olyan esztendőt várok, amelyben a tanulás, tudás, nevelés összhangba van és a gyermekeket, fiatalokat az igazra, a szépre, az erkölcsre nevelik…és sorolhatnám. Ám ehhez sok, áldozatkészen imádkozó, cselekvő emberre van szükség. Igen Jézusunk, várjuk a Te ajándékodat: népünk felemelkedését, feltámadását…Húsvétkor és küldetésed véghezvitelét a pünkösdi Lélekkel.

Örvendezzünk, hiszen szívünk bevásárlókosarában a sok valami helyett Ő, a Valaki születik meg! Dicsőség neked Isten, szervusz Jézusom, enged, hogy szívembe zárjalak, bukdácsoló szeretetemmel betakargassalak.

Illéssy Mátyás

 forrás: kdnp.hu.

Vissza a kezdőlapra