2005. november 22. kedd 20:23

 

Bizottsági nem a termékdíj-törvény módosítására

 

  Elutasította a termékdíj-törvény módosítására benyújtott kormányzati javaslat általános vitára bocsátását az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága.

 

Elutasította a termékdíj-törvény módosítására benyújtott kormányzati javaslat általános vitára bocsátását keddi ülésén az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága.

 

A probléma bonyolultsága miatt Orosz Sándor (MSZP), a bizottság alelnöke a szavazás előtt ötperces szünetet kért a frakcióvélemény egyeztetése miatt. Ezt követően a kormánypárti képviselők igennel szavaztak. Ez a 10 szavazat viszont nem volt elegendő a többséghez, mert az ellenzéki képviselők közül tízen nem tartották általános vitára alkalmasnak az előterjesztést.

 

Erdey György, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára elmondta: a javaslatot az Európai Bizottság kifogása miatt kell benyújtaniuk. Az Európai Bizottság formai kifogást emelt amiatt, hogy a 2004-es törvénymódosítás úgy került a magyar Országgyűlés elé, hogy előzőleg nem ismertették Brüsszellel. Ezért a kormányzat most a korábbi törvénymódosítást visszavonja, annak szövegét változatlan formában elküldte Brüsszelbe, s elfogadásra ismét beterjesztette az Országgyűlés elé.

 

Turi-Kovács Béla (Fidesz), a bizottság elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy tudomása szerint az Európai Bizottságnak nem csak formai, de tartalmi kifogásai is voltak a korábbi törvénymódosítással kapcsolatban.

 

Erdey György hivatkozott arra a jegyzőkönyvre, amelyet a szakminisztériumok képviselői írtak alá Brüsszelben. Ebben az szerepel, hogy az Európai Bizottságnak csak formai kifogásai voltak.

 

Turi-Kovács Béla szerint egy törvényjavaslatnál akkor sem lehet megspórolni annak szakmai véleményeztetését, ha szóról-szóra megegyezik egy korábban már elfogadott jogszabály szövegével.

 

Erdey György a törvényjavaslat ismételt szakmai véleményezésével kapcsolatban megjegyezte: ez elég nehéz jogelméleti kérdés. Rögtönözve nem kívánt ebben állást foglalni.

 

forrás: MTI

Vissza a kezdőlapra