2005. október 23. vasárnap 23:17

 

Gyurcsány Ferenc, a „földosztó”

 

Gyurcsány Ferenc három és fél évnyi szocialista kormányzás után hirtelen „felfedezte” a vidéket. „Földosztást” ígért a gazdáknak. Gyorsan kiderült, hogy ez is csak ugyanolyan üres szövegelés volt, mint a szocialisták eddigi 619 ígérete: a kormány tervezete természetesen nem földosztásról, hanem földvásárlási kölcsönről szól – az is csak a nagyüzemek tulajdonosai számára.

Kiderült, miért kellett a 2002-es kormányváltás után oly gyorsan módosítani a nemzeti földalapról szóló törvényt. Az Orbán-kormány az elővásárlási jog szempontjából a családi, kis- és középgazdaságokat részesítette előnyben. A Medgyessy-kormány első ténykedései közé tartozott, hogy e törvényt úgy módosította, hogy az adott földterületet bérlők – ezek túlnyomó többségükben nagyüzemek tulajdonosai – kerültek helyzetbe.

Most a kormány az elővásárlási jog nyújtotta eddigi előny mellé egy másikat tervez: államilag támogatott hitelkonstrukciót, kamattámogatást. A magyar gazdák többsége eleve nincs olyan helyzetben, hogy hitelt vegyen fel, hiszen napi megélhetési gondokkal küszködik. A mostani kormánytervezet a nagyüzemek tulajdonosainak földfelvásárlási akciójához nyújt segítséget, mégpedig az adófizetők pénzén. A hitelkonstrukciót és a kamattámogatást csak ők tudják majd igénybe venni, hiszen ma már csak ők hitelképesek, illetve rendelkeznek a szükséges önerővel a hitelfelvételhez és ők vannak előnyben az elővásárlási jog szempontjából is. Ezzel a kis és közepes gazdaságokat gyakorlatilag kizárják a földhöz jutás, a hitelfelvétel lehetőségéből.

A Gyurcsány Ferenc által meghirdetett „földosztás”, és az ehhez kapcsolódó hitelkonstrukció tehát nem az agráriumból élő sok ezer kis- és középüzem, valamint családi gazdálkodón segít, hanem a nagyüzemek tulajdonosait akarja előnyhöz juttatni. A „földosztás” tehát valójában a magyar gazdák átverése. De jól csengő szó sokak fülében, akik maguk nem foglalkoznak mezőgazdasággal. Kit zavar az, hogy júliusban Gyurcsány Ferenc még azt mondta, hogy újabb földosztás nem lehetséges.

Az állami kamattámogatás csökkenti a bankok kockázatát. Ezért alacsony kamatot várhatnánk, de aligha erről lesz szó, inkább a bankok profitja nő tovább. Ha az államilag támogatott földvásárlási program sikeres, alig marad-e valami művelhető terület a valóban rászorulóknak, pedig a „szociális földprogram” címén Gyurcsány Ferenc nekik tett ígéretet Battonyán.

 

Szelle György

 .

Vissza a kezdőlapra