2005. október 26. szerda 22:20

 

Több Európa a megoldás, nem a kevesebb

 

Dr. Surján László felszólalása az Európai Parlamentben

Kedves képviselőtársaim, ebben a ciklusban nagy célokat tűztünk magunk elé: javuló foglalkoztatást, jobb közlekedést, a tudás alapú társadalmat, erőteljes kohéziót, látható jelenlétünket a világban. A jövő évi költségvetés tervezete nem segíti e célok elérését, bár nagyra becsülöm, hogy a Tanács, ha csak egy kicsivel is, de föléje ment a bűvös, bűnös 1 százaléknak.

A költségvetési bizottság a rapporteur vezetésével ezért 4 milliárddal növelné a jövő évi kifizetéseket. 3,7 milliárd euróval többet költhetnénk a kohéziós politikára. Javaslatunk elfogadása után még mindig jóval alatta maradunk az érvényes középtávú kerettervben előirányzottaknak.

Ha a Tanács a második olvasatban nem támogatja ezt a csak jelkép értékű többletkiadást, akkor elismeri, hogy nem veszi komolyan a nemzeti fejlesztési terveket, hogy az új tagállamok nem tanultak az első évek hibáiból, s még mindig többségben vannak azok a kormányok, amelyek saját problémáikat az Unió visszafogásával vélik megoldhatónak. Alapos tévedés. Nem az Unióra fordított pénzek megkurtítása, hanem éppen az Unió adta lehetőségek jobb kihasználása hozhatja lendületbe a gazdaságot. Nem a kevesebb, hanem a több Európa a megoldás!

 

 .

Vissza a kezdőlapra