2005. október 28. péntek 20:19

 

Középmezőnyben, lefelé csúszva

 

Magyarország lakossága 10 millió 097 ezer főre zsugorodott 2005. január 1-jére az egy évvel korábbi 10 millió 117 ezer főről - állapítja meg az Eurostat. A többi európai tízmilliós ország népessége viszont nőtt az elmúlt évben: Csehországé 10 millió 221 ezer főre, Belgiumé 10 millió 446 ezer főre, Portugáliáé 10 millió 529 ezer főre, Görögországé pedig 11 millió 073 ezer főre.

A Tanácsban lévő szavazási súlyszámok elosztásánál és az Európai Parlament képviselői számának meghatározásánál annyi szavazatot illetve mandátumot kaptunk, mint az említett négy ország. Ha viszont ezek népessége elszakad a magyarországitól, akkor a rendszer következő felülvizsgálatakor csökkenhet a magyar súly az EU-intézményekben. Annál is inkább, mert a 13. legnagyobb népességű tagállam, Svédország lakossága első ízben lépte át a 9 millió főt (11 ezerrel). A demográfiai trendek folytatódása esetén Magyarország a következő felülvizsgálat során már nem a belga-cseh-görög-portugál négyessel, hanem a svédekkel kerülhet azonos kategóriába.

Magyarország mellett egyébként további öt tagállam népessége csökkent tavaly: Észt-, Lengyel-, Lett- és Németországé, valamint Litvániáé. A másik 19 tagország lakosságszáma viszont emelkedett, igaz, ez nagyrészt a bevándorlásnak köszönhető. Az Unió egészének a lélekszáma 2,3 millió fővel (azaz 0,5 százalékkal) emelkedett, s elérte a 459 millió 486 ezer főt. Ez némileg gyorsabb növekedés, mint a tavalyi 2,1 millió fős plusz, s a leggyorsabb tempójú emelkedésnek számít az elmúlt harminc évben.

Spanyol- és Olaszországban is a korábban illegálisan bevándoroltak tömeges honosítására került sor 2004-ben, ami a csak a legális immigránsokat figyelembe vevő statisztikában nagy tavalyi bevándorlási többletet generált.

Valamelyest emelkedett az EU átlagos termékenységi rátája is, 1,48-ról 1,50-re (ez az az átlagszám, amely megmutatja, hogy egy nő hány gyermeket hoz világra élete során). A termékenység különösen az új tagállamokban alacsony (Szlovéniában csak 1,22, Cseh- és Lengyelországban csak 1,23-1,23, de Magyarországon is csak 1,28). A legnagyobb gyermekvállalási kedvet Írországban (1,99-es ráta), Franciaországban (1,90) és Finnországban (1,80) jegyezték fel. Legjobbjaink is elmaradnak az USA-ban regisztrált 2,07-es arányszámtól, hát még a népességszám bevándorlás nélküli önfenntartásához szükséges 2,1-től! Tehát Európa idén tapasztalt létszámnövekedése nem tartható sokáig. Egyre élesebben kell felvetni a kérdést: a bevándorlási szabályok enyhítésének vagy a hatékony családtámogatásnak az útján kell járnunk? Magam az utóbbira szavazok.

Az európai demográfiai adatok más veszélyt is jeleznek. A 2004-ben született gyermekek egy harmada házasságon kívül jött a világra. Komolyan foglalkozni kellene a gyermeki jogokkal, amelyek közé tartozik a józan ész alapján az is, hogy mindenkinek joga van saját apjához és anyjához.

 

Surján László

 .

Vissza a kezdőlapra