2006. január 28. szombat 20:15

Beszéljenek a tények VI.

nyomtatóbarát verzió

A minimálbér

Elég volt! Ezt érzi sok ember. Elege van a politikából, pedig még csak most kezdődik a tánc. A polgári oldal komolyan vette már az Unióba való belépést eldöntő népszavazást is, nekigyürkőzött az európai választásoknak, s meg is nyerte azokat. Gyűjtött petíciós aláírásokat, s keményen kampányolt a kettős népszavazás során. Megnyert két időközi országgyűlési választást, s jók az eredményei az időközi önkormányzati választásokon is. De a mostani személyeskedő, vádaskodó hacacáréból nem kér. Elveszti a kedvét, noha tudja: az öv alatti ütések a másik oldalról indulnak. A Gallup mérése szerint a másik oldal szavazóinak körében inkább élénkülés, az elszántság növekedése tapasztalható, nálunk most nagyobb a bénító kiábrándultság. Mintha ez lenne a célja a baloldalnak: undorba fullasztani a polgáriak szavazási hajlandóságát.

Hagyjuk a kampánykodást. Beszéljenek a tények.

Az első oszlop a Horn-kormánytól örökölt összeget mutatja, a következő négy oszlopon az Orbán-kormány emeléseit láthatjuk, s végül az utolsó három oszlop a Medgyessy-Gyurcsány-kormány csökkentett szintentartását. A százalék-számok az oszlopok tetején azt mutatják, hogy a mindenkori átlagbér hány százaléka a minimálbér, ez az Európai Unióban átlagban 60 százalék.

Az Orbán-kormány 4 év alatt 150 százalékkal, 19500-ról 50000 Ft-ra emelte, míg a Medgyessy-Gyurcsány-kormány az 50000 forintról csak 25 %-kal emelte meg 62500-ra  a minimálbért 2006-ra.

Kérdésünk: mennyi volna a minimálbér mértéke, ha 2002 óta az ország vezetői nem a szegénység pártján állnának?

Surján László

Beszéljenek a tények sorozatunk cikkei

 

Vissza a kezdőlapra