2005. november 26. szombat 23:16

 

A vak ló bátorságával...

Sok baj van a gazdaságban, de a legnagyobb probléma az, hogy a jelenleg kormányzó politikai elitnek nincs veszélyérzete, nincs válságtudata. 

A kormányzó elit nem vallja be, hogy az elmúlt 15 év piacgazdasági átmenete következményeképpen, és hát lássuk be, az elmúlt három év gazdaságpolitikai hibasorozatának a következményeképpen ma nagy baj van a gazdaságban - jelentette ki Matolcsy György, a Fidesz által szervezett Gazdasági konzultáció kecskeméti rendezvényén.

Matolcsy több mint háromszáz vállalkozó és érdeklődő előtt, beszámolt arról, hogy a gazdasági konzultáció során közel száz helyen fordultak meg, több száz tanulmányt és több ezer javaslatot kaptak. Kiemelte, hogy a tanulmányok és javaslatok egybecsengenek: nagy baj van a magyar gazdaságban.

"A nagy baj, az jelentkezik a költségvetésnél, az adósság növekedésnél, a hazai kisvállalkozások sanyarú helyzetén, a közbeszerzéseknél a magyarok nem nyernek, az európai uniós pályázatokat nem tudjuk lehívni" - mondta. Véleménye szerint e mögött a baj mögött az állam rossz működése húzódik meg, az állam pénzügyi válságban van. Tarthatatlannak nevezte, hogy az állam hatékonysága nagyon alacsony, pazarlóan működik, és erről a jelenleg kormányzó politikai elit nem vesz tudomást.

Matolcsy György közölte: már nem vár a választások előtt alapvető változást. Felhívta a figyelmet arra, hogy a választások után Magyarországon el kellene jutni egy közmegegyezésen nyugvó, nemzeti megállapodáshoz. Egy olyan közmegegyezésre kellene jutnunk, hogy a gazdaságban alapvető fordulatra van szükség, de ehhez új állam, új politika kell. A gazdasági konzultáció vezetője szerint a jelenlegi bürokrácia, adózási szint, járulékszint nem tartható fenn, de ezeket nemzeti megállapodásnak kellene rögzítenie.

Matolcsy György kifejtette, hogy ki kellene tűzni egy erős nemzeti célt, például azt, hogy 2020-ig Magyarország érje Ausztria fejlettségét és fogyasztását, és az ehhez szükséges fordulatokat a politikában, a kormányzatban a gazdaságban meg kell tenni. Az MTI kérdésére válaszolva a konzultáció vezetője elmondta, hogy a több százezer magyar családi mikro- és kisvállalkozás érdekében egy azonnali radikális adó- és járulékcsökkentést kellene bevezetni a jövő év közepén, illetve 2007. januártól. A közgazdász szerint ez lehet az a fordulat, ami több munkahelyet teremt, megóvja a jelenlegi munkahelyeket, hitelfelvételre és beruházásra serkent. Matolcsy változás sürgetett, s egyben optimista volt: "bízom benne, hogy ezt a fordulatot a fejekben és a politika működésében meg tudjuk tenni" - fűzte hozzá.

A veszélyérzet hiányát illetően tekintsék meg a fenti képet. A kormány sok területen úgy fogalmaz, mintha a fenti képből  a következő mobiltelefon beszélgetés hallatszana: Drágám, megérkeztem a tengerpartra, szép az idő, nagyon meleg van.

Mostanában sokat hallunk a bátorságról. Magam viszont biztonságot szeretnék, biztonságot, azaz az efféle bátorságtól való mentességet.

Surján László

Vissza a kezdőlapra