2005. november 23. szerda 23:17

 

Egyhangú pontozással

Az őszi közvéleménykutatások eredményétől megriadtaknak nemcsak az ismét javuló adatok adhatnak bátorságot, hanem az a látványos magabiztosság, ahogy Orbán Viktor átvette a közbeszéd irányítását. Mind a nemzeti garancia törvény, mind az áram árának csökkentése szakmai, politikai, erkölcsi siker volt a Szövetség számára

 

Amióta Orbán Viktor megszólalt a parlamentben, már nem a száz lépés éppen esedékes dirib-darabjairól hallhatunk, olvashatunk, hanem a Fidesz elnökének javaslatairól. Orbán akkor indította meg a maga offenzíváját, amikor a szocialista görögtűz már halványodott. Mindkét felvetése, a garanciatörvény és az áram árának csökkentése telitalálat. Sportnyelven szólva mindkét meccset egyhangú pontozással a Fidesz nyerte.

 Nézzük először a garancia törvényt. Első pillanattól fogva látható volt, hogy a szocialisták nem fogadhatják el a javaslatot, pedig a lényeget tekintve nem terjeszkedett túl a Medgyessy - Orbán 2002-es televíziós vitáján elhangzottakon. A törvényjavaslat tudatosítja, hogy Medgyessy akkori ígéreteit a szocialisták nem tartották meg és ez ma már nincs is szándékukban. A garancia törvénnyel Orbán szavukon akarta fogni a szocialistákat. Ha elfogadják a javaslatot, az nagy sikere az ellenzéki pártnak, ha elutasítják, nagy szégyen a szocialistáknak. Gyurcsány nem ismerte fel a veszélyt és első reagálásában igent mondott: odaadta a siker-pontot a Fidesznek. (1:0) Ezt követően visszatáncoltak, ami egyértelmű beismerése annak, nem számít, hogy miket mond egy szocialista politikus a választások előtt. (2:0) Orbán a nemzeti garancia törvény ötletével azt tudatosította a választókban, hogy az adott szó becsületének hiányában csak a kétharmados törvények jelentenek garanciát az embereknek. Elkeserítő helyzet, amin csak az változtathat, ha a választók megbüntetik a felelőtlen hazudozókat.

A bejelentést követően az MSZP úgy nyilatkozott, hogy támogatja a garanciatörvényt, és kiegészítéseket javasol. A Fidesz - újabb szerencsés lépés - ezt elfogadta, sőt beépítette az általa benyújtott tervezetbe. (3:0)

Ezek után a szocialisták éles fordulatot vettek és választmányuk valamint parlamenti frakciójuk döntésével elutasították a nemzeti garancia törvény gondolatát. A Fidesz válasz nem maradt el. Ha az MSZP nem partner abban, hogy kétharmados törvény garantálja a választók számára fontos kérdésekben a jövendő kormányok lépéseit, a Fidesz kész garanciát adni arra, hogy amennyiben kormányra kerül, a nemzeti garancia törvény tervezetébe foglaltak szerint jár el jelentette be Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke (4:0).

Sajnálatos viszont, hogy a szocialisták nem akarnak törvényes garanciát adni a 13. havi nyugdíj kifizetésére, a gyermekek utáni adókedvezmény megtartására, a házgyári lakások felújításának támogatására (panel program), arra, hogy az energiahordozók ára csak az infláció mértékével növekedhessék, valamint arra sem, hogy a törvény szerint a vállalkozókat megillető visszatérítéseket időben kifizetik.

 Nem kevésbé jól alakult a Szövetség szempontjából Orbán Viktor eheti felszólalása. Ekkor a javaslat lényege az volt, hogy tarthatatlan, hogy a magyar ember kevesebbet keres, de az áramért többet fizet, mint az Unió legtöbb polgára. (1:0) Volt Orbán felszólalásában egy szó, amelye külön is ki kell emelni: luxusprofit. Mindenki megértette: olyan haszonról van szó, amelyhez más országban a szolgáltató nem jutna hozzá. Miért adhatja nálunk drágábban az áramot a szolgáltató, mint saját hazájában? (2:0)

Erre nehéz mit mondani, a feladatot magára vállaló Kóka Jánosnak nem is sikerült. Erről a Magyar Hírlap így írt: "Orbán felvetése – miért kerül nálunk többe az áram, mint Nyugat-Európában –, jogos. Erre egy gazdasági miniszternek kötelessége érdemben válaszolni. Bebizonyítani, hogy nem így van, vagy megmagyarázni, miért van így. Kóka János egyikre sem volt képes, hanem dogmákkal és sértegetéssel válaszolt, meg azzal, hogy a Fidesz le akarja állítani az autópálya-építéseket, ami egyrészt nem tartozik ide, másrészt nem igaz." (3:0)

Kóka azonban tovább rontotta a helyzetet. A Népszabadságban kifejtette, hogy az alapvető célokban egyetért az ellenzékkel, de más úton akarja azt elérni. Ahhoz képest, hogy a parlamentben még azt mondta: "térjünk magunkhoz" elég szép fejlődés. Mindezt persze jó SZDSZ módra egy jókora sértegetéssel megtoldotta, ami megint nem tesz jót, az álmoskönyvek szerint. (4:0)

Ennek a meccsnek van még egy menete, a baloldal számháborúba kezdett azon vitázva, hogy melyik országban mennyi az áram ára. A vita még zajlik, így pontot egyik oldalnak sem adunk, a számháborúk egyébként is döntetlenre szoktak végződni.

Jelenleg azonban két egyhangú pontozásos győzelem erősíti a Szövetséget és magát Orbán Viktort.

Végeredménynek is jó lenne.

 .

Vissza a kezdőlapra