2005. november 29. kedd 21:35

 

Félrevezette a nézőket a miniszterelnök

Elfogadhatatlannak nevezte Gyurcsány Ferenc egy tv-interjúban Tony Blair javaslatát, hogy 170 mrd euróval csökkentsék a következő hét év EU-költségvetési tervezetét.

 

"Az, amit most javasol Blair miniszterelnök, az elfogadhatatlan" - szögezte le a miniszterelnök a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában. Hozzátette, nem szabad olyan helyzet kialakulását sem megengedni, hogy az új tagállamok zsarolhatók lehessenek azzal: ha nincs uniós költségvetés 2007-től, akkor rosszul járnak. A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy ezek az országok "nem fognak úgy viselkedni, mint akik megengedhetik azt maguknak, hogy velük ezt a játékot játsszák".

Gyurcsány Ferenc szerint nem kell 2007 előtt egy évvel feltétlenül, bármi áron költségvetést készíteni. Úgy vélte, hogy az osztrák elnökség alkalmasabb esz talán lerre, "mint az a fajta empátia, amellyel a britek most kezelik az új országoknak a problémáját". Véleménye szerint a következő év közepére, az osztrák elnökség végéig kell megállapodni a 2007 és 2013 közötti uniós költségvetésről.

Mielőtt az ember felujjongana, hogy végre jó nyomán jár a miniszterelnök, néhány megjegyzést kell tenni.

  1. Semmilyen más forrás nem szól arról, hogy az angol elnökség 170 milliárd euróval akarja csökkenteni a hétéves költségvetést. Hiteltérdemlő források szerint 30 milliárdos csökkentésről van szó. Természetesen ez is elfogadhatatlan, de Gyurcsány mintha egy nemlétező hiányt emlegetne, hogy azután saját eredményeként adja el, hogy a hiány "csak" 30 milliárd euró! Nem jobb a helyzet akkor sem, ha a miniszterelnök nem csal, "csak" tájékozatlan.

  2. Nem került volna ide a dolog, ha annak idején -azaz a luxemburgi elnökség alatti vitán - Magyarország nem siet felajánlani juttatásainak egy részét a júniusi megállapodás érdekében.

  3. Jobban kellett volna élni az Unió adta lehetőségekkel 2004 és 2005 folyamán, akkor Tony Blair nem mondhatná, hogy az új tagállamok amúgy sem tudják majd felhasználni a korábban elképzelt pénzeket.

  4. Ami pedig azt illeti, hogy ejh ráérünk arra még, azaz jobb lesz jövő nyáron megállapodni, az egyrészt azt jelentheti, hogy Gyurcsány kibújna a megállapodás terhe alól, másrészt azt, hogy 2007 végéig, 2008 első félévéig nem érkezik érdemi fejlesztési támogatás Magyarországra (sem). Ez ellenzéki pozícióban hálás téma lesz a számára.

Surján László

 .

Vissza a kezdőlapra