2005. október 17. hétfő 23:14

 

Kapkod fűhöz, fához...

 

Gyurcsány mester az ő nagy szorultságában kitalálta, hogy az autópálya fontosabb, mint az euró. Lett is ebből nagy felfordulás, még a jámbor koalíciós partner is felkapta a vizet, mert annyit Kuncze is megtanult, hogy az euró  övezet gazdasági stabilitást jelent, kiszámíthatóságot, s az attól való távolodás rossz jel, bizonytalansági tényező. Gyurcsány persze soha nem mondta, hogy másodszor is elhalasztja az euró bevezetésének tervezett dátumát, csak azt, hogy neki ezt mérlegelnie kell, s decemberig fog dönteni. A József nádor tér (Pénzügyminisztérium) erre azzal kezdett etetni mindenkit, hogy nem számít mit mond a miniszterelnök, 2010-ben lesz euró, punktum.

Jobb kormányokban ilyenkor leváltják a pénzügyminisztert.    De ez bal-kormány, balra index, jobbra kanyar, bal fék. Így masíroznak, bal, jobb, bal. Tehát a miniszterelnöknek a szeme sem rebbent, s hétfőn bejelentette éljen a 2010-es euró. Ennek egyik legfőbb akadálya éppen a 2006 költségvetés most tárgyalt tervezete.

A fenti ábrán a GDP százalékában fejeztük ki az államadósságot. Ez az Orbán kormány alatt komolyan csökkent, még 2002-ben sem érte el az 56 százalékot. A Medgyessy-Gyurcsány csapat viszont tetemesen megnövelte, s jövőre ismét visszatornázza a 60 százalékos érték felé, ami azért fontos, mert épp a 60 százalék alatti államadósság az egyik euró kritérium.
Gyurcsány tehát egyrészt olyan helyzetet teremt, hogy ne lehessen 2008-ra teljesíteni a feltételeket, másrészt meghirdeti, hogy azok mégis teljesülhetnek. 2008-ról azért beszélünk, mert az euró bevezetésének az is feltétele, hogy előtte két évvel az ország már teljesítse a megfelelő szinteket és képes legyen azt két éven át tartani.

A koalíciós pártok megegyeztek abban, hogy változtatás nélkül átmegy a parlamenten a 2006-os költségvetés kiadási oldala. A második megállapodás pedig azt tartalmazza, hogy a kormány olyan programot fog javasolni, mely azt teszi lehetővé, hogy 2008-ra teljesítsük a 3 százalékos GDP-arányos, uniós módszertannak megfelelő államháztartási hiányelőírást. Ehhez arról állapodtak meg a felek, hogy fokozzák az évente megvalósított államháztartási hiánycsökkentés ütemét az eddigi 0,6-0,7 százalékról a GDP 1,4 százalékára. Ezzel számszakilag rendben is volna a dolog, de ez  már a harmadik "konvergencia program", s eddig egyik sem teljesült.  Most mitől lenne jobb a helyzet, ha a kormány 2006 után is a helyén marad. Az is nagy kérdés, hogy az ezidei hiány mekkora lesz, föléje szalad-e a most hivatalos 6,1 százaléknak, azaz elég lesz-e az éves 1,4 százalékos évenkénti visszalépés a kiadási oldalon?

Bizony aligha több ez, mint egy újabb kampánykodás, s kérdés, hogy túléli-e az Európai Bizottság és a pénzügyminiszterek rövidesen esedékes kritikáját.  Addig is nézzünk néhány gyors reakciót!
A Napi online írja:
Szabados Krisztián, a Political Capital igazgatója szerint Gyurcsány Ferenc bejelentését a politikai kényszerhelyzet szülte. „A miniszterelnök szeptember végén még azt mondta a céldátummal kapcsolatban: mérlegelni kell, hogy egy gyors, de erőteljes hiánycsökkentés, vagy egy nyugodtabb átmenet jobb-e a gazdaságnak. Mivel a kormányfő ezt követően két hétig lebegtette a céldátum tarthatóságát, a pénz- és tőkepiacok, valamint a teljes magyar közgazdász-szakma bizalma mélypontra zuhant a kormány költségvetési politikájával kapcsolatban” – mondta az elemző. Nyilatkozatának további részében rámutat, hogy egyértelműen most sem állt ki a miniszterelnök 2010 mellett, de megegyezett a kiadások mostani szintjében. Ez Szabados szerint a következő évekre is vonatkozik, s akkor vagy az szdsz adócsökkentő terveinek vége, vagy az euró 2010-es bevezetése marad el. Szabados elemzése érdekes, de fel sem veti, hogy 2006 után más politikai erő irányíthatja az országot, s nem számol azzal, hogy egy túladóztatott országban az okos adócsökkentés bevétel növekedést okozhat, amint történt ez annak idején pl. a társasági adócsökkentés során.

A Figyelőben a következők olvashatók: Mind hazai, mind pedig külföldi elemzők szerint a költségvetési célszámok szeptember végi felülvizsgálata után valószínűtlenné vált az euró 2010-es magyarországi bevezetése. A magyar pénzügyi vezetés viszont ezt határozottan tagadta, mondván, a céldátum továbbra is él. Gyurcsány Ferenc kormányfő az utóbbi hetekben ugyanakkor egyetlen azóta adott nyilatkozatában nem mondta ki, hogy 2010 továbbra is céldátum lenne – igaz, azt sem, hogy már nem az. Piaci elemzők arra hívták fel a figyelmet, hogy ez a legrosszabb taktika, ugyanis a lebegtetés következtében kialakuló bizonytalanság nagyon komoly hosszú távú veszteséget okozhat az országnak. - Nos a lebegtetés ma mintha véget ért volna, mégha Szabados Krisztián nyitva is hagyta a kérdést. 

A HVG sem vette le az on line kiadásról az alábbi karikatúrát:

 

Nincs is rá oka, mert a mai bejelentésből az ég világon semmire sem lehet következtetni, csak arra: a miniszterelnök kapkod, vagy hogy az általa bevezetett szóhasználattal éljek, olyan mint a szélkakas.

Surján László

Vissza a kezdőlapra