2005. október 21. péntek 20:36

 

Egy csepp emberség Székelyföldért

Segélykoncert a székelyföldi árvízkárosult családok Karácsonyáért
október 28-án a Papp László Budapest Sportarénában

 

Az augusztusi áradásokat követően becslések szerint az Udvarhelyszék településeit érintő katasztrófában 1 450 000 köbméter víz vonult le az áradással, másodpercenként 200 köbméteres hozammal. Három megyében két nap alatt 2000 lakóépületet öntött el az ár. Az Udvarhelyszék településeit érintő katasztrófában 16-an vesztették életüket, mintegy 1757 hektár mezőgazdasági terület teljesen tönkrement, 757 hektáron a termés több mint ötven százaléka odaveszett és 740 gazdaságban tett jelentős kárt.

Hargita megyében a kárfelmérések lezárása után több mint 100 millió új lejre, azaz mintegy 14 milliárd forintra becsülik a keletkezett kárt, melyben az elemi erővel lezúduló víz házakat, erdei, községi, megyei és országutakat, hidakat és pallókat, szociális és gazdasági létesítményeket, közműhálózatokat rongált meg. A két árvíz 27 házat tett tönkre, további 46-ot pedig az összeomlás fenyeget. A víz 1800 lakást, közel 900 gazdasági épületet és több mint 1300 hektár mezőgazdasági területet öntött el.

Az anyaországból küldött segélyek folyamatosan érkeznek Hargita megyébe. A kárelhárítás első szakaszában valóban "életmentő" támogatások érkeztek az árvíz sújtotta területekre: gyógyszerek, fertőtlenítőszerek, takarók, sátrak, tartós élelmiszerek.

Mostanra már kezd kiegyensúlyozódni a különböző településeken a helyzet, vagyis fokozatosan hárítják el a legnagyobb károkat Az összedőlt vagy megrongálódott házak felépítésére, helyreállítására a továbbiakban inkább pénzsegélyekre lesz szükség. A nagy mennyiségű és megfelelő minőségű építőanyagot ugyanis önerőből nem, csak pénzsegélyekből és pénzadományokból tudják beszerezni.

Ez a koncert ebben szeretne segíteni azzal, hogy a művészek ingyen vállalják a fellépést.

Fellépők: Ákos, Balázs Fecó, Bikini, Cseh Tamás, Charlie, Demjén Ferenc, Edda, Keresztes Ildikó, Kormorán, St. Martin, Tolcsvay trió, Transylmania (Székelyföld), Varga Miklós, Vikidál Gyula.

 

 .

Vissza a kezdőlapra