2005. október 26. szerda 22:16

 

Egy újabb tiltakozás a sorban:

A Fiksz Rádió médiakampányt indított a civilekért…

 

Tulajdonképpen ünnepelhetne is a FIKSZ, mert 15 évvel ezelőtt alakult meg a FIKSZ Egyesület, és 10 évvel ezelőtt kezdte birtokba venni a 98 MHz-es frekvenciát a FIKSZ Rádió. 2000 őszétől vasárnap reggel fél héttől szerda reggel fél hétig megy a műsor földi adóval és a UPC budapesti kábelhálózatán 106,3 MHz-n, utána pedig interneten folytatódik éjjel-nappal a műsor egy tematikus programmal, amelynek neve: Zenetelebit.

Tulajdonképpen ünnepelhetne is a FIKSZ, mert néhány hét múlva az interneten három újabb programunk indul: a FIKSZ Punk, amelyben punk és ska zenét, és az ezzel a kultúrával foglalkozó riportokat, elemzéseket hallgathat a nagyérdemű; a FIKSZ Anime, amely ezzel a divatos, japánból származó zenével foglalkozik; a FIKSZ Koma, amelyben kizárólag magyar vonatkozású komolyzenei felvételek (Koma = komoly magyar) fognak elhangzani, a Zenetelebithez hasonlóan szerda reggeltől vasárnap reggelig.

Tulajdonképpen tehát ünnepelhetne is a FIKSZ, rendezhetne pl. bográcspartit vagy nagyszabású koncertet. Van, aki így ünnepel, nincs is ezzel semmi baj. De mert sokfélék vagyunk, a FIKSZ úgy gondolja, hogy egy igazi civil rádiónak abban a helyzetben, amilyenben jelenleg a civil szféra van, nem elsősorban önmaga dicsőítésével kell foglalkoznia, hanem segítenie kell.

2005. a magyarországi civil szervezetek gyászéve lett. Becsapva és megalázva érzi magát több ezer társadalmi szervezet. Miközben állítólag látványosan gyarapodik országunk, a hatalom úgy döntött, hogy tönkrevágja a civil szférát. Nem csupán pénzügyi átverésről van szó. Nemcsak az a baj, hogy a már megkötött szerződések után járó összegeket - több milliárd forintot nem utalnak át az állami intézmények. Hanem arról is, hogy egyre több a „kakaóbiztos”, csókos pályázat. A hatalom láthatóan nem zavartatja magát. Törvénysértő módon szünteti meg a közösségi nyilvánosság fórumait (Szóköz Rádió - Szombathely, Szóla Rádió - Debrecen). Kegyosztó kegyelmességek szövetkeztek megélhetési civilekkel. Önkéntesen végzett és társadalmilag hasznos munkánkat lenézik, s akadályozzák, ahol tudják. Kizárnak minket az önmaguk dicsőítésére szervezett kirakatrendezvényekről.

A FIKSZ 2005. március 10-én „Ne lehessen gazembereké az éter" címmel hirdetett akciót. Azóta elszörnyedve tapasztaljuk, hogy hazánk döntési helyzetben levő médiapolitikusainak egy része nemcsak nem akadályozza meg a bűnözők médiatulajdonlását, hanem egyenesen szövetségre lép az alvilággal. Máskülönben hogyan történhetett volna meg, hogy sokmilliós sikkasztásért elítélt vállalkozó kapjon frekvenciát? Máskülönben hogyan lenne lehetséges, hogy köztörvényes börtöntöltelék tv-sztár lehessen, és exkluzív szerződést kössenek a műsort szolgáltató intézménnyel? De kilépve a média világából: hogyan lehetséges, hogy a civil szférát ilyen súlyosan büntetik? A civilek milyen bűnöket követtek el, amikor pénzüket, szabadidejüket és családi békéjüket áldozták kisebb-nagyobb közösségükért? Kiknek a kedvéért, milyen célok érdekében folyik a büntető hadjárat átlátszó adminisztratív eljárások és modernizációs szólamok mögé bújtatva?

Néhány nap múlva kezdődik „Az állampolgári részvétel hete". Soha nem időszerűbb, mint éppen most. De soha nem álságosabb a civil szervezetek lenyúlása, mozgósítása, mint éppen most. Ugyancsak néhány nap múlva „Civil liget" címen lesz néhány kimazsolázott szervezet részvételével egy rendezvény az egyik budai környezetvédelmi területen. A FIKSZ szerette volna élőben - hangban és mozgóképben - folyamatosan közvetíteni az eseményt, de kitiltottak minket onnan, nem tudni, kicsodák, mert a nevüket sem merik elárulni. Az tanácsolják nekünk, hogy ha nem tetszik valami, szervezkedjünk és kiabáljunk. Hát akkorát akarunk üvölteni, hogy az egész világ beleremegjen. A FIKSZ Rádió a most induló médiakampányában felhívja az ország összes megbántott és működésképtelenné tett társadalmi szervezetét, hogy jelentkezzenek nálunk. Műsorainkban és a honlapunkon közzé tesszük gondjaikat és véleményüket - természetesen igyekszünk szóra bírni a másik felet is. Vállaljuk, hogy az interneten élőben, hangban és mozgóképben közvetítjük a civil szervezetek nagyobb demonstrációit. A FIKSZ a következő hetekben öncélú ünneplés helyett dolgozni fog. Igyekszünk - akár interjú, akár társadalmi célú közlemény formájában - megszólaltatni a veszélybe került társadalmi szervezeteket, és honlapunkon is teret nyújtani nekik, bemutatván, hogy valóban hasznos munkát végeznek. A kampánytól azt várjuk, hogy erősödjék a civil szervezetek közötti kapcsolat, az a tudat, hogy mi, civilek, nem vagyunk egyedül. S ha összefogunk, ha folyamatosan jelen vagyunk a tömegtájékoztatásban, és végre arra használjuk a magunk teremtette nyilvánosságot, amire az való, akkor azt várjuk, hogy sem a hatalmi, sem a magát civilnek hazudó elit nem fojthat meg bennünket: kénytelen lesz teljesítenie ígéreteit, és visszaszereznie a társadalom bizalmát.

 

 .

Vissza a kezdőlapra