2005. október 26. szerda 22:48

 

Invitáló - BEHÍVÓ

 

„Mindenki, aki ezen írást kezéhez kapja, a kultúra szolgálatára ezennel behívatik, és köteles legkésőbb 2005. október 28-án délután 4 órakor tartózkodási községéből a Bajor Gizi Színészmúzeum állomáshelyére (XII. Bpest, Stromfeld Aurél u. 16.) bevonulni. Fent nevezett köteles megtekinteni a SZÍNÉSZKATONÁK, FOGOLYPRIMADONNÁK - Front- és hadifogolyszínházak az első világháborúban című kiállítást, melyet Gerő András egyetemi tanár, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója nyit meg. A behívottak bevonulását a Magyar Honvédség Központi Zenekara kíséri. A behívott Ausztria–Magyarország valamint Bosznia és Herczegovina területén ezen behívójegy felmutatása mellett gőzhajókon ingyen utazhatik."

Nagyításhoz kattintson a képre!

A Bajor Gizi Színészmúzeum új időszaki kiállításának témája a színháztörténet egy kevéssé ismert, de annál izgalmasabb fejezete. A Színészkatonák, fogolyprimadonnák című tárlat az első világháború idején szervezett hivatásos és amatőr frontszínházakat és a szibériai magyar fogolyszínházakat mutatja be. Az Első Magyar Frontszínház több mint egy éves működését (1917. április–1918. nyara) számos fotó, grafika, plakát, levél dokumentálja. A társulat bejárta az orosz, a szerb, az olasz és a román frontot, a „vándorlás” során készített fotóanyag színházi és hadtörténeti szempontból egyaránt érdekes. Megemlékezünk a harcok szünetében rögtönzött, katonák által rendezett színielőadásokról is.

A szibériai magyar hadifoglyok által létrehozott, 1915–1922 között működött fogolyszínházak világa fotókon, grafikákon, leveleken, újságokon, plakátokon keresztül elevenedik meg, melyek között olyan páratlan ritkaságok is találhatók, mint a nikolszki hadifoglyok kabaréjának nagyméretű, festett plakátjai, vagy az egy példányban, kézírással készült Napkelet című szibériai magyar újság lapszámai, melyek Trojckoszavszkban és Verhnyeugyinszkban jelentek meg. A fogolyszínházak működését, színészeit és „színésznőit” bemutató dokumentumok jól tükrözik a magyar hadifoglyok küzdőképességének, találékonyságának, életszeretetének legyőzhetetlenségét. Azokról a színészekről sem feledkezik meg a kiállítás, akik katonaként szolgálták a hazát vagy a hátországban maradva jótékonysági akciókban való aktív részvétellel vették ki részüket a „nagy háborúból”.

A kiállítás 2005. október 28-tól 2006. február végéig látogatható.

 

 .

Vissza a kezdőlapra