2005. november 22. kedd 21:12

 

Gárdos Péter Mikulása

  

 

Elkészült Gárdos új filmje. Az igazi Mikulás hét végén kerül a vetítőtermekbe; azonnal két változatban. A szereplők: Cserhalmi György, Szilasi Blanka, Újlaki Dénes, Bertók Lajos, Csákányi Eszter, Rudolf Péter, Györgyi Anna, Gazsó György, Csányi Sándor, Gryllus Dorka, Seres Zoltán, Szabó Győző,  Soós Edit. A történet: Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy bárzongorista, Misu. Félresiklott az élete. Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy 8 éves kislány, Liza. Árva volt. December 6.-án, Misut felveszik reklám-Mikulásnak egy áruházhoz.

Ugyanezen a téli napon Liza megszökik a Gyerekotthonból, mert egyszer régen, az anyukája azt ígérte neki, hogy ha majd 8 éves lesz, kap egy biciklit a Mikulástól. Azon a napon, december 6.-án, mikor a sűrű hóesés egészen befedi a várost, Liza odalép Misuhoz és elkéri a biciklit. Ez a mese ennek a két embernek a története. A Mikulásé, akinek esze ágában sincs, hogy egy vadidegen kislánynak biciklit vegyen és Lizáé, aki viszont nem hagyja magát… Mire mennek ők ketten? Van-e olyan erő a világon, hogy a cinikus, önző bárzongoristát rávegye az anyagi lehetőségeit bőven meghaladó jótett véghezvitelére? Misu és Liza egész napos kalandjai a városban, a nap végére, választ adnak erre a kérdésre.    

 

S hogy miért két változat kerül bemutatásra? Erről, és sok egyébről, beszéljen a rendező:

 

Már 12 évvel ezelőtt szerettem volna rendezni egy filmet, amelyben egy kislány biciklit kér a Mikulástól. Először akkor írtam Ködkürt címmel egy filmnovellát és egy forgatókönyvet.

Míg ez a  végső változat kialakult, sokszor átírtam a könyvet, legalább tízszer. A történet váza azóta sem változott, a film továbbra is egy nap - december 6 – története. A könyv már akkor is egy barátságról, egy kezdődő emberi kapcsolatról szólt – egy 8 éves gyerek és egy 51 éves férfi között. A felbérelt Mikulás figuráját kicsit megváltoztattam. Akkor reklámszakember volt, mára bárzongorista lett. Akivel sokáig futott a szekér. 10 évvel ezelőtt azonban Párizsban, egy rablótámadás során lövést kapott és megtört a karrierje. Azóta nem zongorázik. Hogy miért nem játszik, kinek és milyen fogadalmat tett  – erről szól a film, mely tele van igazi, létező, emberi titkokkal. Az volt a szándékunk, hogy elmeséljünk egy ma játszódó, mának szóló, nagyon megható és érzelmes mesét, mely bizonyos szempontból kalandfilm. A két főszereplő bejárja a várost. Olyan helyekre is eljutnak, melyek nemcsak kilométerben, de életstílusban és színvonalban is távol állnak egymástól. Lóversenypályán, bank vezérigazgató irodájában, gyorsétteremben, gyönyörű erdei jégpályán, kopott antikváriumban, koszos pályaudvaron – mindenhol megfordulnak. A kalandos utazásuk reggeltől estig tart. A lényeg, hogy mi történik, ha egy szőrős szívű, csak önmagára figyelő, lopós, csalós, hazudós ember és egy tiszta szemű kislány találkozik.

S miért készült két változata? Van a filmnek – mondjuk így, egy erotikusabb vonala. Ez vitákra adott alkalmat köztem és a barátaim, tanácsadóim között. Ők úgy gondolták, hogy egy ilyen típusú filmbe egy ilyen szokatlan erotikus jelenet - Cserhalmi és Györgyi Anna játsszák -  nem való. Szerintem nem így van. Úgyhogy kompromisszumot kötöttünk. Az egyik változatot sok kópiával játsszák majd szerte az országban, a másikat csak a budapesti Művész moziban nézhetik meg, ahol a plakáton lesz egy hatalmas felirat: Csak felnőtteknek! Ez kifejezetten azoknak az ínyenceknek szól, akik nem riadnak vissza egy alvilági utazástól, ahol Misu más pillanatai is felidéződnek…

Rengeteg próbafelvételt csináltunk. Mind a két főszereplő kiválasztását hosszú tépelődés előzte meg. Egyébként is nehezen válogatok színészt. Több, mint 300 gyereket néztem meg, míg végül kiválasztottam hármat. A másik két kislány két más hangvételű film ígéretét hordozta. Az egyik csupa derű, a másik meg a világ legszebb kislánya, egy kis „energia- gombóc”. Az „utolsó másodpercben” döntöttem a harmadik, Szilasi Blanka mellett, aki egy zárt, nagyon céltudatos ember. Azért választottam őt, mert úgy gondoltam, hogy ahhoz a kislányhoz, aki megszökik a gyerekotthonból, ahhoz egy erős személyiség, egy mindenen túljutni tudó akarat kell. Cserhalmi Györggyel azelőtt soha nem dolgoztam. Szorongás volt bennem, hogy passzolunk-e majd egymáshoz. Nehéz színésznek mondták, ehhez képest lenyűgöző volt! Nem játszott, létezett, élt a filmben. Nem volt egyetlen pillanat sem, amikor észrevettem volna, hogy ő most színészkedik, hogy a mesterségét gyakorolja. Azt vettem észre, hogy ő a forgatókönyv „Misujából” és Cserhalmi Györgyből összegyúrt egy öntörvényű figurát. Ez ebben a szakmában a legnehezebb. Aki valaha foglalkozott színészettel, az tudja, hogy miről beszélek. Egyébként nagyon sokféleképpen csinált meg egy jelenetet. Előfordult, hogy hatszor vettük fel a szituációt és ő hatféleképpen játszotta azt el. De mindegyikben hiteles, és a legmélyebben őszinte volt. Ilyen nagyságrendű alakítással nagyon régen találkoztam  játékfilmben.

 

Ennyi, előzetesként, a film beharangozójából. Úgy gondolom: érdemes odafigyelnünk rá. Új magyar film a mozikban. Korunkról.

K. J.

 

Vissza a kezdőlapra