2005. november 23. szerda 22:56

 

Klebelsberg Kuno örökségét kutatva

 

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Németh László Kulturális Alapítvány és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem BTK Pedagógiai Intézete gróf Klebelsberg Kuno kultuszminiszter örökségének feltárására, szellemi és tárgyi hagyatékának ápolására, születésének 130. évfordulója alkalmából pályázatot hirdet két kategóriában:

I. Középfokú oktatási intézményekben tanuló, illetve a felsőoktatásban részt vevő diákok /15-25 éves korig/, valamint
II. Pedagógusok (elsősorban a szakmát gyakorlók, vagy a szakmával hivatásos kapcsolatban állók) és helytörténeti kutatómunkát végző pályázók számára

Az iskolaépítő és iskolareformer gróf Klebelsberg Kuno kultuszminiszter

címmel. A pályázat célja feltárni, ismertetni és bemutatni azokat a szellemi vagy tárgyi emlékeket, alkotásokat, létesítményeket, kiadványokat, általában azt a hagyatékot, amelynek létrejöttét Klebelsberg Kuno tevékenysége, kezdeményezései, támogatása, befolyása iniciált vagy segített elő. Különleges értéket képvisel olyan, a pedagógia, a széles értelemben vett nevelés-köznevelés környezetét ki-, vagy átalakító, illetve a bármiféle művelődés lehetőségét elősegítő, kultúraközvetítő szerepet játszó alkotás bemutatása, amely az eddigiekben nem kapott kellő ismertetést és méltatást. (Ilyenek pl. a kultuszminiszter által számon tartott, vagy közvetlenül segített-támogatott helyi közösségek-szerveződések, intézmények, kezdeményezések és alapítások, fejlesztések, kiadványok, stb.)

A pályamű terjedelme legfeljebb tíz oldal (szövegszerkesztővel készítve 12-es betűmérettel, 1,5-es sorközzel). Különösen emeli a pályaművek értékét demonstratív mellékletek (fényképek, rajzok, interjúk, visszaemlékezések, dokumentumok, stb.) csatolása. Ez utóbbiakkal növelhető a pályamű terjedelme.

A pályázat célja feltárni, ismertetni és bemutatni azokat a szellemi vagy tárgyi emlékeket, alkotásokat, létesítményeket, kiadványokat, általában azt a hagyatékot, amelynek létrejöttét Klebelsberg Kuno tevékenysége, kezdeményezései, támogatása, befolyása iniciált vagy segített elő. Különleges értéket képvisel olyan, a pedagógia, a széles értelemben vett nevelés-köznevelés környezetét ki-, vagy átalakító, illetve a bármiféle művelődés lehetőségét elősegítő, kultúraközvetítő szerepet játszó alkotás bemutatása, amely az eddigiekben nem kapott kellő ismertetést és méltatást. (Ilyenek pl. a kultuszminiszter által számon tartott, vagy közvetlenül segített-támogatott helyi közösségek-szerveződések, intézmények, kezdeményezések és alapítások, fejlesztések, kiadványok, stb.)

A pályamű terjedelme legfeljebb tíz oldal (szövegszerkesztővel készítve 12-es betűmérettel, 1,5-es sorközzel). Különösen emeli a pályaművek értékét demonstratív mellékletek (fényképek, rajzok, interjúk, visszaemlékezések, dokumentumok, stb.) csatolása. Ez utóbbiakkal növelhető a pályamű terjedelme.

Beérkezési határidő: 2006. február 1.
Eredményhirdetés: 2006. március 31.

A pontos címmel ellátott és határidőre beérkezett pályázatokat öttagú zsűri bírálja el. Tagjai: Hoffmann Rózsa, Lezsák Sándor, Párdányi Miklós, Salamon Konrád, a zsűri elnöke és Tőkéczki László. A legjobb írásokból a 2006 március 31-én megrendezendő díjkiosztó ünnepségen részletek felolvasására kerül sor. A csatolt mellékletekből kiállítást rendezünk.

Az írásokat a következő címmel: „Az iskolaépítő és iskolareformer gróf Klebelsberg Kunó kultuszminiszter" a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (1053 Budapest, Egyetem tér 5.) jeligésen kérjük beküldeni.

Zárt borítékban csatolni kérjük hozzá a pályázó személyi adatait (név, életkor, foglalkozás, munkahely vagy iskola, lakcím, elektronikus cím, telefonszám). A borítékra a pályázati kategóriát és a jeligét kell feltüntetni.

Piliscsaba, 2005. november 12.

Keresztény értelmiségiek Szövetsége
Németh László Kulturális Alapítvány
Pázmány Péter Katolikus Egyetem BTK Pedagógiai Intézet

 .

Vissza a kezdőlapra