2005. december 09. péntek 21:41

Zenei program-ajánló

Mozart est a Nemzeti Hangversenyteremben - december 16. 19.30-kor

Hajnóczy Júlia szopránénekesnő és Olivier Charlier francia hegedűművész a szólistája a Nemzeti Hangversenyteremben, 2005. december 16-án, pénteken este fél 8 órakor megrendezésre kerülő Mozart estnek. A koncert műsorán Mozart 2 hangversenyáriája és az A-dúr hegedűverseny mellett a B-dúr cassation is elhangzik a Budapesti Vonósok előadásában. Olivier Charlier, a híres francia hegedűiskola egyik legkiválóbb képviselője számos rangos hegedűverseny győztese, a világ legnagyobb zenekarainak állandó vendége. Legtöbb lemezfelvételét a BBC Filharmonikus zenekar közreműködésével készíti. Tavasszal már nagy sikerrel vendégszerepelt a Zeneakadémia Nagytermében. Hajnóczy Júlia, az utolsó Kodály Énekverseny győztese, hosszabb külföldi távollét után ad újra hangversenyt Budapesten.

Hajnóczy Júlia 18 évesen kezdett énekelni. 2000-ben középdöntős a Nemzetközi Schumann Versenyen, II. helyezést ért el a Fiatal Koncertművészek Nemzetközi Versenyén, majd megnyerte az Országos R. Strauss – R. Schumann Jubileumi Dalversenyt. 2002-ben több alkalommal közreműködött Gulyás Dénes és Vigh Andrea hangversenyein, a Nagykovácsi Linum Fesztiválon önálló dalestet adott. Részt vett Hamari Júlia mesterkurzusán Bécsben, majd a budapesti Kodály Énekverseny első helyezettje lett. 2001 óta rendszeresen koncertezik itthon és külföldön a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, Kocsis Zoltán vezényletével. 2003-ban részt vett szólistaként a zenekar turnéján az Amerikai Egyesült Államokban.

Olivier Charlier a híres francia hegedűiskola egyik legkiemelkedőbb képviselője. Számos rangos zenei verseny (München, Montreal, Párizs, Indianopolis) díjnyertese, akit a nemzetközi pályán olyan világnagyságok indították el, mint Yehudi Menuhin és Henryk Szering. A világ legnagyobb zenekarainak állandó vendége New Yorktól Tokióig, Londontól Mexikóig. Legtöbb lemezfelvételét a BBC Filharmonikus Zenekar közreműködésével készíti.

Olivier Charlier, aki a kritikák visszatérő jelzői szerint elegáns, virtuóz, érzékeny hegedűművész, tavasszal vendégszerepelt először Budapesten a Zeneakadémia Nagytermében.

 

Szép este a Zeneakadémián - december 18. 19.30-kor

 Rendhagyó hangversenyt rendeznek december 18-án este fél 8 órakor a Zeneakadémia Nagytermében. A világhírű szoprán énekesnő, Tokody Ilona és Vigh Andrea hárfaművésznő előadásában dalokat, az operairodalom legszebb áriáit Puccini és Verdi műveiből, valamint szóló hárfa darabokat - Smetana-Moldva, Paganini variációk – hallhatnak az érdeklődők. Az ének és a hárfa csodálatos hangjai reményeink szerint varázslatos karácsonyi hangulatot teremtenek majd a Zeneakadémia Nagytermében, a svájci David hárfagyár egy különleges arany hárfát hoz kifejezetten erre a koncertre Magyarországra. A két művésznő vidéki koncertjei az elmúlt hónapokban kiemelkedően nagy sikert arattak, a közönség Budapesten is nagy érdeklődéssel várja az ünnepi zenei eseményt.

Tokody Ilona, a Magyar Állami Operaház tagja, ünnepelt vendégművésze a világ legjelentősebb operaszínpadainak: New York-i Metropolitan, Bécsi Staatsoper, (José Carrerasszal és Claudio Abbadóval), Londoni Covent Garden (Placido Domingóval), a Berlini Deutsche Oper (Giuseppe Sinopolival), a Berlini Staatsoper, a madridi Teatro Real, a Buenos Airesi Teatro Colon (Luciano Pavarottival). Olyan koncerttermekben énekelt, mint a New York-i Carnegie Hall, a bécsi Musikverein, a barcelonai Palau Catalana és a tokiói Suntory Hall. José Carreras partnereként 20000 fős közönség előtt énekelt nyolc országban, a két kontinensen átívelő Verdi-gálákon pedig Juan Pons társaságában. Lemezkatalógusa 50-nél is több felvételt tartalmaz, melyek között megtalálhatók Puccini, Boito, Respighi és Mascagni operái, Beethoven 9. szimfóniája, Brahms Német Requiemje és dalok. Hangfelvételeit a kritikusok a legnagyobb elismeréssel méltatják.

Vigh Andrea Liszt-díjas hárfaművésznő 1996 óta tanít a Zeneakadémián. Tíz szólólemeze jelent meg, többségében a német Capriccio kiadó gondozásában, melyek kiváló kritikákat kaptak, és nagy példányszámban keltek el világszerte. 1993-tól 1996-ig állandó közreműködője a Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyeinek. Pódiumra lépett a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a Solti György által vezetett európai turnén, a Bartók évforduló alkalmából rendezett hangversenyeken (Párizs, New York - Carnegie Hall). 1994-ben a ZDF „Die Beste” című műsorába kapott meghívást Hárfaversenyek című lemeze jóvoltából. 1993 óta évente tart szólóestet a Zeneakadémián: 1997-ben Kocsis Zoltán dirigálásával, a Budapesti Fesztiválzenekar kíséretével adott hangversenyt, 2003-ban zenekari szólóestje volt a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, majd 2004-ben, Magyarországnak az EU-hoz való csatlakozása alkalmából rendezett fesztivál zárókoncertjeként David Grimal, Adorján András, Perényi Miklós partnereként adott koncertet „Kamarazene hárfával” címmel.

Számos TV-felvétel örökítette meg játékát, köztük egy portréfilm, hárfabemutató. 2000-ben rögzítette szólóestjét a tv2. Az Arles-i és a Gödöllői Nemzetközi Hárfaverseny zsűrijének tagja. Az 1999-től évente megrendezésre kerülő Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál alapítója és művészeti vezetője.

 .

Vissza a kezdőlapra