2005. december 12. hétfő 14:07

Variációk egy témára

Erről ennyit…

 

Szűkmarkúan bánik Nyugat-Európa az ő nagy társadalmat és gazdaságot megújító reformjaival, mondja a magyar kormányfő. Gyurcsány Ferenc szerint az említett térség országai velünk akarják megfizettetni elmaradt belső fejlesztéseiket; szociális feszültségeik enyhítéseit; amelyek egyébként olyannyira súlyosak, hogy óvakodnunk kell a legkisebb hasonlóságoktól. „Nem akarunk Párizst”, fakadt ki nem oly rég, ezzel is arra utalva: mi előtte vagyunk, s el akarjuk kerülni, mindazon nyomornak, amely a franciákat már porba sújtotta. Úgy általában pedig bennünket, pannon pumát irigyel Nyugat-Európa; szárnyaló gazdaságunkat, lendületes anyagi és szellemi innovációinkat. Úgy nagyjából ez volt az utóbbi hónapok, egy év lendületes kormányzati üzenet-csomagjának emblematikus összefoglalása; mi nem is négy, hanem öt sztrádát építünk egyszerre; az ötödik felső határa – egyelőre – a csillagokig terjed; már-már itt van minálunk maga a Kánaán; míg ellenben a Nyugat önmaga fejlődésképtelen posványába süllyedve dagonyázik, és irigykedve bámul bennünket.

És most Gyurcsány Ferenc e kilátástalan nyomorba küldené dolgozni a magyar fiatalokat. A szemükre vetette: az a baj velük, hogy nem akarnak elmenni, dolgozni, Nyugat-Európába.

Értem én: már Széchenyi is ezt tanácsolta, és Gyurcsány, ugye, hasonlítani szeretne Széchenyire.  Hisz emelkedetten vallja: „Megmutatni iparkodom, hogy a' Magyar egy erőtül pezsgő fiatal nép, melly csudálatos magasságra emelheti magát, 's minden lehet, ha Közértelmességét 's Nemzetiségét tökéletesen kifejti.” Mindent e célnak vetett alá, s mindenét e közjó javáért ajánlotta fel. Érdeklődve fogadta a hazai kutatók figyelmeztetését a kutatásfejlesztések elsorvasztása miatt; nem is értem, mondta, hiszen egyeztettük az akadémiával, de majd utána nézek, természetesen. És tudjuk, hogy mennyi mindent tett már egyébként is a magyar közértelmesség és a nemzetiség szolgálatáért; megértéssel kell tehát fogadnunk e mostani szózatot is. Magyar fiatalok, menjetek dolgozni Nyugat-Európába. Vigyetek friss vért az ottani, haldokló gazdaságba; élénkítsétek azt tágra nyílt szellemetek lendületes energiájával; hassatok, alkossatok ott, hogy gyarapodhassanak. Pardon, lehet, hogy ez már nem Széchenyi…

De mit mondjak – Gyurcsány sem tűnik a legnagyobb magyarnak…

(tamási)

A legnagyobb tehertétel: Gyurcsány

 

Nem értek egyet Deutsch Tamással. Legalábbis nem azzal a címmel, amellyel közleménye megjelent. Az olvastam ugyanis, hogy Gyurcsány méltatlanná vált a kormányfői posztra. Nem vált méltatlanná, mert sohasem volt méltó. Gyurcsány puccsista, aki olcsón vett egy pártot, mert épp leértékelten lehetett megkapni. Megpróbálta feljavítani, ez azonban nem járt sikerrel. Ezt ma már ő is látja, s ezért hetet-havat összehord.

A címmel való egyet-nem-értésem nem terjed ki a tartalomra. Bárki, aki hallotta, mit mondott Gyurcsány, fel van háborodva. Nem is véletlen, hogy a sajtó nagy része elhallgatta beszédének legidétlenebb részeit.

Gyurcsány Ferenc a magyar fiatalokat teszi felelőssé saját kormányának kudarcaiért - áll a Fidesz közleményében, mely utal arra, hogy a kormányfő a Demos Magyarország rendezvényén azt találta mondani: az ország legnagyobb tehertétele az, hogy a magyar a huszonévesek nem akarnak külföldön dolgozni.

Deutsch Tamás szerint a Medgyessy-Gyurcsány-kormány jelentősen szűkítette a fiatalok otthonteremtési támogatását, 80 ezer fővel emelkedett a munkanélküliek száma, és már minden ötödik pályakezdő fiatalnak nincs munkalehetősége. Hozzáteszi: a kabinet megvonta a gyermekek után járó adókedvezményt is.

Gyurcsány Ferenc ahelyett, hogy szembenézne a problémákkal, inkább cinikusan megfeddi a fiatalokat. "Az, aki a magyar fiataloknak csak annyit tud üzenni, hogy vándoroljanak ki, hagyják el saját hazájukat, és ne itthon, hanem külföldön keressék boldogulásukat, méltatlan arra, hogy a Magyar Köztársaság miniszterelnöke legyen", írja Deutsch. És véli a fél ország, vagy még nagyobb rész is.

Az általam kifogásolt cím a stop.hu oldalán olvasható http://www.stop.hu/showcikk.php?scid=1023159

A felháborodást kiváltó mondatok a Demos Magyarország fórumán hangzottak el. Gyurcsány kifejtette: A legnagyobb tehertétele az országnak, hogy a huszonéves fiatalságunk nem elég mobil, itthon akar boldogulni, ahelyett, hogy külföldre menne dolgozni.

Ezt nem hihetjük. Az lenne a nagy tehertétel, ha a drága pénzen itthon kiképezett fiatalok elhagynák az országot. A valódi nagy, a tényleg legnagyobb tehertétel maga Gyurcsány Ferenc. Reméljük, hogy az MSZP is érzi, sőt a választásokon megérzi.

Surján László

 .

Vissza a kezdőlapra