2005. december 20. kedd 20:29

 

Szabaddemokratatata és rókarikács

 

Drágul a gáz január közepétől. Eladósodó Magyarország - 1995-öshöz közelít a nettó külföldi teher aránya. Sztrájkveszély Ferihegyen. Pénz nélkül maradtak a vidéki hajléktalanszállók. Címek a napisajtóból, a dübörgő hurráoptimizmus árnyékából. S mellesleg egy afféle bombának szánt, (meg)vezető hír: „Közveszélyesek és uszítóak azok a mondatok, amelyeket Kerényi Imre színházi rendező a Fidesz Változás 2006 nevű kampányában hangoztatott - mondta Újhelyi István, az MSZP országgyűlési képviselője, a párt alelnöke”. A tudósítás azzal kezdődik: „A Fidesz toborzókampányának egyik, celldömölki állomásán olyan mondatokat mondott Kerényi Imre, amelyek közveszélyesek, uszítóak és hátborzongatóak - jelentette ki a kormánypárti képviselő”. S a következő mondatokban pedig ezt olvashatjuk: „A sajtótájékoztatón lejátszották a celldömölki televízió felvételét. A tudósítás szerint az MDF celldömölki szervezete és a Jobboldali Közösségek november 21-i rendezvényén a rendező többek között azt mondta, hogy Magyarországon ma szabadságharc van, amit a jobboldalnak meg kell nyernie. A tudósító szerint Kerényi Imre arról is beszélt” – de nem folytatom tovább.

Akadt valaki, aki egy celldömölki nyilvános rendezvényen kifejtette magánvéleményét. A rendezvény házigazdáiként a tudósítás az MDF-et és a Jobboldali Közösségek nevű helyi tömörülést nevezte meg. Miért lenne ez, a hír első mondatának megfelelően, a Fidesz toborzókampányának állomása? Ugyanazért netán, amiért a Népszava nem pártlap – holott szociáldemokratává alakulását Gyurcsány Ferenc és a pártvezérkar teljes létszámban, személyesen ünnepelte meg? S erre a pénzt Kapolyi László – nem épp párt-független személy, mint tudjuk… – biztosítja?

S hogyan folytatja Újhelyi? „Felszólítjuk "a Fidesz vezérkarát, a párt kampányfőnökét, Kövér László fő stratégát, Orbán Viktort, a polgári körök létrehozóját, aki kiengedte a rossz szellemet a palackból, hogy álljanak le…”. Egészen pontosan mivel is? A polgári körök támogatásával, vagy azok elhanyagolásával? Mert hiszen állandó és folyamatos az olyan baloldali elemzések megjelenése is, amelyek szerint a Fidesz – és személyesen Orbán Viktor – elhanyagolta, sőt, szándékosan háttérbe szorította a számára kényelmetlenné váló polgári köröket. Most akkor melyik verzió az igaz? Amikor Dávid Ibolya valahol „leminősítő” megjegyzést tesz a Fideszre, akkor ez az önállóságra törekedő kiegyensúlyozott párt dicséretes megnyilatkozásaként aposztrofálódik a fent nevezett sajtóban. Ám amikor valaki élteti a Fideszt egy MDF-es rendezvényen – akkor attól, kéri a baloldali pártalelnök – határolódjon el a Fidesz. Miért tenné…?

Miért is… Hogy ne a menetrend-szerűen dráguló gázról, államadósság-növekedésről, sztrájkveszélyekről kelljen nyilatkozniuk… Ahogyan, úgy gondolom, a Parlamentbe mostanában csak melegedni járó szabaddemokrata pártelnök („Az SZDSZ elnöke az Indexnek adott interjújában azt mondta, lassan már a fűtést szereti legjobban a Tisztelt Házban”) is szívesebben beszél arról, hogy „Orbán Viktornak nem osztottak lapot”, mintsem a pártja által ismét felpörgetett gyűlölet-kampányról. Amely elé egy lassan másfél évtizede fölöslegesnek látszó kérdést illesztenék: vajon hogyan jön össze a liberalizmus egyik legfőbb ismérve, a tolerancia, a magyar szabaddemokrata pártirányelvekkel? Mert hiszen a tolerancia azt jelenti: élek, és élni hagyok. Mindaddig, amíg engem nem bántanak, én sem bántok másokat.

A magyar szabaddemokraták nem így élnek. Lételemük, legfőbb taktikájuk az állandó, arrogáns támadása annak, ami eredendően nem is érinti az ő „térfelüket”. Kuncze kedvenc csapatjátéka a kosárlabdázás; nos, képzeljünk magiunk elé egy olyan bedobó-játékost, aki a védekezésnél sohasem zónázna, s a támadás-vezetések alatt sem a trapézon át cikázna, ügyelve a három másodperces szabályra, hanem leállna a pálya szélén, és folyamatosan kérdőre vonna valakit.

Az egyik nézőt – miért oda ült, ahová? Miért nem adta oda a hamburgerét a szomszédjának? Miért szurkol a másik csapatnak? Miért van rajta baseball-sapka – ha egyszer ez itt kosárlabda-pálya? Miért van rajta szurkolói csapatmez – ha nem is tagja a csapatnak? Majd áttérne az őt bíráló, és játékmodora miatt már rég kivált egykori csapattársak bírálatára; ugyanakkor indítványozná, hogy a pályán lévő két csapat kössön egymással koalíciót, mert ezáltal könnyebb lesz legyőzni egy másik, egészen máshol edző csapatot, és meggyőzni egy egészen más meccsre jegyet váltó közönséget; de persze ez a koalíció is csak a kampányidőszakokon kívül működjön.

E kérdések tükrében kell e legújabb szabaddemokrata hőbörgést szemlélnünk: „Semjén Zsolt a gyűlölet maga”. Állítja ezt az SZDSZ honlapja. Bűne, ha van, annyi csak: szövetséget kötött Orbán Viktorral, mi több, közös listát készül állítani a Fidesszel. „Semjén Zsolt az ő hangjuk. Hangszóró. Nincs saját hangja, csak közvetít. Ájtatosan, álszentül és mosolyogva, szemében lángol a gyűlölet, ajkán forr a méreg. Kinyilatkoztatva gyűlöl, megfellebbezhetetlenül gyűlöl, megsemmisítésért nyüszítve gyűlöl...” – írja Papp György, Horn Gábor szabaddemokrata kampányfőnök egyik tanácsadója a liberális párt honlapján közzétett cikkében.

Szabaddemokratatatás kiegyensúlyozottsággal és toleranciával.

Ne is törődjünk vele. Hattyúdal. Pontosabban – rókarikács…

Tamási Orosz János

 .

Vissza a kezdőlapra