2005. december 22. csütörtök 09:13

 

Zavarosban halászók

A gyurcsányi vezetés mintha kifulladni látszana. Sokat vártak az európai ügyektől, nagy média figyelmet, elismerést, dübörgött a sikerpropaganda. Nem is szólót énekelt a mi Ferencünk, hanem csak egy szólamot, huszonnégy másik zengte önön dicsőségét. A televíziók nem közvetítik az öndicséret illatát...
A terv ésszerű volt, s nemigen lehetett megakadályozni. Ha 22 milliárd euró érkezik az országba, butaság ezt kevesleni, savanyú jóskák még soha nem nyertek választást.
Pedig nem volt sok érdeme a gyurcsányi csapatnak, az eredmény az ölükbe hullott. A világsajtó meg sem említi a magyarokat, a siker kovácsa a francia-német-lengyel fellépés. Ráadásul, időnek előtte kifulladni látszik a mítosz. Az Európai Parlamentben a keresztvizet is leszedték Tony Blair-ről, s egyértelműen kiderült, a minden  idők legjobb hétéves költségvetése ezer sebből vérzik, s a Parlament számára elfogadhatatlan. A Bruxinfo így írt erről: "Bár egyelőre nincs egységes parlamenti álláspont a január 24-én kezdődő háromoldalú (Tanács, Parlament, Bizottság) költségvetési egyeztetésre az intézményközi megállapodásról, amely formálisan a hétéves pénzügyi keretet véglegesíteni hivatott, az EP néhány hangadó politikusa egyértelművé tette, hogy Strasbourg nem éri be a tagállamok által rögzített kiadási szinttel. Megfigyelők emlékeztetnek rá, hogy az EP a legutóbbi intézményközi alkudozás során mindössze két milliárd eurós növekedést ért el a hétéves keretköltségvetésben. Graham Watson, a liberális frakciócsoport (ALDE) vezetője azt mondta a BruxInfónak, hogy a rendelkezésre álló pénz biztosan több lesz. „Valahol a tanács által rögzített GNI-arányosan 1,045 és az EP-által képviselt GNI-arányosan 1,18 százalék között állapodik majd meg a büdzsé” – mondta, kilátásba helyezve, hogy a Parlament akár a közös kül- és biztonságpolitikai büdzsé túszul ejtésére is képes lesz, hogy elérje a céljait. Hannes Swoboda, a szocialista frakció alelnöke is azt mondta, hogy csoportja harcolni fog a változtatásokért a megállapodásban, hogy biztosítsa a kulcspolitikák végrehajtásához szükséges összegeket. A finanszírozás mértékét és a büdzsé tartalmi részét egyaránt érintő konstruktív alku szükségességéről beszélt Hans Gert Pöttering, a néppárti frakció elnöke.
A 2007 és 2013 közötti pénzügyi terv végleges elfogadásához intézményközi megállapodás szükséges, amelyet mind a három nagy intézménynek alá kell írnia. Az Európai Parlament mind a kiadások mértékébe, mind a pénzügyi terv tartami kérdéseibe beleszólhat."
Bele is fog szólni, s kiderül majd, lehet-e jobb a költségvetés, mint amit a miniszterelnökök összehoztak. Lehet. Mégsem kárhoztatható, hogy megegyeztek, mert legalább van miről tárgyalni, s januárban megkezdődhetnek az egyeztetések, amelyek egy erős és hatékony osztrák elnökség alatt hamar le is záródhatnak.
Közben pedig készülnek a részletes elemzések. Ezek még sok meglepetés t hoznak magukkal. Például azt, hogy mivel a Tanács le akarja szállítani azt a felső határt, aminél többet egy ország sem vehet fel támogatásként, Magyarország sem fogja tudni lehívni mindazt, amit elméletileg megkapott.  Ez a határ eddig a saját GDP 4 százaléka volt, most nekünk 3,52 százalék lett. A 4-et nem értük volna el, de az alacsonyabb plafonba könnyen beütjük a fejünk.

Mindez Gyurcsánynak nem sokat számít. Ő csak abban érdekelt, hogy a részleteket nem ismerő hazai közvélemény előtt mint a Haza Megmentője tündököljék. Olvasóink viszont annyit már tudnak, nem más ez, mint elismerésért halászni a zavarosban.

Surján László

Vissza a kezdőlapra