Megkezdődött a visszaszámlálás
A Nógrádi ügy újabb hullámai

Elképesztő, hogy egy embernek, aki apja halála( vagy eltűnése?) miatt talán szerencsétlen, de aki képtelenségek halmazát állítja,  ezek terjesztésére a maximális nyilvánosság rendelkezésére álljon.

Történetének kezdettől fogva voltak zavaros pontjai.
Most csak két ilyenre mutatunk rá.

1. Vajon elképzelhető-e az, hogy Horn Gyula miniszterelnök úgy távolítsa el hivatalából az országos rendőrfőkapitányt , hogy vissza se térhet az irodájába, ha előzőleg százmilliókat kapott tőle a szocialista párt?
2. Nógrádi részletesen beszámolt ismereteiről a parlamenti bizottságban. Majd nem sokkal később egy TV interjúban gyilkosságra való felbujtással vádaskodik gyanújába keveri a belügyminisztert, és arról beszél, hogy 18 ezer oldalas, a titkosszolgálattól származó anyaga van, amelyből mintegy 500 közélet embernek az olajmaffiával való kapcsolata kiviláglik. Miért nem szólt ezekről a bizottság előtt?

Miközben nyilatkozgat, három pártról kijelenti, hogy nem voltak benne az ügyben. Szerinte a Fidesz, az FKGP és a MIÉP ártatlanok. Arról, hogy Pintér Sándor révén - párton kívüliségétől függetlenül -  a Fideszt mindenképp megvádolta, nem esik szó. De pletyka szinten már megy a visszontvád: Nógrádi hazudott, de biztatta? Nyilván azok a felbujtók, akiket nem vádolt meg - mondják. Így azután a megvádoltakból vádlók lehetnek, s milyen érdekes, épp arról a három pártról van szó, amelyek közös kormányzását Kovács László "nem tartja lehetetlennek". A titkosszolgálat titokzatos megbízottjának emlegetése máris a kormányt keveri be a dologba, hétfő reggel Nikolits, mint a volt miniszter, már erre felé tereli a figyelmet, amelyet kedden már nyilatkozat sorozat követ.
Ekkor megindul a "visszaszámlálás", kiderül, hogy Nógrádi Zsolt lényeges ügyben hazudott. Tehát hiteltelen. Tehát a megvádoltak ártatlanok. De akkor kik a bűnösek?

Pártok közötti aljas játszadozásnak volnánk tanúi? Nem tudom. Egyet azonban biztosan tudok, a figyelem a közéleti szereplőkre irányul, meg Nógrádira. A politikaivá tett csatározások alatt az (olaj)maffia tevékenysége zavartalanul folyik.
Talán már nem is olajban, hanem borban (Mennyi panasz van a jövedéki termékké minősítés miatt!) vagy bármi másban.

Ép lelkű emberek meg sem hallgatták volna Nógrádi Zsoltot.

Van egy másik eshetőség is. Az egész történet kétségtelenül árt(hat) Magyarországnak. Legalábbis a kabátlopás gyanujába való keveredés formájában. S lehet találni olyan érdekcsoportokat, akik nem örvendenek, ha sikeresen vesszük az Európai Unióhoz való közeledés akadályait. Nógrádi titkosszolgálatokat emleget. Hazudik, vagy csak részben mond igazat? Maga is felhívja a figyelmet arra, hogy az általa lefestett kép nem illik az uniós tagsághoz.

Surján László
Vissza a kezdőlapravissza a lap tetejére

Nógrádi Zsolt az RTL-ben

RTL: Mikor látta utoljára az édesapját?
Nógrádi: Én nem láttam, az öcsém látta, 1998. október 25-én, vasárnap.
RTL: Miért gondolja, hogy megölték, hiszen nem került elő a holttest?
Nógrádi: Flaisz Ferenc - ő egy keceli vállalkozó - 125 millió forinttal tartozott az édesapámnak és nem akarta megadni az adósságot. Ezek után többször megfenyegette aput. Apu mondta, hogy kitálal a Pintér Sándor belügyminiszterről és Flaisz Ferenc olajügyleteiről. A Flaisz Ferenc odajött 1998 szeptember végén a lakásunkra és mondta édesapámnak, hogy nem éri meg a karácsonyt. És október 25-én apám eltűnt.
RTL: Ezzel azt érzékelteti, hogy az a két ember ölte meg vagy ölette meg, akiknek kimondta a nevét. Nem túlzás ez?
Nógrádi: Nem túlzás. Nekem 1999 októberében Litauszky István keceli lakos beismerte telefonon, hogy köze van édesapám megöléséhez és nem bír a lelkiismeretével és öngyilkos lesz. Most a hatóságok vizsgálják, hogy a Flaisz úr saját akaratából ölte - e meg az édesapámat vagy a Pintér Sándor tanácsára.
RTL: A hatóságok vizsgálják, hogy Pintér Sándor tanácsára ölte vagy ölette meg valaki az ön édesapját, ezt állítja?
Nógrádi: Igen.
RTL: Nyilván az ön vallomása bizonyíték, de a saját szavain kívül van-e erre más bizonyítéka?
Nógrádi: Amióta én megtettem a vallomásomat a parlamentben, azóta Pallag László képviselőnél égnek a telefonok, hogy alátámasszák az én állításaimat, és az ügyészségen is folyamatosan 35 ügyész evvel az olajüggyel, vagyis az én ügyemmel foglalkozik csak Budapesten. Hozzájuk is érkeznek volt rendőrök, volt vámosok, még a börtönből is jelentkeznek tanúk.
RTL: Tehát újabb és újabb tanúvallomások lesznek?
Nógrádi: Tanúvallomások, bizonyítékok. Az elkövetkezendő napokban már gyanúsítások is fognak történni, mert ezalatt az egy hónap alatt az ügyészség begyűjtötte azokat az aktákat, mivel nem nyomozott - csak begyűjtötte amit én megneveztem, és most már a gyanúsításokat fogják végrehajtani.
RTL: Néhány évvel menjünk hátrébb. Az ön édesapja olajszőkítéssel foglalkozott, és ön is.
Nógrádi: Édesapám először importőrködött Flaiszt Ferencnek és amikor az importőrködésnek vége lett 1993 májusában, akkor a Flaisz unszolására mondta apu - mivel tudták, hogy megbízható vagyok -, hogy fogjak bele és csináljam az olajszőkítést a telepeken.
RTL: Ami persze bűncselekmény volt.
Nógrádi: Mi tudtában voltunk, hogy bűncselekmény, de a rendőrségnek és vámőrségnek olyan összeköttetése volt a Bács megyei olajosokkal, hogy mondták, hogy semmi probléma.
RTL: A rendőrök és a vámosok mondták, hogy semmi probléma?
Nógrádi: Semmi probléma, nyugodtan csinálhatjuk az ügyeket, csak azt jelentsük be, ha idegen emberek tűnnek fel, mert őket megbuktatják, hogy lássa a közvélemény, hogy végzik a munkájukat.
RTL: Kik voltak azok a rendőrök és vámosok, akik tudtak arról, amit önök csinálnak?
Nógrádi: Helyi és megyei szinten szinte mindenki benne volt. Csak az ár volt a kérdéses, hogy kit mennyire lehet korrumpálni.
RTL: Mennyibe került egy rendőr?
Nógrádi: Helyi szinten 50-100 ezer forintba. Vigyáztak a telephelyeinkre, adták a tippeket. Megyei szinten drágábbak voltak, 500 ezer -1 millió volt az áruk. Országos szinten 5 milliótól akár 50 millióig is kértek.
RTL: Tud mondani nevet? Ki az a rendőr, akit megvesztegettek?
Nógrádi: Pintér Sándor akkor rendőrkapitányt vesztegette meg a Flaisz. Pintér volt az egyik keresztapa, ő gyűjtötte be a pénzeket az olajosoktól. Pintér biztosította a felső állami vezetőknek, hogy - mivel nálunk csak a 30-40 százaléka maradt meg a pénzeknek - hogy az 50-60 százaléka a nyereségnek a pártok pénztárcájába...
RTL: Ön látta, ahogy a mostani belügyminiszter pénzt kapott?
Nógrádi: Igen. A szemem előtt történt. Estefelé jött Pintér a Flaisz kastélyához és először megijedtem, mert engem akkor köröztek. De folyamatosan járt a Flaiszhoz, csak én nem tudtam róla. Beállított két testőrével. Mondták a Flaiszék, hogy a védelmi pénzért jön, le kell adni neki, hogy ne piszkálják az olajszőkítőket a rendőrök.
RTL: Pintér személyesen elment a pénzért? Ez elég valószínűtlen!
Nógrádi: A mai napig azért nem derült ki, mert a fő bizalmik voltak ott. Ha én nem szólalok meg, sosem derül ki.
RTL: Kik voltak ott?
Nógrádi: Flaisz, a Flaisz felesége, Litauszky István, Nyúl József, édesapám és én.
RTL: Politikusok tudtak arról, hogy mi történik?
Nógrádi: A politikusok irányították. Az előző két kormány szándékosan meghagyta a kiskapukat. Egymás között adták- vették a privatizációs vagyont, de ezt fel kellett tölteni tőkével és olyan üzletet kellett keresni, ahol nem sérülnek az emberek érdekei, ez az olaj lett. Az olajban csak az államkassza sérült, így senki sem reklamált.
RTL: Kik voltak azok a politikusok, akik tudtak róla, vagy részt vettek benne?
Nógrádi: Az MDF, az SZDSZ és a Magyar Szocialista Párt szinte teljes apparátusa. Az ügyészségen már megneveztem őket, érje őket meglepetésként! A Fidesz szerintem kizárható az olajügyletekből. Esetleg elvétve lehet egy-két fideszes vállalkozó. A kisgazdák is teljes egészében kizárhatók, esetleg egy-két megtévedt kisgazda. A MIÉP is kizárható az olajügyekből.
RTL: Ugye tudja, hogy nagyon súlyos bűncselekményt követ el, ha mindezt nem tudja bizonyítani!
Nógrádi: A nyomozás be fogja bizonyítani, mivel az ügyészeknél folyamatosan érkeznek volt rendőrök volt vámosok, jelenlegi vámosok és az olajos társaság is mivel sok rendőr azért bocsátottak el a testülettől, mivel nem akart beállni ezekhez a bűnözőkhöz.
RTL: Abból, amit most elmondott - ha igaz - az derül ki, hogy a rendszerváltás utáni magyar politikai elit javarésze korrupt bűnöző vagy legalábbis tudott az olajügyekről.
Nógrádi: A nagy része tudott az olajügyletekről. De nagyon sokan érintettek, mivel számításaim szerint a Flaisz Ferencék 100 milliárdot loptak és ilyen társaság körülbelül 20-30 van az országban. Ebből a magyar államapparátusnak le kellett adni minimum 2000 milliárd forintot, a pénz 60 százalékát. A magyar politikusok közül Boross Péter volt belügyminiszter, majd miniszterelnök játszott össze az olajmaffiával: a fia volt fő vevőnk a szőkített olajra. A Boross Péter biztosította a fiának a piacokat. Azokat az állami cégekhez intézte el, hogy vevők legyenek, ahova mi nem tudtunk bejutni: MALÉV, MAHART, kamioncégek, téeszek, BKV- vállalatok, ÁPV RT-s cégek, akik állami kézben voltak. Az SZDSZ-ből Pető Iván szintén érintett az olajügyletekben. Apuék többször mondták nekem, hogy Pethőék bizonyos törvényeket jártak ki, hogy az olajmaffia nyugodtan élhesse az életét. Csintalan Sándorról szólnék még, aki a Kordaxos Kelemen Ivánnal volt folyamatosan kapcsolatba: ők is az olaj eladását biztosították, és a pénzátutalásokat.
RTL: Ön kivel tölti most a napjait?
Nógrádi: Én egyedül élek. Magán biztonsági emberek vigyázzák az épségemet, amióta nyilvánosságra került a jegyzőkönyvem.
RTL: Ön azt mondta ebben a vallomásban, hogy kapcsolatba került olyan emberekkel, akiknek érdekük leleplezni a politikusokat és a rendőröket. Kik ők?
Nógrádi: Ők a háttérben szeretnének maradni. Nekik az a céljuk, hogy 10 éven keresztül a jogalkotók szándékos kiskapukat hagytak, hogy ők ( a politikusok) és az ő érdekeltségi körükbe tartozó emberek nyugodtan lopjanak, raboljanak ebben az országban.
RTL: Titkosszolgálati szakemberekről beszélt a bizottság előtt. Titkosszolgálati szakemberek keresték meg önt?
Nógrádi: Titkosszolgálati szakemberek kerestek meg engem apu ügyében, 1999 októberében. Apu valamilyen kapcsolatban volt velük. Nem ebből az ügyből kapcsolódólag én le voltam tartóztatva Kecskeméten. Amikor kiszabadultam, akkor mondták, hogy elegük van ebből az egész hercehurcából és öntsünk tiszta vizet a pohárba.
RTL: És a titkosszolgálat szakemberi mondták önnek, hogy menjen Pallag képviselő úrhoz?
Nógrádi: Annyit mondtak, hogy: Zsolt, ha tisztázni akarod az igazadat, akkor ez az egy megoldás lesz.
RTL: Ők az állami titkosszolgálatnak dolgoznak, nem valamilyen privatizált titkosszolgálatról van szó?
Nógrádi: nem, az államiról van szó.
RTL: Mi a véleménye, mit tud erről az akcióról - amit a titkosszolgálati szakemberek végrehajtottak - mit tud erről a kormány vagy a miniszterelnök?
Nógrádi: Ez privátul nekem szól ez az akció. Engem segítenek apunak az ügyének a megoldásában.
RTL: De ki áll mögöttük?
Nógrádi: Szerintem ők privátul csinálják.
RTL: Csak úgy eszükbe jutott?
Nógrádi: Nem, mert apu kapcsolatban volt velük.
RTL: Az édesapja a titkosszolgálatnak dolgozott?
Nógrádi: Erről nem nyilatkozom!
RTL: Úgy érzi, hogy ezeknek az embereknek személyesen érdekében áll, hogy tisztázódjanak a dolgok, vagy ők a munkájukat végzik és valakitől megbízást kaptak és az egész egy titkosszolgálat hadművelet?
Nógrádi: Is-is.
RTL: Nekik kötelességük tájékoztatni például a miniszterelnököt vagy legalábbis a titkosszolgálatot felügyelő minisztert. Elképzelhetőnek tartja-e, hogy minderről nem tud mondjuk Orbán Viktor?
Nógrádi: Senki nem tud róla, mivel megmondták: ebben az ügyben nem bíznak meg senkiben. Segítik a képviselő úr munkáját háttérből tanúkkal.
RTL: A politikusok az ön véleménye szerint hogyan reagáltak Pallag képviselő úr feltűnésére?
Nógrádi: Szerintem hezitálnak: nem tudják eldönteni, hogy a gyilkosok pártjára álljanak-e vagy az igazság pártájára. Mindenki be van ijedve, mert mindegyiknek van takargatni valója. Nekem a birtokomba jutott egy 18 ezer oldalas akta az ország 495 közszereplőjéről. Ebbe van 130 képviselő és a többi mind nagyvállalkozó. Ott szinte 30-40 oldalban azok az ügyek vannak ecsetelve, hogy az elmúlt 10 évben ki mit lopott. Ez az akta az én életbiztosításom.
RTL: A titkosszolgálati emberektől kapta ezt az aktát?
Nógrádi: Igen. Én ezt eldugtam. Tulajdonképpen 40 oldal van Pintér Sándor elmúlt 10 éves ügyködéséről. Engem ő érdekel kimondottan, hogy ő milyen stikliket csinált, milyen gazemberségeket. Azt várom csak, hogy kiderüljön, hogy ő adott-e apu megölésére utasítást, vagy csak a Flaisz önként intézkedett. Mert ha a Pintér benne volt, akkor rögtön lehozom róla ezt a 40 oldalt.
RTL: Magyarázza meg nekem, hogy a titkosszolgálat ügynökeinek miért állhat érdekében, hogy önt informálják a magyar politikusok gaztetteiről?
Nógrádi: Nem tudom, szimpátia, vagy mi a cél. Tulajdonképpen nekem megmondták, hogy ez egy ilyen kamikáze akció az én ügyem. Megmondták nekem, hogy elő van készítve nekem új személyazonosság, külföldi lakhely. Hogyha nem akarja a magyar igazságszolgáltatás, hogy ezek a képviselők ne üljenek a parlamentbe, kiderüljön az igazság a nagyvállalkozókról is, hogy hogy jutottak hozzá a vagyonjaikhoz, akkor tovább nem maradhatok az országban. Akkor elvisznek egy olyan helyre, ahol nyugodtan élhetem az életem.
RTL: Gondolja, hogy van ilyen hely?
Nógrádi: Hogyne, hát már leszervezték! Az országból, ha mennem kell, csak egyetlen egy ember fogja tudni, hol van ez a hely.
RTL: Milyen esetben kell mennie?
Nógrádi: Ha a Pallag képviselő úr által indított olajügyeket a magyar kormányzat nem akarja felgöngyölíteni.
RTL: És ezt elképzelhetőnek tartja?
Nógrádi: Nem tudom, milyen politikai alkuk, játszmák vannak a háttérben, de én nem tartom elképzelhetőnek. Engem külföldről is keresnek meg újságírók, tévések, és megmondták, hogy nagyon komolyan befolyásolhatja az unióba való belépésünket, hogy Magyarország egyik keresztapja irányítja a szervezett bűnözés elleni harcot. Ilyen állapotokkal nem vonulhat be a magyar állam az unióba. Én szerintem a magyar miniszterelnök pontot fog rakni erre az olajügyre, lássunk tisztán.
vissza a lap tetejére


Megdőlt Nógrádi Zsolt egyik legfontosabb állítása
Ezt jelentette az  [origo]  internetes újság 2000. augusztus 1-én kedden, 14:17-kor

Nógrádi Zsolt az olajbizottság előtt azt állította: körözést adtak ki ellene a rendőrök, ezért 5 évig bujkált, 1993-tól 1998-ig. A férfi állításával ellentétben hatóságok egyike sem adott ki körözést Nógrádi ellen. Egyedül egy folyamatban lévő ügye van a vállalkozónak: lőfegyverrel való visszaélés és okirat-hamisítás miatt bírósági eljárás folyik ellene. Ebben az ügyben 1999-ben tartóztatták le Kecskeméten.

Nógrádi Zsolt az olajbizottság előtt tett vallomásában többször utalt arra, hogy a rendőrök körözést adtak ki ellene, és ezért 5 éven át bujkált. Azt állította: megegyeztek, hogy az olajszőkítésben részt vevők, akiket a rendőrség elfogott egy kiskunhalasi telepen, mind Nógrádira fognak vallani, ám őt nem fogják nagy erőkkel keresni.

Az alábbiakban olvasható Nógrádi vallomásának egy részlete: "1993 novemberében a Flaisz csinált 4 telepet Kiskunhalason, mind a 4-et én igazgattam. Volt egy másik telephely, amely a Flaisznak szúrta a szemét, és megegyezett a rendőrökkel, hogy azt a telephelyet lebuktatják. (...) A rendőrök tévedésből a mi telephelyünkre jöttek ki. Az egész társaságot ottfogták, csak engem nem. (...) Mindenkit letartóztattak. (...) Egyedül engem nem tudtak letartóztatni, de abban maradtak a Flaiszék, hogy mivel én fiatal vagyok, ezért azt mondják, hogy én voltam a főnök. A lényeg az, hogy ne menjek haza, és nem lesz semmi probléma, a rendőrök nem fognak velem foglalkozni. Három évig kell bujkálnom, és vége lesz az ügynek. Én természetesen fel is vállaltam, de nem 3 év lett, hanem 1998 decemberéig kellett bujkálnom; 5 évet. Végül is nem volt nagy jelentősége; mert elláttak iratokkal, mindennel a rendőrségtől - mit tudom én, hogy oldották meg, szóval teljesen azonosíthatatlanná tettek. Csak nem volt szabad hazamennem, nehogy rám mondják, akik ismernek engem, hogy ez az az illető, akit körözünk. (...) Nekünk december 10-én volt az ügyünk, amikor aput letartóztatták. Január 10-én, egy hónap után kiengedték a letartóztatásból. Folyamatosan ő is rám vallott, mert abban maradtak a Bálint Gyula doktorral, a szegedi ügyvédemmel, hogy mondják azt, hogy én voltam a főnök, mivel ez van kiadva utasításba, és akkor ellene elejtik a vádat, és engem köröznek; vagy megtalálnak, vagy nem."

Nógrádi állításával ellentétben az [origo] által megkérdezett hatóságok - a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága, a Vám- és Pénzügyőrség Bács-Kiskun Megyei Parancsnoksága, az Országos Rendőrfőkapitányság, a Bács-Kiskun Megyei Rendőrfőkapitányság, a Békés megyei Rendőrfőkapitányság, a Csongrád Megyei Rendőrfőkapitányság és a Határőrség Országos Parancsnoksága - valamennyien azt állították: nem adtak ki körözést Nógrádi ellen.

Nógrádinak egy rendőrségi ügye valóban volt, amelyre a vállalkozó az Akták című műsorban utalt is: 1999-ben Kecskeméten letartóztatták lőfegyverrel való visszaélés és okirat-hamisítás miatt. Ez az ügy azonban máig folyamatban van, jelenleg a Dunakeszi Városi Bíróság előtt - tudta meg az [origo] a Bács-Kiskun Megyei Rendőrfőkapitányság sajtóosztályának munkatársától.


Vissza a kezdőlapravissza a lap tetejére