Olvasóink az olajügyről

Ma megkezdi munkáját az MSZP szorgalmazta rendkívüli ülés. Az ügy tárgyalása mintegy 11 órától várható, addig napirend előtti felszólalások. Megfigyelők véleménye szerint az MSZP nem hitte, hogy ez az ülés létrejön, s azt remélte, hogy a demokráciát sárba tipró kormányzó pártok ellen szavalhat. Ám  most kiderül, a szocialista király, meztelen.

Az alábbiakban olvasóink véleményét adjuk közre.

Subject:   olaj*** Date:   Fri, 18 Aug 2000 00:50:00 +0200
 From: "Jalsovszky Gy." <jalso@mail.datanet.hu>

Kedves Laci!

Nagyon feladtad a leckét - azt hiszem, nemcsak nekem, de mindenkinek ezzel a kérdéssorozattal! Az olaj-ügy már akkor is igen bonyolult volt, amikor az ország volt (nem néhai, hanem volt) miniszterelnöke kijelentette, hogy "uraim, ebben az olajügyben egy csepp olaj nincs!" Azóta csak bonyolódott, és a Nógrádi/Pallag kettős fellépése óta átlépett a tragikomikus szakaszba. Kb. az történt vele, mint a "megfigyelési üggyel", csak itt most lényegesen nagyobb jelentőségű ügy parlamenti vizsgálatát sikerült nevetségessé tenni, aktív kormánykoalíciós közreműködéssel. A két ügy horderejét nem lehet összehasonlítani, a bennük szereplő kormánypárti képviselőkét sem: míg szegény Kosztolányi képviselőtársad csak egyszerűen nem találta meg az ellenszerét a Vancsik-, Keleti-, Nikolits- (és hadd ne folytassam....)-féle aljas praktikáknak (és most finom voltam), addig Pallag barátunk aktív kezdeményezője lett egy porcellánbolti elefánt-látogatásnak.
> a. van-e értelme most egy rendkívüli ülésnapnak? (Ha nincs, miért nincs, ha van, mi az?)
Nem látom a dolog értelmét. Előbb azt kellene eldönteni, hogy mi igaz N.ZS. előadásából, ezt pedig sem Orbán Viktor, sem a mindent jobban tudó Kovács László nem állapíthatja meg, ezt tényleg a rendőrség - ügyészség - bíróság hármasnak kell megállapítania. Azt, hogy most egy-egy frakció, vagy annak tagjai ünnepélyesen kijelentik, hogy bennük egy csöpp olajügy nincsen, csak írott malaszt, még akkor is, ha - mint valamelyik ellenzéki nagyokos javasolta - "büntetőjogi felelősségük tudatában" jelentik ki. Másról pedig - hozzátéve még az egymásra mutogatást - ez a parlamenti ülésnap nem szólna.
 > b. mi a benyomásuk: Nógrádi Zsolt apja halálán megrendülve kitálal, és legalább részben igazat mond, vagy csak tudatosan manipulál?
Bizonyos részinformációknak biztosan birtokában van, de ezt sokszorosan feltupírozza. Hogy ezt a megrendülés okozza, vagy N.ZS. egyénisége, vagy külső tanítás, nehezen lehet megmondani. Nagyon furcsa egy olyan vallomás, melynek alapján Boross Péter és Pető Iván egyszerre szaladnak a bíróságra. A "cégtől" kapott 18 ezer oldalas bizonyíték is blöffnek tűnik. Ami a manipulációt illeti, N.Zs. nem manipulál, az ő vallomásával próbálnak valakik manipulálni. De hogy kik?????
> c. elszámol-e az MSZP azzal a 700 millióval, amit Nógrádi állítása szerint Pintér Sándor közvetítésével a bűnözőktől kapott? Ha nem, fenntartható-e akár a gyanú árnyéka is a belügyminiszter úr személyére nézve?
Ugyan már.... Itt persze az MSZP bajban van, ha magát ki akarja mosni, de egyben Pintért benn akarja tartani a slamasztikában. A kettő együtt nem megy... Persze majd mást találnak Pintér további sakkban tartására. Pl. hogy van rajta sapka (vagy nincs).
> d. mit kellene szóba hozni ezen a parlamenti tanácskozáson?
Ha egyáltalán megszavazzátok a napirendet, akkor az egész olajügyet lehetővé tevő faktorokat (orosz államadósság, fűtőolaj eltérő ára, halasztott vám, 90-98 közötti korrupció, az MSZP prominenseinek kapcsolatai) kell orrvérzésig sorolnotok. Tanuljatok Bauer stílusából (bocs!).
Üdv,
JGY


Subject: Olaj ügy Date: Fri, 18 Aug 2000 06:30:58 +0200
From: "Tóth Béla" <tosta@matavnet.hu>
Tisztelt Surján úr!
Életemben ez az első levelem közügyekben: Az ember esze megáll! Nem értem az egészet, pedig igen sok mindent megéltem, a napi politikát az Egyesült Államokban több mint 36 évig figyelemmel kísértem, hazatérésem óta itt is (1992). Még egyszer: nem értem! Hát nincs senki aki józanul kiállna és azt mondaná, hogy elég volt ebből a cirkuszból!
Olaj ügy volt. Politikusok is valószínüleg így vagy úgy érintettek voltak. A "korona tanú" természetesen mondott igazat is. (Felkelt ma a nap; tegnap meglátogattam a nagymamámat, stb.) De a "tanúvallomása" semmit se ér, semmit se jelent. Csak a közéleti szereplők, politikusok, pártok, stb. lejáratására szolgál.
Nem az a baj, hogy őt a háttérből mozgatják; hanem, hogy a pártja és annak vezére tűri ezt a példátlan bohózatot. Torgyán úrnak már régen a mentőket kellett volna hívni és kényszerzubonyban elvitetni a bizottság elnökét, pártja tagját. Pallag úr nyilván teljesen dilettáns, halvány fogalma sincs az alapvető, parlamenti demokráciákban szokásos vizsgálati procedúrákról. Az egész vizsgálatot tévútra terelte! Az igazi bűnösök meg röhögnek a markukba! Már megint megússzák. Most már nem a hujberottokról, pállászlokról, mathékról és kitudja még kikről beszélünk vagy kéne beszélnünk, hanem valószínűleg tisztességes emberekről, a nemzeti/polgári oldal politikusairól, magas rangú tisztviselőkről. Nem értem Orbán Viktor miniszterelnök urat, a koalíciós pártok vezetőit! Miért tűrik ezt a rétestészta szerűen elnyúló ügyet? Pallag úr azonnal adja át a "bizonyítékait" vagy... Másoltassa le pár óra alatt, később úgy is le kell ellenőrizni hitelességüket, az nem az ő feladata. Tudnia kéne, hogy "újság kivágások", kétes, hiteltelen személyek "tanúvallomása" nem lehet semmiféle bizonyíték. Ezt egy első éves joghallgató is tudja, de hát ő nem az. Nem oda való. Legyenek szívesek helyes irányba terelni ezt a "vizsgálatot" és nyíltan közölni a választókkal: mi folyik itt!!
Tisztelettel: Tóth Béla
 
 

Vissza a kezdőlapra