Olvasóinkról, olvasóinkért, olvasóinktól

Szerkesztőségünk nem sokat tud olvasóiról. Az internetes újságírás sajátossága ez, ki tudja ki bukkan ránk szörfözés közben. Bár teljesen nem vagyunk tájékozatlanok.
Tudjuk például, hogy olvasóink teljesen elvetették a szabaddemokrata Eörsi Mátyás cége által támogatott temető-privatizáció gondolatát. Az a két igen szavazat, amely az egyhangú elutasítás ellen szólt, amint leadóik jelezték, technikai hiba volt. Ám a leadott szavazaton nem tudunk, sőt nem is akarunk változtatni.
Azt is tudjuk, hogy olvasóink többsége a politikai jobb oldal támogatója, de örömünkre szolgál, hogy az ellenzéki pártok is hívei is meg-meg látogatnak. Nyitottak vagyunk, s oldalaink többsége pártállástól függetlenül tetszhet bárkinek. Tapasztaltuk, hogy olykor-olykor munkáspárt-kedvelő olvasónk is van, ekkor bámulatos gyorsan emelkedik a MP-re adott szavazatok száma, jobban, mint a látogatóké, tehát sorozatlövéseket adnak le a régi jó elvtársak. Reméljük nemcsak szavaztak, olvastak is.
Azokat sem ismerjük mind, akik igényt tartanak rendszeres értesítéseinkre. Többen csak egy emil címet adtak meg, olyant, amelyből sem nevük, sem lakóhelyük nem derül ki. A hungary.cc szerveren lévő oldalaink olvasóiról valamit elárul, csak 74 százalékuk magyarországi. Augusztus első felében az országok listája 15 elemből állt, ezek között szerepeltek azok a szerverek is, amelyekről nem lehet megállapítani, honnan néznek minket. Nagyon örülünk jugoszláviai nézőinknek ők bizonyára vajdaságiak, de sajnáljuk, hogy erdélyiek, felvidékiek, kárpátaljaiak nincsenek velünk. Bizonyára többet kell tennünk, hogy az ottani internetezők megtaláljanak.
Tudjuk, hogy sokan nem engedhetik meg maguknak az internetes oldalak nézegetését, egy-egy levelező listára még inkább jut anyagi erő. Az internetes újságírás azonban biztosan a jövőt jelenti, többen tíz-tizenöt évre teszik a nyomtatott sajtó továbbélését.
Ezért indultunk el, s ezért tartunk ki, most már nyolc hónapja, folyamatosan. Tudjuk, nem lehetünk telhetetlenek. Az alarmix szerveren való olvasottságunk átlagban az első tíz közéleti honlapba sorol, néha leesünk, de hamar visszakapaszkodunk. A TOP 1000 által mért tízezer web oldal versenyében a rendszeres 300-400 közötti helyezés előkelőnek számít, hiszen az első 5 százalékot jelenti.  Az új szerveren való megjelenés új olvasókat is hozott, mert az ottani látogatottság nagyobb, mint az alarmixos hely kisfokú csökkenése. (Rövidesen egyesíteni fogjuk a két oldalt.)
Mégsem vagyunk elégedettek. Az internetező magyar közönség még a.) a lakossághoz képest igen kis létszámú, b.) kicsi a közéleti érdeklődése. Ezért - bármily előkelőek is a fenti adatok, - az abszolút nézőszám kevesebb a kívánatosnál. Az a mintegy ötven ember, aki viszonylag rendszeres olvasónk, nem él az internet adta lehetőségekkel, nem eléggé interaktív. Szavazni ugyan szavazgatnak, régebben a vendégkönyvet is használták, de levelet nem sokan írnak, akkor sem, amikor külön felhívást teszünk közzé.

De nem adjuk fel. Egyre többet fogjuk megszólítani a tisztelt olvasót, akik talán arra is rájönnek majd, hogy véleményükkel befolyásolni is tudják véleményünket. Gondolataik megjelenhetnek az országgyűlési beszédekben, előterjesztésekben. Nemcsak mi kérdezünk, az olvasó is kérdezhet. Fórumokra, levelezés lehetőségeink bővülésére lehet számítani.
Nálunk ilyen lesz a hosszú forró ősz.

Ami jövő szerdán meg is kezdődik. A téma az olajszőkítés és csatolt részei. Honlapunk többször foglalkozott már a kérdéssel. Most tehát mi kérdezünk. Kérem írják meg egy rövid vagy hosszú emilben, mit gondolnak:

a. van-e értelme most egy rendkívüli ülésnapnak? (Ha nincs, miért nincs, ha van, mi az?)
b. mi a benyomásuk: Nógrádi Zsolt apja halálán megrendülve kitálal, és legalább részben igazat mond, vagy csak tudatosan manipulál?
c. elszámol-e az MSZP azzal a 700 millióval, amit Nógrádi állítása szerint Pintér Sándor közvetítésével a bűnözőktől kapott? Ha nem, fenntartható-e akár a gyanú árnyéka is a belügyminiszter úr személyére nézve?
d. mit kellene szóba hozni ezen a parlamenti tanácskozáson?

Akik a most aláhúzott felhívás szóra rákattintanak, egy hozzánk már megcímzett emil formát látnak maguk előtt. Még a téma is ki van töltve: olaj. Ne habozzon senki írni, mindenki vegyen részt a demokrácia legmodernebb formájának gyakorlásában. Sőt, ez a lehetőség az ismerősök körében tovább is adható.

Surján László
Vissza a kezdőlapra