A Magyar-Hon-Lap sok éven keresztül egyedüliként mutatta be Simon András grafikus művész alkotásait. Mára elkészült a művész saját honlapja is, ez egyben feleslegessé tenné, hogy megtartsuk mi is a "Simon András virtuális galériát". Mivel az internetes világ kereső-motorjai még hosszú időn keresztül a mi honlapunkat fogja kiadni Simon András nevére, úgy gondoljuk, hogy ezek az érdeklődők megérdemlik azt, hogy ne egy hibás linkhez jussanak, hanem inkább itt nálunk megkaphatja a művész galériájának az elérhetőségét.

Simon András régi Virtuális Galeriája - 

A valódi Műterem - Galéria:

H - 1012 BUDAPEST
Várfok u. 12. II/ 8.

Tel./Fax: (36-1) 214-4619

E-mail:

graphic.simon@t-online.hu

web: www.simongaleria.hu
 

Előszó

Életrajz

Eddigi kiállítások

 

 

 

A Műterem–Galéria nyitva: szerdánként 12-20 óráig.

Kérjen részletes ismertetőt!
Minden másolási jog fenntartva !

Előszó

Kedves Néző-olvasó!

Most a szépség és nyugalom percei következnek, hiszen a grafikus, aki műveit itt bemutatja, egyáltalán nem burkolózik a manapság oly gyakori érthetetlenség homályába. Simon András grafikái közvetlenül a nézőkhöz szólnak, a közönség gyönyörködtetésére, s egyben elgondolkodtatására készültek. Aki néhány vonallal, pár alakkal, egyetlen szál papírral és tollal – ceruzával, vagy éppen tussal így képes kifejezni egész sorstragédiákat, életeket és lelkületeket, az valódi művész. Simon András pedig emellett Istenadta tehetség is.

Munkái két nagy csoportra oszthatók, és mindkettőből kapunk itt egy kis ízelítőt. Részletekben és finom grafikai megoldásokban tobzódó, a papíron szinte szürreálisan kavargó szimbolikus értékű művei mintegy görbe tükröt tartanak a néző elé, s ezek a grafikák egyfajta szarkazmust is tükröznek. Lapjai rádöbbentenek, hogy mi sem vagyunk különbek. Bennünket is lehúz az átkos sárarany hajszolása, de ha már mindezt felismerjük, sőt, némi öniróniával ki is tudjuk kacagni önnön esendőségünket, akkor még nem veszett ki belőlünk a nemesebb emberi lét igénye és képessége.

A másik nagy csoportot az úgynevezett egyvonalas grafikák képviselik művészetében. Ezeket a kis képeket mély lelki indíttatásból kezdte rajzolni néhány évvel ezelőtt. Mint az írók, akik egy-egy fontos mondatot, vagy gondolatot vetnek papírra, úgy rakosgatta, gyűjtögette képi jegyzeteit Simon András, melyeket egyszerű fekete-fehérben, vagy újabban színes változatban tár elénk.

Hangsúlyos vonalakból komponált alakjai szinte lebegnek, mintha külön életre keltek volna valami éteri térben. Mély titkokat, bölcsességeket és szimbólumokat hordoznak ezek a finom, nemesen egyszerű kis rajzok. Olyan ez, mint amikor valaki néhány odaillő, egyszerű, mégis súlyos szót mond ahelyett, hogy hosszasan fecsegne. Minden lapja érezhetően mély hitet és humánumot tükröz. Néhány vonallal, pár alakkal képes olyan gondolatokra, érzésekre rávilágítani, amelyeknek létezéséről nem is tudunk, vagy csak nagyritkán tűnnek elő lelkünk rejtekéből. Reméljük, Ön is annyi szépséget és örömöt talál majd e rajzokban, mint mi, akik már régebben ismerjük és szeretjük munkáit és őt magát.

dr. Sinóros Szabó Katalin
művészettörténész
 

Életrajz

1958 február 4-én született Budapesten. Művészi tanulmányait 1972–76 között végezte a budapesti Képző– és Iparművészeti Gimnázium Grafika Szakosztályán. 1977–79-ig grafikai szerkesztőként dolgozott a Tankönyvkiadó Vállalat Grafikai Osztá-lyán, majd az ezt követő két évben – külső munkatársként – maga is számos iskolai nyelvkönyvet illusztrált a Kiadónak. 1986–tól szellemi szabadfoglalkozású grafikusként működik.
Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, valamint a Molnár-C. Pál Baráti Kör Művésztársaságának. (Ez utóbbi által 1990–ben rendezett kiállításon a közönség díját is elnyerte.)

Elsősorban grafikusnak tartja magát, de szívesen dolgozik akvarellel és pasztellel is. 1995 óta írásban is megörökíti gondolatait. A Szeretet-közelben című első könyvével (Szegletkő Kiadó, 1995) igen nagy sikert aratott a lelki olvasmányokat kedvelők körében. A Nyolc Boldogságról szóló újabb elmélkedéskötete 2000 novemberében jelent meg az egyházi könyvesboltok polcain.

Fontosabb önálló kiállításai:
1984 1985 1986 1987 1989 1991 1992 1993 1997 1998 1999
A művész alábbiakban bemutatásra kerülő alkotásai megrendelhetők, ill. megvásárolhatók – eredetiben, vagy aláírt grafikai nyomat formájában ( A/4=21x30 cm méretben ) a következő címen:

Simon András Műterem–Galéria, H - 1012 Budapest, Várfok u. 12. II.em/ 8. Tel/Fax: (36-1) 214- 4619
E-mail: graphic.simon@t-online.hu

Vissza a Magyar-Hon-Lapra