A szekták veszélyei

Az alábbi levél több internetes levelező csoporthoz eljutott. Magam is egy ilyen listán találkoztam vele. A téma fontossága indokolja, hogy egy levelező csoport szűk körén túl eljusson minél többekhez. A levelet - pontosabban annak első felét, - mert a második más témát vet fel - eredeti helyesírásával, tehát "éktelenül" közlöm.
 

Kedves Barataim:

Nem eleg a kulso ellenseg ellen kuzdeni, egyre ujabb belso ellensegek tamadnak szerencsetlen nemzetunkre, mint egy dogkeselyü a hullara. Par hete kaptam egy e-mailt egy protestans volt kollegamtol, hogy egy ismeros hazaspar megy Magyarorszagra teriteni, es segitenek-e nekik a magyar nyelv, tortenelem, szokasok, stb. teren. Szivesen felajanlottam, hogy igen, de tudni szeretnek valamit roluk, celjaikrol, stb. Valaszul egy web-site cimet kaptam, ahol tobbek kozt ez all!

"EUROPE ABOUNDS WITH HISTORIC CHURCH SITES AND RELIGIOUS TRADITIONS; HOWEVER, THESE SAME TRADITIONS OFTEN PREVENT THE PEOPLES OF EUROPE FROM KNOWING THE TRUE PEACE THAT COMES ONLY FROM A PERSONAL RELATIONSHIP WITH JESUS CHRIST." (Gemission website)

Azaz "Europaban hemzsegnek a tortenelmi templomok es vallasi hagyomanyok, azonban ugyanezek a hagyomanyok gyakran lehetetlenne teszik Europa nepeinek, hogy megismerjek az igazi beket, amely csak Jezussal valo szemelyes kapcsolatbol johet."

Egy szo sincs az europai ateistakrol, communistakrol, stb. A websitebol ugy tunik, hogy celjuk a tortenelmi egyhazak tagjait atteriteni szektajukba, ahelyett, hogy a volt kommunistakkal es ateistakkal foglalkoznanak. Szerintem hazanknak nincs szuksege ilyen karvaly hitteritokre, igy termeszetesen visszavontam tamogatasomat. Az egyhazak ugy is nehez helyzetben vannak, es most meg a jol penzelt amerikai karvalyokkal is kelljen torodniuk? Tudtommal a hazaspar augusztus vegen megy MO-ra, amit nem tudtam megakadalyozni, de legalabb nem az en tamogatasommal jutottak oda!

Dr. Balogh Sandor

Bizony nagyon is kell a Balogh professzor úr által említett karvalyokkal törődni. Sajnos sokan a homokba dugják a fejüket, hiszen a szekták nemcsak veszélyesek, kényelmetlenek is. Lelkiismeretvizsgálatra kényszerítenek minden hívőt. Ha ugyanis a hívek maradéktalanul megélnék a kereszténységet, a szekták nem tudnának teret nyerni.
A fenti figyelemfelhívás természetesen reakciót is váltott ki, méghozzá támogatót, továbbgondolót. Íme:
 

A MAGYAR NEMZETI ONTUDATOT LEROMBOLO AMERIKAI EREDETU SZEKTAK VESZELYE

Teljes mertekben tamogatom dr. Balogh Sandor figyelmezteteset a szektak benyomulasaval kapcsolatban. Harom eve figyelem Tokes Laszlo kuzdelmet a Kiralyhagoninneni Egyhazkeruletbe beszivargott "CE reformatus hitbuzgosagi mozgalom" kegyes alarcba bujtatott tevekenysegevel. A CE dollarforrasokbol taplalkozik es igy konnyen hodit a koldusszegeny Erdelyben, kulonosen a fiatal papok kozott. Ahova belopjak magukat, ott rovidesen ketteszakad a gyulekezet es helyebe 2 lep. Az egyik a regi hagyomagyos gyulekezet maradeka, a masik egy magyartalanitott, "hitkabultsagba" szeditett uj kozosseg. A ketto egymassal marakodik. Kell ez nekunk? Ez tortent a zilahi belvarosi gyulekezetben es szamos faluban. Arcatlansaguk addig ment, hogy a legutobbi puspokvalasztas utan Tokes Laszlo megvalasztasat ketsegbevontak es uj valasztast koveteltek, mintha o egy Milosevics tipusu balkani bakadiktator lenne es nem a 400 eves magyar reformatus egyhaznak az egesz nemzet altal tisztelt puspoke. Akciojuk termeszetesen hatastalan es sikertelen volt. De rombolo es megalazo munkajuk tovabb folyik. Veszedelmesebb, mint Funar, mert magyar hittestvereket egymassal allit szembe. Egy ujabb szethullasi koefficiens.
A ket haboru kozott a magyasrsagnak 3 eros fegyvere volt a megmaradashoz:: 1. a 4 tortenelmi egyhaz, mint nyelvunk es kulturank orei; 2. az onallo Hangya (termelo, ertekesito es hitel-) Szovetkezet, sajat bankkal, a magyar gazdasagi elet mozgatoja; 3. a Magyar Part, a magyar erdekek politikai kepviseleteben.
Ma gazdasagi bazisunk egyaltalan nincs, az RMDSZ mindinkabb 2 taborra oszlik, s az egyhazak iskolaik elrablasa es 10 evi hitegetes utan meg mindig orgazdasagban tartasa miatt -- a nyelvert es kulturaert husegesen vallalt kotelesseguket nem tudjak ma teljesiteni. S ujabb veszelykent az amerikai szektak jelentkeztek.
Nem csoda, hogy az elmult 10 ev alatt nem ertunk el eredmenyeket. Nincs hozza kozossegi eszkozunk. Vak oriaskent tamolygunk valasztasrol valasztasra. Egyetlen lehetosegunk az autonomia. Nem holnap vagy ket ev mulva, majd az EU-ban, majd a Jezuska meghozza valamelyik karacsonyra... Nem, kerem. Most kell kikuzdenunk, a bolcsesseg, a szivos kitartas, az osszefogas, a tudomanyos, politikai es mozgalmi (Internet) bevetes eszkozeivel, az intelligencia valamint elpusztithatatlan hit es akaratero mozgositasaval -- es az F-16-osok helyett Isten segitseget kerve --- lefolytatni a kuzdelmet a magyar autonomiakert. Rovid taktikai szunetek lehetnek, ha a strategia erdeke ugy kivanja, de megallni nem lehet. 3.5 millio magyarrol van szo.

Cseh Tibor
Teljesen egyetértek azzal, hogy az elszakított területeken a szekták pusztító hatása fokozottan érvényesül. Nem véletlen, hogy az erdélyi sajtóban gyakran írnak erről a témáról. Ám a szekták az anyaországban sem veszélytelenek. A kérdéssel a Magyar-Hon-Lap már többször foglalkozott. Ismertettük több kisegyház tiltakozását a vallás fogalmának új meghatározása miatt, és ehhez kapcsolódva közreadtunk egy az Európa Tanács véleményét ismertető tanulmányt, amely a nyomtatott sajtóban is megjelent, természetesen komoly támadásokat vonva maga után. Foglalkoztunk továbbá - ugyancsak Erdélyből jött anyag révén - a szcientológusokkal is.
Korábban is kértem tisztelt olvasóink véleményét, most is ezt teszem. Azért, hogy kevesebb gond legyen megírni akár a legelső benyomásokat, egy kattintás ide varázsolja a már megcímzett levelet.
 

Vissza a kezdőlapra