Szövetség az Európai Magyaroszágért


Horn Gyula, volt miniszterelnök vezetésével mozgalom alakult Szövetség az Európai Magyarországért (SZEM) elnevezéssel, 2000. szeptember 1-én.

Az egykori kormányfő, volt MSZP-elnök a szövetség létrejöttéről hírt adó, a budapesti Pallas páholyban tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a SZEM pártpolitikától mentes civil szerveződés [kiemelés tőlem -:)) SL.] amely az ország felzárkózásáért szeretne tenni.

A SZEM megalakulását üdvözlte Kovács László, az MSZP elnöke is. Horn Gyula szerint a mozgalom nyitott mindenki számára, aki "Európában gondolkodik, és az európaiság szellemében cselekszik". Ugyanakkor arról tájékoztatta az újságírókat, hogy eddig mintegy 400-an csatlakoztak a mozgalomhoz. Köztük van Inotai András, Bodor Pál, Tamás Pál, Juszt László, Cser Ágnes, Csiha Judit, Baranyi Ferenc, Levendel Ádám, Popper Péter, Eördög Szilveszter, Ábel Anita, Veér András és Marton Frigyes.  (Mit mondjunk, kissé egyszínű a csapat.) A szövetség ügyeinek szervezésében részt vállal Schmuck Andor. (Meg vagyunk nyugodva.) Horn Gyula közölte: a parlamenti ciklus hátralévő 21 hónapjának mindegyikében egy-egy üzenetet fogalmaznak meg, például a demokratikus intézményrendszer állapotáról, a szomszédsági politikáról, az egészségügyről vagy az oktatás ügyéről. A mozgalomhoz csatlakozók társadalmi munkában tevékenykednek majd, szellemi tőkéjüket hozzák a szövetségbe. A szervezet támogatók pénzéből valósítja meg rendezvényeit, akcióit és jelenteti meg kiadványait. Horn Gyula úgy látja: az EU-csatlakozás nem csak a parlament vagy a kormány ügye. Álláspontja szerint szükség van civil kezdeményezésekre az integráció és az ország felzárkózásának előmozdítása érdekében, többek között azért, mert egyelőre hiányzik a politikai kultúra Magyarországon, és bizalmi válság van a politikai élet szereplőivel szemben. Horn Gyula közölte: beszélt a szövetség megalakításáról Kovács László MSZP-elnökkel, aki örült a kezdeményezésnek.

Az ex-miniszterelnök az MSZP valamilyen tisztségébe való esetleges visszatérését firtató kérdésre az MTI-nek azt nyilatkozta: nem gondolkodik párttisztségben, ugyanakkor nem mondhatja, hogy ha ajánlatot tesznek, azt eleve elutasítja. - Nem zászlót bontok, hiszen sohasem engedtem el a zászlórudat - fogalmazott Horn Gyula, hangsúlyozva: aktivitása eddig is a vezető párttestületek tagjaihoz hasonló volt. - A szocialista párt fontosnak tartja, hogy Magyarország a fejlett európai demokratikus jogállamokkal, az EU tagállamaival azonos irányban haladjon, ezért támogat minden olyan, pártoktól független civil kezdeményezést, amely ennek előmozdítását szolgálja - kommentálta Kovács László MSZP-elnök a Horn Gyula volt miniszterelnök vezette mozgalom pénteki megalakulását az MTI-nek.

Kovács László szerint a Szövetség az Európai Magyarországért (SZEM) nyilvánosságra hozott álláspontja az ország vezetésére háruló legfontosabb feladatokról, illetve "Jövőnk Európa - Európai jövőnk" című felhívása ezt a célt tartja szem előtt. A SZEM felhívása egyebek között úgy fogalmaz: nemzetünk ezeréves történelme során az ország vezetői gyakran tévesztettek utat és a felelőtlen, "nemzet erejét szétforgácsoló politizálás most is kockáztatja csatlakozásunkat az európai közösséghez". - Hazánknak olyan összefogásra, politikára van szüksége, amely helyreállítja a társadalmi békét, biztosítja a felzárkózást, Magyarország stabilizáló szerepét a térségben - áll a dokumentumban, amely a mozgalom céljai között szerepelteti az európai politikai kultúra és értékek érvényre juttatását.Az MTI fenti anyagát több magyar levelező listán is közölték. Íme hogyan reagált a hírre egy amerikás magyar:
"A kommunistak arrol hiresek, hogy ujra es ujra fel tudjak talalni magukat (furcsa de Gore is errol hires:-).
A jo hangzasu propaganda jelszok csak csak arra valok, hogy atverjek azokat akik vagy nem tapasztaltak, vagy mar "elfelejtettek" azt a sok borzalmas gazsagot amiket ezek a hazaarulok elkovettek a Magyar nep ellen. Istvan "

És egy másik, ugyancsak amerikai szerző:
 -"legyszives hivd meg Horn ur es tarsait a forumra. Mi teljes eszegeben tamogatjuk az europai szellemet, a HK-i magyarsag bekes  felszabaditasat idegen elnyomas alul! Erdelyi magyarsag brutalis  roman elnyomasa nyilvanvaloan ellenkezik az europai szellemmel. TK"
E felvetésre - Magyarországról - jött a választ: Nem hinném, hogy tud internetezni.Angolul se tudott...Nehéz ennél komolyabban reagálni. Egy gondolat azonban felötlött bennem, és képernyőre kívánkozik. Több jele volt annak, hogy Horn Gyulát komolyan izgatja: hogyan veszthette el a választásokat, s főleg olyan tehetségtelen sihederek ellen, mint amilyennek ő látja a Fidesz vezérkarát. Egy ideig az egyházakkal való rossz viszonyát említette. Később a szükségszerű, de fájdalmas lépések sorát vádolta.  Most mintha a polgári oldal mellett álló civil szervezetek szerepére gondolna, és azokat próbálja utánozni. (Csak az nem merült még fel, hogy rosszul kormányoztak.)

A SZEM másik üzenete az MSZP kongresszusának szól. Csinálhattok amit akartok, de ebben a pártban egyetlen igazi integrátor van, a nép bár egyszerű és a parlamentben igencsak sajátos hangot megütő fia, Horn Gyula. Ezt véssétek eszetekbe, amikor vezért kerestek. Lám az értelmiség is őt veszi körül, nem a hazatért bankfit, nem a diplomata vigyorú Kovácsot.

Az MSZP mindenesetre valamiféle nyitásra készül. Kovács Giczyvel fog tárgyalni. Horn értelmiségi klubbot szervez. Ezeken az akciókon lehet mosolyogni, sőt kapkodást, a szocialisták gyengeségét látni bennük, de két következtetést mindenképp le kell vonni. (1) A szocialisták nem adják fel. (2) A jobb oldali egység megteremtése - legalább hatékony választási szövetség formájában - nem halasztható. Súlyos szakmai hiba azt gondolni, hogy ennek 2002-ben jön el az ideje.

Patikamérlegen kiegyensúlyozott kis (érdek)szövetségek helyett sokkal jobb lenne egy egységes magyar jobb-közép Néppárt. Ha ezen már túl lennénk, akkor talán arra is több jutna energia, hogy rámutassunk: milyen veszélyes Horn európaisága. A fenti cikkből is látszik, számára az EU tagság nem eszköz Magyarország felemelkedésére, hanem cél, amit bármi áron el kell érni. Ezzel a lélekkel azonban nem szabad leülni a tárgyaló asztalhoz. Hazaárulás lenne. Persze a baloldalnak ebben már van gyakorlata.

Lelepleződött a volt miniszterelnök mérhetetlen hatalmi vágya is: "Nem zászlót bontok, hiszen sohasem engedtem el a zászlórudat"  - Szép kis tülekedés lehet ott a zászló körül.

Surján László


 
 

Vissza a kezdőlapra